Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Já bych docela rád, aby mi někdo vysvětlilil, proč Bůh stvořil takový svět, kde, aby jeden tvor přežil, MUSÍ sežrat toho druhého.

Bůh tímto většinu tvorů včetně člověka určil k brutálnímu zabíjení druhých

Toto je přece vrchol sadismu.

Oplývá tedy Bůh křesťanskou láskou, nebo je pouhým sadistou vyžívajícím se v utrpení tvorů, které stvořil?

Je schopný mi to někdo z křesťanů vysvětlit?

0 0
možnosti
Foto

Takto jsem se kdysi také ptal:-) A nevím, jak by to šlo vymyslel jinak, když se všichni musí něčím živit (výdaj a příjem energie). Smutné? Někdy až děsivé, chápu.

0 0
možnosti
JK

Otázky, které jste položil v titulku, jsou jistě zajímavé, myslím si ale, že na ně skutečné odpovědi od lidí nedostanete. Tedy jistě vám leckdo napíše a již napsal všelicos, ale aby někdo odpověděl podle pravdy, proč v něco věří, by vyžadovalo velmi hluboké sebezpytování. Je těžké se ptát, proč člověk něčemu věří...

Avšak obecně. Jelikož lidé myslí, a myslí jinak než zvířata, musí jim jejich vlastní existence, svět a vesmír okolo dávat smysl. Jestliže nedává, hledají něco, co jim ten smysl dodá. Pokud někdo najde ten smysl v křesťanském bohu, pak každého subjektivně k němu přivedlo něco jiného. U někoho to byla třeba konkrétní příhoda, pro jiného celá soustava náznaků... Za sebe jsem přesvědčený, že ke křesťanskému bohu každého přivede přijetí myšlenky, jak je formulovaná v úvodu Evangelia podle Jana: "Na počátku bylo Slovo, to Slovo bylo u Boha, to Slovo bylo Bůh." Jestliže tuto větu důkladně promyslíte, myslím, že se mnou budete souhlasit. Samozřejmě tím netvrdím, že si každý, kdo věří v křesťanského boha, musel napřed přečíst tuhle větu či celé evangelium, aby uvěřil.

4 0
možnosti
Foto

Toto je demagogie, která ani není zajímavá. Co je to odpověď podle pravdy? Nevěřící tu žádají co? Jakou pravdu? O čem? Vyznání vlastních zkušeností, kterým by se mohli hloupě posmívat a žádat materiální důkaz? Ukovaný Bohem z tramvajové koleje?

0 2
možnosti
MR

V budoucnu až pokročí počínající duševní celostní vývoj člověka, tak bude známo to že, vnímání Boha je vlastně etapa či fáze vývoje mozkové neuronové sítě, tak jako máme životní fáze či prahy, učit se mluvit, psát, číst dobrodružnou literaturu... Je to vlastností naší neuronové sítě, té části, jež predikuje naši situaci vůči budoucím dějům, a to skrze simulace, tak abychom byli schopni se plně orientovat ve světě, vlastních potřebách, komunikacích a chránit se ... Něco podobného je i ve spánku, kde je vědomí "vypnuté" Zde se aktualizují parametry neuronové sítě mozku, zpracovávají se prožitky dne a hlubší vrstvy pamětí a hledají se společné konstanty. Právě schopnost mozku simulovat děje i realitu a tím pádem se též učit a rozvíjet a dokončovat, tím pádem být jak si na před, má určité fáze. 1 fáze je určité téma, stav, situace, kde neuronové síť hledá smysl či řešení a my jsme vtaženi do určité situace, děje, komunikace a 2 fáze je kdy se tato simulace rozvíjí a vlastně poznávají se hranice a hranice projekce na okolí. Nemůže to dělat jak si bokem, k tomu by byla potřeba třetí mozková hemisféra. Tento proces učení se mozku skrze simulace, dává nám vlastně šanci přežít a zvládat silné transformační podmínky planety a je naši evoluční výhodou. Tato simulace může přejít i do určitého stabilního stádia a třeba ukončena nějakou životní krizí, což je 3 fáze. Proč to píšu. V budoucnu to bude už evidentní a budou popsány jednotlivé fáze – simulace tíhne, jaký má projev a vnímání existence, čímž bude možné pracovat s její negativní stránkou a dopadem na společnost a ostatní, třeba fáze mesiášství, fáze vnímání Boha v té či oné formě, anebo různé sociální a lidské inženýrství. Tím pak bude ukončen věk, kdy tato kritická manipulativní fáze vývoje evoluce člověka, vesebestřednosti bude překročena a s ní zmizí potřeba a tah řešit a měnit lidstvo, druhým životy, vytvářet ideologie, což vedlo k velkým společenským, lidským civilizačním traumatům.

0 0
možnosti
MR

Je potřeba připomenout i zákon obnovy společnosti, která se obnovuje v rámci nové generace, kde každá generace, má v počátku nulové vědomí, a tak jako naše generace a generace před námi, musí projít tímto kolečkem a fázemi vývoje, než se stabilizuje její vědomí v dospělosti, tedy znova objevuje objevené, onu Ameriku, ale pro ni je to novum a chce to poznat po svém a nerada autority a k tomu navíc se rodí do rozvinutější doby a jiného společenského pořádku, hodnot, morálky. Tím pádem každý den někde ve společnosti přichází u někoho ta či ona fáze a s ní projev, vlastně sebehledání, jež má určité fáze a zde je fáze tíhnutí k duchovnu a Bohu. Pokud se za rok narodí třeba 190 tisíc dětí, tak to může být několik tisíc, a to se opakuje pořád dokola za roky. Tím je společnost vlastně vystavena, tomuto tlaku, jež by vedl k jejímu rozkladu či úpadku. Společnost ale má jiný osud a úděl je nadčasová, naše existence je časová – životní v rámci své generace, společnost je lůnem kde je více generací, které vyrostli v různých dobách a tím pádem mají jiný tah na branku. Zde pokud se pozorně čte, je vlastně velký náš evoluční handicap, neschopnost mnohdy vnímat mimo své hřiště existence. Navíc globální informační doba a nesmírný tok různých dějů kolem nás a ve světě, má dopad i na mozek a neuronovou síť mozku, jež se dostává do další fáze pře organizace, podobnou už jsme vlastně zažili v pubertě a jak jsme vnímali svět a zde je druhá puberta, tzv. duševní, kde staré vzorce chování, myšlení, společenských hodnot přestávají platit, neboť byly poznány v jiném měřítku a stavu doby. Proto přišel rozmach ezoteriky ale i toho chování na západě, autokorekce, multikulturalismus, x pohlaví. Proč to vlastně tak složité píšu. Jednoduše proto že je potřeba společnost a druhé chránit před těmito projevy, lidí, i generací jež budou procházet těmito fázemi, někdy to zvládnou za pár let, někdy ani ne za celý život. a na dveře už ťukají další novicové a generace ...

0 0
možnosti
Foto

Pane Kroupo, pokusím se Vám vysvětlit, proč zde není vhodný prostor pro takovou diskusi. Tady se nemohou sejít lidé, které by spojoval skutečný zájem něčeho se dobrat, něčemu porozumět, něco pochopit, případně něco i přijmout. Před několika lety jsem o jedné velmi nevšední zkušenosti s Bohem mluvil s nevěřícím člověkem. Byla to zkušenost, za niž jsem vděčen. Neuvěřil. A poněkud znervózněl, když jsem mu řekl, že to co jsem prožil sám, se na moji žádost zopakovalo krátce na to ještě dvakrát před osobami mně blízkými. Jednu z nich znal. Myslíte, že si přál, aby mu to potvrdila? Ne. Od té doby jsme o tom už nemluvili, na našem vztahu se nic nezměnilo. Zůstal zablokovaný. Iracionální obrana. Před čím? Před nutností přehodnotit vlastní pohled na kde co. Ale pouze se odmlčel a uvítal, že jsem nabídl únikové téma. Neplácal, neurážel, neuchýlil se k nedůstojným pseudoargumentům.

1 1
možnosti
BG

Stejně jsou zablokovaní i někteří věřící, kteří logické argumenty odmítají. Takže obě skupiny si opravdu nemají co vyčítat.

1 0
možnosti
Foto

Vás zajímá, proč, zatímco mne by zajímalo, jaká zkušenost s Bohem by nebyla nebyla odmítnuta jako výmysl nehodící se do nevíry v Boha. Ti zablokování se tu, zdá se chtěli jen pobavit. Nejsou schopni vyjevit, co by pro ně bylo zkušeností s Bohem. Nedávno jsem vložil video a nechal otevřenou diskusi. Paní Matějíčková nepřesvědčila. Není to důkaz, jistě. Ale co by jím bylo. Boty Pánaboha s hvězdným prachem?

1 0
možnosti
Foto

Příklady objektivně doložitelbých zkušeností:

Jednodušší:

- Statisticky významné fungování modliteb v korektně postavených zaslelených pokusech.

- Boží ochrana svatostánků. Proč vlastně mají kostely hromosvody?

Lepší:

- Boží nápověda (postavená klidně tak, aby nepřinesla zisk) Například že každý týden dostane člověk videní Ježíše, Buddhy, Mohameda nebo reprezantanta jinéhop náboženství, který sdělí šestici čísel. Ty si pokusná osoba napíše ale nevsadí. Ta čísla pak skutečně v loterii vyjdou. (to je typizovaný příklad, možné jsou další varianty)

- Obecně jde o možnost opakovaně testovat fungování nadpřirozena takovým způsobem, aby se vyloučila pouhá autosugesce nebo zpětné ohýbání nastavení experimentu (zpětné vymýšlední předpovědi) podle výsledku. Ještě obecněji takové důkazy, které by vyloučily podvody i kognitivní klamy.

0 0
možnosti
Foto

Problémem je, že více než 2 miliardy pozemšťanů věří („věří“) v křesťanského Boha, téměř 2 miliardy jich věří v muslimského Alláha, a pouhých pár desítek milionů v judaistického Hospodina. A díky tomu je civilizace ideologicky a nesnášenlivě rozparcelována.

Z přírodovědeckého hlediska jsou Bible potažmo Korán naprosto bezcenné spisky, podobně jako byly věroučné texty antických Řeků, Římanů či jejich předchůdců, vyznávajících více bohů.

Nicméně již v antice vznikla filozofie, jako láska k moudrosti, jejímž kritériem je pravda...

https://stoces.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=736601

1 1
možnosti
Foto

Dosta jste tu docela hodně odpovědí, mám ještě vůbec psát odpověď na Váš dotaz? Opravdu - pokud chcete odpověď na vaši otázku, hledejte. Boha nenajdete, když ho nebudete hledat. A jinak, přečtěte si tedy tohle: https://zuzanaslaba.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=742879. A jinak Vám můžu napsat i více... O tom, proč jsme se obrátila.

0 0
možnosti
BG

Proč by ho měl pan Kroupa, případně ostatní nevěřící hledat?

2 0
možnosti
JL

"Proč věříte v Boha?" - Byl jsem kdysi ateista a být pořád jen se svým egem není ideální. Takže dnes bych řekl: věřím v Boha. Ale není to Bůh personální. spíše věřím v cosi, čemu hindové říkají brahma....Proč? Jak říkám: žít jenom z toho, že člověk je zvířátko se sobeckým genem, jehož jediný důvod existence je rozmnožit zdá se mi poněkud banální. Co mě k tomu vedlo? Pár krizí a dlouhá léta přemýšlení. Celý život přemýšlení, sledování lidského konání, světa, přírody.

0 1
možnosti
JK

Tak to pana Kroupu čekají nelehké změny. Až si myslím, že kolem těch změn projede pendolinem... :-)

0 0
možnosti
BG

Perfektní. K tomu nemám co dodat. R^

3 1
možnosti
Foto

Mrzí mne, že to musím napsat: Každý si vzpomene, že už na základní škole věřil, že kantor, ať už byl sympatický nebo ne, věděl něco, co může předat, že může něčemu naučit. I když se najdou lidé, kteří považují za zbytečnost vědět, kde se píše y a kde i, alespoň respektují, že to někdo ví a dokonce to umí zdůvodnit. Žáka, který by s ohrnutým nosem všechno, co by napsal kantor na tabuli, komentoval slovy: Bláboly, pohádky, nesmysly, výplody fantasie atd. atp., asi doporučil k výuce u specialistů. Člověk, který ví o něčem absolutní prd a argumentuje tím, že právě prd je to jediné, k čemu se lze logicky a moudře dobádat, chce pouze potvrdit jím hýčkané prd.

1 0
možnosti
Foto

Mohu se Vás zeptat, kdo tady nad kým ohrnuje nos...?

1 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám