Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kaufland stáhl z prodeje ukrajinskou mouku.

2 1
možnosti
Foto

Myslíte tu od společnosti Vitaflora ze Slovenska, která deklarujem, že je 100% ze slovenského obilí?

1 1
možnosti

Nerad, ale musím se zapojit do diskuse, abych ujasnil otázku reziduí v potravinách v následku používání pesticidů.

Každý pesticid před schválením podléhá poměrně náročnému testování a musí být zjištěna jeho toxicita i toxicita přítomných nečistot, u nichž jsou stanoveny limity, kolik jich v pesticidech může být. Přesto se po delším a širším testování obvykle najdou nějaké nežádoucí účinky a řada z nich je v EU a někdy i celosvětově zakázána.

Bohužel, zvláště pro rozvojové země jsou originální pesticidy příliš drahé a často se používají kopie vyráběné v Číně i jinde na světě. Ty jsou levnější, ale obvykle obsahují těch uvedených nečistot mnohem více a někdy dokonce obsahují nečistoty nové. A v případě pesticidů zakázaných celosvětově je už originální výrobce vůbec nevyrábí a toto je jediná cesta, jak je získat.

Proto není produkce z těchto zemí často bezpečná. Netvrdím, že je to případ obilí z Ukrajiny, ale záležitost není tak jednoduchá, aby stačilo stanovit přítomnost pesticidů.

0 0
možnosti

Problém je také v tom, že na Ukrajině se může používat při pěstování a ošetřování, prakticky cokoliv.

Normy EU tam neplatí, takže lze tam používat jakékoliv organofosfáty, fungicidy, pesticidy i širokopásmově položené nástrahové látky proti polním hrabošům .....

Zdravotní hledisko je jedna věc a druhou věcí je naprosté zhroucení tuzemského trhu - pokud dovozci dostanou příležitost dovážet stejný výrobek ze zahraničí za poloviční cenu. Dnes máte oproti loňsku, neprodané zásoby obilí o 40 % vyšší, než tomu bylo v předchozích letech ke stejnému datu.

;-(

0 1
možnosti

Obávám se, abychom v budoucnu nevzali za vděk kontaminovaným rohlíkům před chrousty. Je možné, že chovatelé dobytka se budou muset přeorientovat na chov geneticky vylepšených brouků, kterými budou snad snižovat kontaminaci mouky. Vše pro zdraví zelené...

1 0
možnosti

Pane Kroupo, s odstupem času, změnil byste v článku nebo v názoru něco?

Pozn. Výše karmy je dle mého názoru varující. Taková Větvičkova karma.

3 0
možnosti
Foto

Myslím, že bych tam jen dodal něco v tom smyslu, že doufám, že nakonec naše vláda zajistí, aby se k nám závadné potraviny nedostaly, ale zároveň bych si stál za tím, že jistá obezřetnost je třeba jak k vnějším, tak k vnitřním možným nepravdivým a zavádějícím deklaracím, co se kvality námi jedeného týká.

0 0
možnosti
Foto

J77o80s75e58f 39B77á44r33t39a

19. 4. 2023 15:35

Pokud byste chtěli vědět více o praktikách s plodinami tak prostudujte:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Monsanto

1 0
možnosti

Ano to je jedna z firem u které platí - sledujte tok peněz a objasní se vám vše co nechápete. A jedná z jasných "dezinformací" uvažuje i o tom, proč nutno na kolena srazit české, potažmo evropské, farmáře, když máme "za humny" tak významného producenta na tak úrodné půdě.

0 0
možnosti

Chápu vás, ale nesmíte věřit všemu, co jezeďáci a jejich nátlakové lobby tvrdí. Obvinění z obsahu něčeho je obvyklá záminka k blokování dovozů. Nic víc.

2 2
možnosti

Do ČR se dovezlo ukrajinského obilí zcela minimálně a nikde jsem nezaznamenal, že by Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala prohlášení o závadnosti (tj. mimo normy) ukrajinského obilí. :-/ Současná "hysterie" má jen jediné pozadí - zachovat co nejvyšší ceny obilí.

10 2
možnosti

Panují obavy, aby zemědělci dokázali prodat svoji produkci z loňské sklizně a měli kam uskladnit letošní úrodu.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedělá běžně dohled nad jednotlivými dovozy. A samotní dovozci případné překročení zjištěných limitů raději nehlásí, aby nepřišli o kšeft století !

;-(

2 1
možnosti

Naše vláda je to nejhorší od roku 1989. Kdo to mohlvolit?

6 4
možnosti

tato vlada neni dobra. Ale nejhorsi? Ani nahodou. Kdyby nikdo jiny, tak Bures a Jyrka jsou v "nejhorsi" na uplne jinem levelu. Prirovnal bych je tak ke Spidlovi - hlava zastrcena hodne hluboko v anale eu.

3 5
možnosti

Je na to několik paragrafu jako obecné ohroženi, zneužití pravomoci veřejného činitele, vlastizrada

1 0
možnosti
Foto

Jakze? Vy jste ... zapochyboval? ;-D "Halík, politicky, myslete politicky, Halík !”

3 1
možnosti

;-) v tom je autor zajímavý. I přes někdy až příliš dogmatické postoje nepřestává přemýšlet. V diskusi ale narazíte i na tvrdší týpky, kde nějaké pochybnosti nebo zamyšlení nehrozí.

6 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám