Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Murphy: "Není-li nutno dělat změnu, je nutno nedělat změnu."

P.S. Probral jste to i s Eliškou Kopeckým a Ančou Novákem?

7 0
možnosti

Pane Vladimíro Kroupová?

1 0
možnosti
Foto

Pokud se někdo dívala na tenis, když hrála Navrátilová, anebo jina naše teniska,sprotovkyně, tak vždy byla oslovována s příponou - ova. Cizina respektuje naše přechylování ženských jmen, jenom u nás zase chceme být světoví, ale jsme jenom trapní směšný. Každý jiný národ je hrdý na svůj jazyk jenom u nás koukáme po světovosti.

21 0
možnosti
DP

Že je respektuje cizina, je v pořádku. Měli bychom je respektovat taky - například Ósakaová....Rv

0 0
možnosti
MP

Já bych to možná celé zobecnil. V současné době se objevují tendence rozporovat fungující systémy. Z počátku existuje vždy chaos. Potom si lidé řeknou "co kdybychom si určili nějaká pravidla, aby v tom byl řád? Sice se trochu sami omezíme, už si každý nebude moci dělat absolutně co chce, ale v celkovém důsledku to bude nám všem k užitku". A tak se dohodnou třeba že budou všichni spolu mluvit česky, že budou chodit po chodníku a jezdit po silnici vpravo, že soboty a neděle budou dny pracovního klidu, že budou psát latinkou, počítat budou v desítkové soustavě, kalendář budou používat klasický křesťanský atd. A všechno krásně funguje. A pak najednou přijde někdo, kdo v těchto pravidlech začne vidět omezování jeho osobní svobody. "Proč by on sám nemohl začít mluvit čínsky, nebo počítat v šestnáctkové soustavě? Proč by se on sám nemohl řídit židovským kalendářem. Proč by musel zrovna on psát latinkou, když zrovna on by chtěl psát hieroglyfy? Vždyť ho to hrozně omezuje, a přitom by to nikoho neomezilo. Možná by to dělalo trochu problém v komunikaci, ale lidé by si na to určitě brzy zvykli..." A takhle se postupně začnou prosazovat různé drobné úpravy systému, jak budou různí lidé chodit s různými nápady, my jako mlčící většina jim to všechno odkýváme a ve finále skončíme tam, kde to bylo, když žádná pravidla nebyla. A vracíme se zase na začátek, kdy někdo přijde s tím, že by se ten chaos mohl nějak řešit a zavést si pravidla... Ale je to skutečně nutné, dělat takovéto vývojové kruhy?

17 0
možnosti
Foto

Stále mi mnozí nerozumí - nejde mi v žádném případě o nějaký zákaz přechylovat, ale o povolení nepřechylovat pro ty, které si to přejí. Mnohým z Vás jde jen o Vaši vlastní neschopnost se vyrovnat s něčí svobodnou volbou. Protože to Vám zní strašně, tak nechcete druhému povolit, aby to jemu znělo příjemně. Vzpomeňte si na tento "problém", až se budete někde zaštiťovat osobní svobodou...

6 5
možnosti
Foto

Já bych nechal na základě svobodné volby nakaždém z nás ať si pravopois upraví tak jak mu to vyhovuje Pokud chce pást všude i, tak ať si je píše, kde chce. Máme svobodnouvolubu a nějaká pravidla patří do koše.;-D

10 0
možnosti
Foto

Napadlo mě, že kdyby se mi představila Emma Smetana, tak se ji představím jako Josef Bártová. Pěkná blbost, že. Gramatika by měla platit.

0 1
možnosti
LB

Zřejmě jste nepochopil, že Emma Smetana se narodila ve Francii, kde i dlouho žila, takže má v dokladech nepřechýlené příjmení.

1 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma. Mluvíš mně z duše. R^:-)

4 2
možnosti
Foto

Důvod by byl - čeština.

7 1
možnosti
JP

J14i65r33i 77P22r77a42j13z

4. 9. 2019 16:54

Já stále nechápu, proč to některým lidem tak vadí a chtějí to zrušit . Nevidím jediný důvod to měnit.

Pak to dopadne tak jako jedné mojí kolegyni. Která dostala mail Vážený pane. Jasně je to její věc. Ale připadá mi to blbost rušit.

1 0
možnosti
Foto

Nikdo nechce nic zrušit, jen povolit těm, které by to chtěly, možnost si to změnit.

3 2
možnosti
Foto

Ženská příjmení se v češtině přechylují proto, aby bylo možné je skloňovat a začleňovat do vět. Čeština není zdaleka jediným jazykem, v němž se příjmení přechylují. Některé jazyky dokonce zacházejí ještě dál, například v litevštině slouží jedna přípona k tvoření příjmení svobodných žen, jinou se pak odvozují příjmení žen vdaných," Čeština funguje na principu skloňování slov, je to jazyk flexivní. Ale nepřechýlená ženská příjmení jsou nesklonná, a tak v komunikaci mohou nadělat zmatek. Stejně tak, když zavoláte na úřad, kde se úřednice s trochu hlubším hlasem představí jako Havel, budete ji pravděpodobně pokládat za muže.

17 1
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám