Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MB

M24i88l47a45n 47B79í77l82e69k

26. 11. 2020 18:14

"...jak Bůh, tak víra v něj je berlička pro ty, co strašně potřebují věřit něčemu, snad protože nedokáží věřit sami sobě(?)..."

Já bych asi rozlišil víru coby jakési povědomí o vlastních schopnostech a víru jako vztažení k nějaké transcendentní skutečnosti. A víra v sebe sama spadá podle mě do té první sorty; možná že u někoho může právě reflexe vlastních schopností a možností (které jsou u každého člověka v principu nedokonalé) vést i k víře "přesahující". Ale to neříkám jako fakt:-)

1 0
možnosti
Foto

Lidé mají tři důležité potřeby (které koncept Boha dokáže uspokojit):

- vysvětlit si nějak jednoduše svět kolem sebe

- postavit morálku na nějaký nezpochybnitelný základ

- vyrovnat se nějak se svou smrtelností

A tam kde je poptávka, vznikne dříve nebo později i nabídka.

6 0
možnosti
MB

M33i49l11a11n 78B58í39l45e16k

26. 11. 2020 18:42

To je pravda, ale svým způsobem se k těmto potřebám/otázkám vztahuje každý člověk skrz víru.

0 0
možnosti
MR

Zde se lze zeptat i jinak. Proč nosíme účes podle určité mody, vzoru, tahu, proč nosíme takové oblečení a proč posloucháme takovou hudbu a zpěváky ... Když se pak podívám do třeba let osmdesátých let, kde byly v ramenou vycpávky, natupírované účesy, melíry ..., popkultura a jak to bylo tehdy in a normální, starší generace zase měli v 60 letech minisukně, drdoly a hippie... Proč pak nechápeme popkulturu, oděvy, účesy, mluvu nové generace a dětí? Co se nám v hlavě změní? Podobné je to i s pohledem na Jsoucnost ... Bohužel my nemáme časoprostorovou inteligenci a vnímání, tedy schopnost vnímat to, jak se vše kolem nás v čase rozvíjelo, přinášelo určité projevy, kolize anebo jak se rozvíjelo naše vědomí. Náš čas projmutí je přítomnost, a navíc pokud se na něco soustředíme, tak nevnímáme své okolí, druhý den si pamatujeme jen malou část a za týden, skoro nic. Čímž se vlastně oddělujeme od kontinuálního času reality existence, kterou nejsme v takovém rozlišení vnímat a přecházíme do vlastní existence, reality, jak já říkám Matrixu. Právě toto schisma a oddělení, kde na jedné straně je naše oddělená existence a na druhé časoprostorová super realita kde je vše, kde můžeme vnímat kontinuální děje jednoho anebo mnoho dějů hluboko do časů a ke vzniku, stojí za tím proč vědomě anebo podvědomě tíhneme k určitému návratu do této plné existence a tento tah má takovou podobu, jakou má naše schopnost vnímat plnost reality existence zde. To má každý jinak, a proto máme tah a potřebu určitého spojení, což je pak projev vnímání nadčasovosti či Jsoucna a Boha... Záleží, kdo a jak úměrně je vtažen do hloubky své vlastní reality, existence, Matrixu, lidského světa, jež je jeho osobou a realitou. Je to vlastně paradox, neboť abychom mohli vnímat své okolí a části super reality, tak skrze podněty a zkušenosti si to musíme pracně životně namapovat a vytvořit poznání, tedy i vědomí a tím se vlastně oddělujeme od plné existence a vnímáme každý její určitou část, kterou máme životem namapovanou

0 0
možnosti
JT

J36i68r25i 58T26i56c89h50y

26. 11. 2020 17:56

V historii lidstva vznikala nejruznejsi nabozenstvi na zaklade toho, ze si clovek nedovedl vysvetli mnoho jevu a ti proroci prisli na to, ze tu musi byt nejaci bohove, pak jen jeden buh, co vse ridi. Rovnez hrala roli DNA, ktera se u cloveka k jeho preziti v klanu vyvinula k poslusnosti a vire k vudci klanu. Nabozenstvi se stala vhodnym prostredkem k ovladani poddanych.

Tito verici, kteri vymysleli velkou skalu nabozenskych nesmyslu, jeste na dnesni urovni vzdelani a pokroku chteji prikazovat tem, co nepropadaji takovym viram. Nesmime je urazet poukazovanim na jejich vymysly, dokonce vyhrozuji smrti (Ajatola), zatimco oni by meli byt postaveni do pozice, ze si sice v demokracii mohou vymyslet, co chteji, ale nemohou si dovolovat ohrozovat ty, co s nimi nesouhlasi.

Jen na okraj: kdyz Ajatola vyzval k vrazde (fatwa) toho indickeho spisovatele, neozval se ani jediny statnik v demokratickych zemich, ze na toho Ajatolu musi byt vydan zatykac a musi byt pohnan pred mezinarodni tribunal.

0 0
možnosti
LU

Tak ako u 99% veriacich ma k tomu viedlo výchova (rodina). Dodnes nemám žiadnu príčinu, aby som prestal veriť. Patrím medzi väčšinu obyvateľstva tejto planéty, ktorý sú veriaci.

0 0
možnosti
Foto

Tak jste aspoň našel důvod, proč to jde s lidstvem s kopce. ;-D

0 2
možnosti
ZH

Když vám popíšu i detailně svou osobní zkušenost, stejně s velkou pravděpodobností prohlásíte, že to byla jen náhoda (vlastně náhody, bylo toho víc). Jako to prohlásilo více jiných lidí, kterým jsem se to pokoušel detailně popsat.

Zpravidla to funguje tak, že vás Bůh někam nasměruje, nebo vám poodhalí nějaký obzor - ze situace, někdy i naráz třeba něco pochopíte, k čemu jste byl slepý. Pokud to vztáhneme k vám popsanému příkladu s vesnicí, pak mohlo dojít k tomu, že Bůh toho kluka nasměroval na cestu, která k té vesnici vedla.

V mém případě se také otevřely cesty, které před tím nebyly vidět, že vůbec jsou možné. Najednou se začaly dít události, které byly ve svém sledu příčin a následků v podstatě krajně nepravděpodobné, v čistě materiálním vesmíru bych řekl, že vyloučené.

Konkrétněji jeden příklad - na začátku vojny se mi zdál sen, co se stane po mém návratu do civilu. Pak se to skutečně stalo. Aniž bych k tomu jakkoliv přispěl svým úmyslem.

3 0
možnosti
Foto

Tak sny jsou kategorie sama pro sebe. Taky jich mám za sebou pár, které byly doslova prorocké a ze kterých mně dodnes běhá mráz po zádech. Ale osobně to přičítám spíše něčemu jinému, síle vědomí a podvědomí, než nějakému všemocnému Bohu, který mi ty sny foukl do hlavy.

0 0
možnosti
Foto

Četl jste knihu Pánův hlas od Lema?

1 1
možnosti
Foto

Moc tomu nerozumím ale před hodinou jsem zde napsal komentář a ten tu není. A nemám zprávu že by byl z nějakého záhadného důvodu smazán. Takže ještě jednou.

Na vaší otázku má nejlepší odpověď Bolek Polívka ve filmu Dědictví. Jinak ale víra není nic, o čem by se mělo diskutovat nebo někomu vysvětlovat. Proto jsem radikální odpůrce církví a náboženství, které ze své podstaty jsou proti Bohu. Víra je vnitřní přesvědčení, prakticky stejného typu, jako víra v to, že je někdo ateista, i když být ateistou je logický nesmysl, protože nic takového neexistuje a ani existovat nemůže.

3 1
možnosti
Foto

Váš minulý příspěvek normálně vidím. Asi ve chvíli, kdy jste ho hledal, spadnul mezi jednotlivé stránky diskuse - občas se mi to taky stává, ale teď už je vidět;-)

0 0
možnosti
LK

NIKDO nepředloží hmatatelný důkaz existence Boha, a současně NIKDO nepředloží hmatatelný důkaz neexistence Boha. Obojí je jenom víra.

3 1
možnosti
Foto

Dejme tomu, ale stále je asi více lidí, kteří Boha neviděli, než těch, kteří ho viděli...;-)

2 0
možnosti
Foto

Představte si, že v tom mraveništi se najde mravenec "štěpán", který zpochybní oficiální tézi a nastíní existenci bytosti, která jim rozšlápla mraveniště. A mravenčí filosof mu bude argumentovat : a jak si představujete tu bytost? Mravenec "štěpán" samozřejmě nebude schopen popsat člověka, stejně jako já tu vyšší moc.

0 0
možnosti
Foto

A proč by nebyl schopen? I lidé mají hlavu, zadek a končetiny - stejně, jako mravenec. I člověk, stejně, jako mravenec, někam chodí, kde něco zvedá a někde bydlí...

0 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám