Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J66a62n 96P10a34l30l68a26s

4. 9. 2019 22:09

Dobrý večer, výjimečně s Vámi nesouhlasím. Mluvnice je po staletí se vyvíjející systém, ve kterém je jakýsi řád. Pokud do něj necitlivě zasáhneme, začnou se bortit i jiné části (v tomto případě skloňování). A normu, tedy pravidla, určuje ÚJČ ČAV, nikoli politici. Pokud se ujme úzus nepřechylování, norma se časem přizpůsobí, tak tomu bylo vždycky, a upraví i skloňování. Pamatujete ještě president, diskuse aj.?

A mimochodem, briefing (počeštěně brífink) není pracovní schůzka.

4 2
možnosti
VZ

Smát se tomu klidně můžete, ale nelichotivou výpověď to dává především o Vás. Náš rodný jazyk je tak zkrátka postavený a pokud někdo až tak moc chce být "světový", tak mu nic nebrání si sbalit saky paky a táhnout.

5 4
možnosti
JK

J78o44s95e45f 33K42l22a62t

4. 9. 2019 21:22

Děkuji za článek, plně s vámi souhlasím. Ale nebojte jednou to přijde, za symbolický poplatek 20 000 Kč si bude moci žena -ová škrtnout.

0 1
možnosti
MG

Skvely článok. Ďakujem. R^R^R^

2 2
možnosti
VB

To je ale keců co by ostatní měli nebo neměli, co by se líbilo nebo nelíbilo.

Jde to shrnout takto: "Co je vám po tom?".

1 2
možnosti
Foto

já bych zase byl pro to, aby si každý mohl vybrat zda bude nebo nebude své jméno psát velkými písmeny :-) honza

4 0
možnosti
VB

Máte pravdu, je třeba ženám dát svobodu. Většina diskuse je zbytečná.

PS: Na Slovensku běží filmy v češtině a v Česku ne. Kdo je větší nacionalista?

0 0
možnosti
JP

J45a20n 98P42a24l48l82a32s

4. 9. 2019 21:29

V Česku neběží filmy v češtině?

6 0
možnosti
TK

K ničemu není důvod, není v zásadě důvod nemít pět příjmení a čtyři jména, nebo naopak žádné jméno a používat jen rodné číslo, není důvod psát do kolonky rodného listu "matka" jméno matky, proč tam nenapsat třeba otce, když ho bude mít dítě raději, není důvod uvádět do dokumentů pohlaví. Není důvod chodit do školy, pokud mě vše život naučí, není důvod platit daně, když po státu "nic nechci". Vše je v zásadě jen buzerace. Ale víte kam se takhle dostaneme? ;-)

( ! )

10 0
možnosti
Foto

R^Zde nezbývá než připomenout slova jednoho z blogerů:

Samozřejmě je věcí každé ženy, jestli bude přechylovat příjmení, asi by to i vypadalo blbě, když si vezme cizince a měla se jmenovat třeba Christieová.

Ale na adresu takových jako třeba Františka Novák a Tereza Opršálek je jen následující replika - má to jistou výhodu, za našich mladých let bylo potřeba s ženou aspoň krátce promluvit, aby se poznalo jestli to není kráva, takhle je to poznat hned při představování..

19 0
možnosti
LB

Proč kráva? Moje kamarádky a spolužačky, které před rokem ́89 emigrovaly, běžně používají nepřechýlený tvar příjmení a všichni si na to rychle zvykli. Jejich dcery, které se narodily už za hranicemi, mají v rodných listech a dalších dokladech nepřechýlené příjmení, které používají i když nyní žijí v Česku. A většině lidí to připadá normální... řekla bych, že je to jen věc zvyku...

Taková paní Špaleová také není zrovna hitparáda.

3 3
možnosti
TH

Mám pocit, že v Řecku jsou mužská jména zakončena na "-is" a ženská na "-u". Nevím, jestli to platí bezvýhradně, ale tuším, že by to v rámci světovosti nikoho ani nenapadlo měnit.

2 0
možnosti
ZS

můj bývalý kolega je Řek, když sem před x lety jeho otec přišel, byl zaveden do evidence českými úřady s koncovkou "- u " a bylo vymalováno.

0 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám