Milý Ahmede...

2. 12. 2009 8:15:39
Píšu Ti, jako hrdý a svobodný muž, hrdému a svobodnému muži. Myslím, že bychom si mezi sebou, Ty a já, měli ujasnit pár věcí...

 

Jak už jsem Ti napsal, jsem hrdý a svobodný muž. Svobodný, ne ve smyslu rodinného poměru, ale svobodný před Bohem, svobodný v rámci zákona a svobodný před každým, kdo by mi chtěl svévolně poroučet něco o tom, co si mám, nebo nemám myslet.

Pevně věřím, respektive chci pevně věřit, že v tomto směru jsme na tom oba stejně...

Proč Ti píšu?

Doslechl jsem se, že Ty a Tvoji přátelé uvažujete o tom, že byste přišli do země, kde jsem se narodil.

„Proč ne?", říkám si.

I já jsem byl několikrát v zemích, kde žijí Tví bratři a možná, že i Ty sám. Ať už jsem tam byl za obchodem, nebo za odpočinkem, vždy jsem ctil zákony a pravidla, která ve Tvé zemi platí. Neříkám, že jsem se všemi těmi pravidly a zákony souhlasil, ale ve vlastním zájmu, i v zájmu úcty k Tobě, jakožto mého hostitele, jsem se jimi řídil.

I já Tebe přivítám rád ve své zemi, pokud k nám přijedeš za obchodem, nebo jen na pár dní odpočívat. Budu se k Tobě a k Tvé rodině chovat s úctou, která Tobě, i Tvým blízkým bezesporu náleží.

Na to máš mé slovo.

Může se stát, že Tě životní okolnosti donutí přijet do mé země s tím, že byste se zde Ty i Tvá rodina chtěli usadit a žít. Možné to je.

Pokud do mé země hodláš přijít za ekonomickým blahobytem, tak promiň, ale v tom případě Ti nerozumím. O mé zemi se nedá říct, že by se v ní jejím obyvatelům žilo nějak zvlášť blahobytně. O imigrantech to platí dvojnásob. Počítej prosím s tím, že Ty, jako imigrant, nebudeš (po nějaký čas určitě) mít zdaleka takovou životní úroveň, jakou mají v naší zemi ti, kteří se zde narodili a kteří zde pracují. Myslím si, že cestou z Tvé země do země mojí, budeš určitě putovat přes státy, kde, co do ekonomické budoucnosti a možností pro Tvou rodinu, najdeš asi lepší cíl, než najdeš v zemi mojí. Ať už jde o blízkost kulturní, nebo náboženskou.

Čemu bych ale, po několika návštěvách ve Tvé zemi, rozuměl, by byl fakt, že se chceš v mé zemi usadit proto, protože v mé domovině neplatí právo Sharia a tak jsou v mé zemi svobodní nejen muži, ale svoboda tu čeká i na Tvou ženu a Tvé dcery.

V takovém případě ale očekávám, že se s radostí začleníš do života naší společnosti a budeš uznávat a ctít stejné zákony a stejná pravidla, která dobrovolně ctím a uznávám ve své zemi i já.

V mé zemi je svoboda náboženského vyznání. Neznamená to ale, že jsem ochotný přihlížet tomu, jak ve jménu Tvé víry budeš Ty a Tví příbuzní měnit mou zemi v něco, co tady nikdy nebylo a co si nepřeji, aby pomalu, ale jistě změnilo mou kulturu v kulturu Tvojí.

Znám a uznávám pravidlo, o kterém se píše i v Tvé svaté knize - v Koránu. Jde o pravidlo povinnosti hostitele ke svému hostu. Určitě ho znáš a uznáváš i Ty a jistě znáš i onu druhou část toho pravidla, a sice, že host nesmí urážet svého hostitele, nesmí ho okrádat a musí se chovat tak, aby hostitel mohl být hrdý na to, jakého hosta to uvítal ve svém domě.

Velmi ocením, když si uvědomíš, že uctivost z mé strany není slabostí a že v mé zemi je vážený ten, kdo přináší společnosti užitek.

Pevně věřím, že si nevyložíš případné pohostinství mé země jako její slabost. Pokud snad ano, milý Ahmede, zůstaň raději tam, kde zrovna jsi.

Nedovolím Ti totiž vybudovat v mé zemi to, před čím se patrně chystáš ze své země odejít...!

Toto Ti píšu, jako hrdý a svobodný muž. Ber to jako nabídnutou pravici k pravidlům, které bych i já byl ochotný respektovat v případě, že bych se snad rozhodl žít v Tvojí zemi. Pokud se rozhodneš tu nabídnutou pravici odmítnout, nenapřahej tu svou k úderu. Určitě víš, co bych v takovém případě, jako svobodný a hrdý muž, musel udělat...

Vypadá to, že jsi to Ty, kdo se rozhoduje přijít do mé země, zvaž proto vše, co Ti právě píšu. Já jsem pánem ve svém domě, já rozhoduji o tom, koho přijmu pod jeho střechu a já rozhoduji o tom, jaký ta střecha bude mít tvar. Já rozhoduji o tom, k jakému Bohu povedu své děti a já rozhoduji o tom, jestli se s kýmkoliv rozdělím o svůj chléb...

Mír s Tebou, Ahmede.

Občan České republiky

Autor: Vladimír Kroupa | středa 2.12.2009 8:15 | karma článku: 43.23 | přečteno: 3859x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 21.06 | Přečteno: 415 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.91 | Přečteno: 291 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 67 | Diskuse

Vlastík Fürst

Dě-da nebo dědek plesnivý

Blíží se jaro a s ním doba, kdy se do ulic vyrojí spousta lehce přioděných slečen a dam. A tak se možná my, co jsme většinově orientovaní, od těch krasavic zase dočkáme nějakého nelichotivého komentáře.

16.3.2024 v 8:30 | Karma článku: 26.76 | Přečteno: 572 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...