Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tohle je jedno z témat, kdy mají obě strany dobré argumenty. A pak už je jen o subjektivním pohledu na věc, k jaké straně se přikloníte. Objektivní (správný) postoj tady není.

1 1
možnosti
PS

P12e41t42r 37S17k66á85l73a

5. 9. 2019 8:12

A z tohoto důvodu przníme i jména cizí. Viz Angelina Jolieová nebo Lucy Liuová. Jen na Agathu Christie si zatím nikdo netroufnul.

4 0
možnosti
DP

Ano, to je skutečně zvěrstvo - kor u asiatek, kde kolikrát ano nevíme, co je jméno, a co je příjmení...

0 0
možnosti
Foto

Zda se, ze nechapete nebo treba jen nechcete chapat podstatu veci. Jestli mate pocit, ze s -ova ci bez je podobny problem jako meeting a schuze, bylo by dobre si neco o nasem rodnem jazyku zjistit. Vite, ono napriklad slovo meeting skutecne cstinu lehce przni, ale stale jej sklonujeme podle vsech pravidel, jako kdyby ceske bylo odjakziva. Zminovane vynechani -ova u jmen, kde to nedava smysl vzhledem k jejich puvodu ci zpusobu jeho ziskani je ovsem naopak presne naopak v rozporu s pravidly naseho jazyka. Osogne me rozpali dobela prejmenovavani cizich zenskych prijmeni a pridavani -ova tam, kde to nema co delat, ale jak rikam, v ceskych luzich a hajich to ma svuj nemenny duvod a vubec to nema nic spolecneho s vasimi priklady przneni jazyka bezhlavym prijimanim cizich slov.

1 0
možnosti
RH

"Nechci se jmenovat Anna Nová, chci být jen Anna N." :-)

2 0
možnosti
DT

Protože prostě gramatika. Tam nemá svoboda co dělat, pořádek musí být.

Nač vnášet chaos do perfekce? (7of9, pro znalé Star Treku).

3 0
možnosti
LM

Většina příspěvků tady brání "čistotu" jazyka českého. Autorovi článku šlo úplně o něco jineho! O svobodnou volbu každé z nas, zvolit si prijmeni. Přechylovat či nikoliv. A do to by stát opravdu mluvit neměl.

4 0
možnosti
Foto

To je nesmysl ... bylo by to stejne jako chtit mit pravo psat spatne i/y a podobnym "pravem" argumentovat pro diktatu ve skole

4 0
možnosti
DP

Mozna tak za sto let uz nebude potreba tento problem resit. Vsechny moderni jazyky se vyvyjeji smerem k zjednoduseni. Na priklad u velke casti germanskych jazyku uz zmizelo sklonovani podst. jmen. V cestine uz davno zmizel aorist, v 19 stoleti laicky zvany predminuly cas, vyhledove zmizi redundantni (vetsinou) predlozkovy 6 a 7 pad. Mame tu uz nesklonna zenska prijmeni na pr Jirku, a i kdyz jsou to zatim vyjimky, s jejich nesklonovanim nemame problem a v budoucnosti se to jiste rozsiri na dalsi prijmeni zen.

3 0
možnosti
JH

Ano, úroveň se neustále snižuje. Naučit se rodný jazyk je už pro mnohé problém.

0 0
možnosti
JK

Učivo pro 5 třídy - Podstatná jména a skloňování.

Příklad

"Jdu ke Smetana", a nebo "Jdu ke Smetanovi", a nebo "Jdu ke Smetanové". A nebo "Jdu ke Smetaně" což by mělo být asi lingvisticky správně když Smetana je žena (TA Smetana, TEN Smetana)

To že někteří lidi nepoužívají skloňování a mluví nespisovně by nemělo znamenat, že zbytek společnosti rezignuje na Pravidla českého pravopisu.

Jiný případ

"Smetana a Smetana šli na procházku", a nebo "Smetana a Smetana šly na procházku".

Co je správně, "šli" dva muži, nebo "šli" muž a žena, a nebo "šly" ženy a nebo "šly" žena a dítě.

A to že mnozí stávající žáci středních škol nezvládnou psaní i/y by nemělo být opět důvodem!

Se svobodnou volbou to nemá nic společného, je to prostě pravidlo.

12 0
možnosti
HD

Zavolejte pana Nováka a paní Kovář... nebo Kováře?

0 0
možnosti
JB

J60a59n 13B17u56b64e76n

4. 9. 2019 22:37

Fascinuje mě autorův akcent na osobní svobodu, tím se dnes kde kdo ohání. Takže v rámci osobní svobody připustíme co? Křestní jméno třeba Traktor? Je jedno, že neexistuje, je to přecce svoboda, ne? A jaké takovému dítěti určíme pohlaví? Je to přece svobodná volba, ne? A takto bych mohl pokračovat ke zcela absurdním věcem ve jménu osobní svobody.... Jinými slovy, všechny svobody mají nějakou přirozenou hranici, říká se tomu zdravý rozum. A čeština prostě přechyluje, uznává např. vyjímky u cizojazyčných příjmení, ale při běžném českém přijmení přechyluje. Nechápu tuto diskusi.

9 1
možnosti
HD

V rámci osobní svobody brzo bude dvě a dvě pět.

3 0
možnosti
RG

R35e21n36é 54G55u26r77a82l

4. 9. 2019 22:31

A proč rovnou nemít možnost pojmenovat narozenou dcerku nejen Novák, ale také Josef? Nebuďme úzkoprsí, že...

4 0
možnosti
HD

Správně genderově neutrálně, ono se to za pár let rozhodně samo, co chce být.

1 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám