Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

J27i90ř53í 68H50o83l33ý

9. 6. 2022 12:52

Je škoda že se Ukrajinci nebrání i na ruSSkém území.

Nějaká ta partyzánská jednotka by klidně mohla sabotovat/zrušit celý Kreml, a nebylo by o čem diskutovat.

0 0
možnosti
LP

to jste se moc nepředvedl. já bych na ruSSáky rovnou hodil atomovku, ať každý ruSSák ví, že u nás mu pšenka nepokvete.!!

1 0
možnosti
RP

Tak o nalezištích plynu na Ukrajině se občas debatuje už druhý měsíc. Spíš to ale vypadá, že primárním cílem Putina je zničit Ukrajinu jako zemi a dobýt její území ve snaze obnovit mocenskou sféru bávalého Sovětského Svazu. Případně za každou cenu zastavit připojení Ukrajiny k Západu, k NATO a zejména k EU. Protože potom by životní úroveň Ukrajiny šly rychle nahoru, zatímco russká životní úroveň by nadále stagnovala, coz by po čase v Russku svrhlo Putinův režim a vyvolalo zásadní mocenský převrat .

5 1
možnosti
ZZ

Cesta k Rusku vede pouze přes Ukrajinu.

Ví to nejen Rus, ale celé NATO.

;-)

3 3
možnosti

Má to logiku, jen mi je divné, že článek na Seznamu vyšel už 15.4. a v odborných kruzích, ani v laické veřejnosti se kolem tohoto "žhavého" tématu žádná debata doposud nerozvinula. Otázka také je, proč by Putin ztrácel čas a životy vojáků pokusy o dobytí Kyjeva. Byl by to poněkud drahý zastírací manévr (i když u Ruska je možné všechno). A nakonec, jestli docílí toho, že Ukrajině znemožní konkurovat Rusku na trhu s ropou a plynem, ale současně kvůli ztrátě důvěry a sankcím přijde o největšího zákazníka - EU, bude to tak trochu Pyrrhovo vítězství (i když je možné, že předem s takovým výrazným odporem EU nepočítal).

3 0
možnosti
Foto

Ano, souhlas. Co se týká pokusu dobýt Kyjev v počátcích války, tak zřejmě chtěl ovládnout Ukrajinu celou díky dosazení vlastní vlády, což se mu ale nepodařilo - hrubě podcenil ukrajinské odhodlání a sílu. Tak se dnes alespoň snaží ze všech sil ovládnout právě ta území, o která mu šlo od začátku. A máte pravdu v tom, že pokud si Putin myslel, že obsazením Ukrajiny zažehná nebezpečí ztráty evropských trhů s plynem a ropou, tak se šeredně seknul. Opět podcenil evropský pohled na agresi, a namísto toho, aby se těšil, že Evropa nebude moci kupovat plyn namísto z Ruska z Ukrajiny, tak naopak vyprovokoval Evropu a její vyspělé západní státy k tomu, že se stejně vší silou snaží dnes odtrhnout se od závislosti na těchto ruských komoditách. Z tohoto pohledu je vlastně jeho válka už zbytečná, protože i kdyby Donbas, Luhansk, Krym atd. podržel skutečně v moci Ruska, tak díky nedůvěře Západu vůči ruské politice o evropský trh částečně už přišel a o další zbytek přijde v budoucnu. Defacto tu válku z pohledu výhod pro Rusko už prohrál.

5 0
možnosti
ZZ

Tak ať honem Zelenský zprovozní v zakarpatské oblasti svá těžební zařízení a může začít dodávat Evropě i sám sobě, levný plyn !

;-D

2 5
možnosti
Foto

Já myslím, že má Zelenskyj momentálně díky vašemu guru jiné starosti...

7 0
možnosti
OB

A chlapíí, nevíte tu někdo jak to má dnes s prodejem ropy Venezuela ??

Možná pan Kroupa, co Vy na to ??

:-)

2 2
možnosti
Foto

Pan Kroupa asi nic moc. Ač válka o Falklandy měla také ,,svůj podtext". Tam také nešlo toliko o zdroje v místních šelfech. Ale Železná Lady nezaváhalaR^

3 0
možnosti
JK

Ukrajina začala rozvíjet demokracii, tržní hospodářství a obchod s vyspělými zeměmi. To vše se všemi pozitivy a negativy asi tak jako u nás v devadesátkách. Rozhodně měla Ukrajina našlápnuto výrazně hospodářsky předhonit Rusko, také s pomocí západních technologií.

Putinovi bylo jasné, že pokud Ukrajina bude prosperovat, pak jeho vláda končí, provázanost obou národů byla a je velká. Takže nejdřív byl nucen zarazit problém v Bělorusku, druhý převrat jako na Ukrajině by pro Putina byl katastrofický. Pak se podařilo překvapit ukrajinskou armádu a bez výstřelu obsadit Krym, na Donbase už to šlo ztuha, ale podpoření separatistů pomohlo k omezení těžby uhlí a rozvoje regionu.

Putinovo ego nemá hranic, cítí se být vyvoleným ztělesněním ruského národa s právem diktovat a spravovat světové poměry. Chce mít božskou moc a vyžaduje zbožňování. To mu jeho okolí dává protože Putin jim umožňuje mít moc světskou, ovládat obyvatelstvo, peníze, hospodářství a suroviny.

Tady je to jádro pudla celé ukrajinské agrese. Oligarchové se klepou na zásoby uhlí, rud i plynů a udělají vše, aby to pro ně Putin vybojoval. Pokud to pro ně Putin nedokáže, bez mrknutí oka se ho zbaví.

Ta chvíle je pořád blíž.

21 2
možnosti
Foto

Palácový převrat je možný. I v duchu kremelských tradic;-)

2 0
možnosti
LP

Krym byl dán do správy Ukrajině, aby byl podpořen vzájemný vztah mezi Rusy a Ukrajinci v době končící občanské války na Ukrajině. V době předání žilo na Krymu asi 75 procent Rusů. V roce 91 se z Krymu stala autonomní republika. V roce 94 bylo podepsáno memorandum o územní celistvosti. V roce 2013 proběhl Euromajdan a byl svržen proruský prezident. Ukrajina chce zrušit veškeré svazky s Ruskem ale Krym si hodlá ponechat. Někomu to přijde normální, jinému zase ne. Vy máte o vlastnictví Krymu jasno - určitě nepatří ruSSákům!! Někdo jiný - asi kremlobot, to zase tak jednoznačně nevidí. A taky by mohl říct něco ve smyslu: vida, tak proto ti Ukrajinci nehodlají Krym vrátit jejich původnímu partnerovi a majiteli. Jsou tam naleziště plynu.:-) Mám ve své úvaze nějakou logickou chybu ? Nebo to jsou akorát notičky z farmy ?:-(Rv

2 2
možnosti
Foto

Ze které farmy? Zvířat?

2 0
možnosti
JR

Ty plynovody ovšem nepatří Ukrajině. A Rusko by je Ukrajině jistě k dispozici nedalo.

1 0
možnosti
Foto

Jistě, zatáhlo by za ruský konec trubek a přitáhlo by si je všechny z Ukrajiny zpět do Ruska.

2 2
možnosti
Foto

Putin je Putin. Diktátor se vším všudy, ergo diktátor v jedné z velmocí. Tak, coby diktátor až ,,absolut" praktikuje i geopolitiku. Všemi prostředky, které má k dispozici. To, co dává autorovi asi smysl, je poněkud zpozdilé. Že je Ukrajina bohatá na kde co, to bylo dávno známo. Od zdrojů mnoha surovin, i coby ,,obilnice", až po její výhodnou, tudíž i strategickou polohu. A i z toho hlediska byla i pro EU potenciálním a výhodným partnerem. Od jejího bohatství počínaje, přes prac. síly, tudíž i potencial. zákazníky, až po ono partnerství. Jen bych připomněl, že o to vše se servali i sami Ukrajinci, především pak jejich oligarchie praktici ihned poté, co se Ukrajina osamostatnila. Ti toho i nemálo rozprodali, ba i rozkradli. Stačí připomenou i tzv. oranžovou revoluci. P.s.: Pokud se budou někteří z ,,jasnozřivých" dávit z mého příspěvku, či dělat závěry že jsem ze všeho až nadšen, či že schvaluji to, co dospělo až do současné tragické situce Ukrajiny, nepochbně Ruskem napadené, může to být toliko ukázkou triviality. Jejich.

5 1
možnosti
Foto

I kdyby si Ukrajinci doma dělali fialovou revoluci, byla to jejich věc a žádný ruský šašek neměl žádné právo jim do toho kecat a "umravňovat" je.

9 1
možnosti
PM

O tom plynu se ví už dlouho, byly tu nějaké články už před delší dobou.

Jinak nepřesnost - "zadala tehdejší nová vláda Ukrajiny, vzešlá z dění na Kyjevském Náměstí Nezávislosti, neboli na Majdanu, zakázku západním společnostem na průzkum ložisek právě zemního plynu"

Ten časový rozestup činil pár týdnů/měsíců, tu zakázku musela zadat už předchozí vláda.

2 0
možnosti
PM

časový rozestup mezi majdanem a anexí Krymu (proč tu nelze editovat příspěvky?)

1 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám