Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Bla, bla, bla, pane Kroupo.

Češtinu necítíte.

4 2
možnosti
VK

No já nevím, nevím... Oni i ti Engličani a Emeričani nějak potřebují rozlišit, zda jde o chlapa Nováka či jeho manželku Novákovou, také potřebují to -ová. Jen to řeší jinak, použijí Mr Novak, Ms Novak, Mrs Novak, Miss Novak - ejhle, mají taky -ová.

Mnoho povyku pro nic... :-)

1 0
možnosti
JD

J83a24n 31D55l32o35u93h65ý

5. 9. 2019 10:28

Ano, viz níže "se slečnou Kroupa" ;-D;-D;-D

2 0
možnosti
JD

J68a83n 57D27l14o62u57h78ý

5. 9. 2019 10:17

Koncovka -ová je součástí slovanských jazyků. Pokud by někdo chtěl násilně vnést západní jazyk do češtiny, pak ale musí před jméno vždy důsledné doplnit "pan" nebo "paní", jako to je utěchto jazyků také běžné. Jinak to bude působit směšně a způsobovat zmatky.

4 0
možnosti
PS

Nevim moje kamaradka z Polska se jsmenuje Rauch. A kdyz se vdala za cecha, tak ji na matrice vnucovali do oddaciho listu Rauchova. (nechavala si sve prijmeni) Nevim, ktere slovanske jazyky myslite, ale polstinu a rustinu asi ne.

1 2
možnosti
ZB

Naprosto souhlasdím, i s tím, jak směšná mi připadá třeba Emma Smetana. ta o sobě říká , že je pozerka už jménem. No a já jsem přesvědčený, že na to má právo a má mít právo kdokoliv. R^

1 0
možnosti
JD

J53a12n 39D78l12o39u96h19ý

5. 9. 2019 10:18

U ní se to dá pochopit, protože se narodila ve Francii.

1 0
možnosti
Foto

Nemám nic proti tomu, když si dáma v první osobě přeje být Smetana. Je to celkem její volba. Problém s češtinou jaksi ale bude v tom, že přidání -ová je jaksi také základem pro skloňování. A kupodivu to "ová" při skloňování máte i Vy jako pán, protože zrovna vydali blog Kroupovi. Nevydali blog Kroupa.

A tady je to "prznění" češtiny. Protože s nepřechýleným jménem si už česky nezaskloňujete. Takže kdo, co Smetana, koho, čeho Smetana, komu, čemu Smetana, koho, co Smetana, o kom, o čem, o Smetana. Čeština je v tahu. Je to stejné jako: Kdo, co Kroupa, koho, čeho Kroupa, komu, čemu Kroupa, koho, co Kroupa, o kom, o čem, o Kroupa.

Takže nastupují poklusy to vyřešit: Takže kdo, co Smetana, koho, čeho Smetany, komu, čemu Smetaně, koho, co Smetanu, o kom, o čem, o Smetaně. To ale někdo řekne jen s krajním odporem, byť se prostě chce ová vyhnout za každou cenu. Alternativně nelze moc "prznit" ani základní jméno Kroupa. Ale maličko by ho sklonit možná šlo...Takže kdo, co Kroupa, koho, čeho Kroupy, komu, čemu Kroupě, koho, co Kroupu, o kom, o čem, o Kroupě. To je ale brutální fuj, ale vychází ze snahy tam to ová/ovi nedat za každou cenu.

Výše uvedené skloňování zkuste pak používat v českých větách a vyjde Vám z toho tak trochu jiný jazyk. Takže nějak se kdysi ustanovilo, že se skloňuje kdo co Kroupa, koho, čeho Kroupu, komu, čemu KroupOVI, koho, co Kroupu, o kom, o čem, o KroupOVI. Je to prznění jména v tom skloňování?

A dámám se pro skloňování a jeho rozlišení mezi muži a ženami přidalo v prvním pádě -ová. Takže kdo, co Smetanová, koho, čeho Smetanovou, komu, čemu Smetanové, koho, co Smetanovou, o kom, o čem, o Smetanové. Najednou to jde ve větách používat a dokonce to právě dosud češtinu celkem pozitivně odlišovalo od ostatních jazyků.

Tj. češtinu neohrožuje to, že si žena chce v občance napsat Novák, ale to, že se pak s tím poněkud složitě v jazyce nakládá. Když řeknete poznal jsem paní Novák, nebo potkal jsem paní Nováka, tak to jaksi česky nesedí, ne?

7 0
možnosti
Foto

Jinak dávno tomu, co jsem sepsal blog se závěrem maličko odlišným ;-) https://subrt.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=72755

0 0
možnosti
RK

Divím se, že jedno rodinné jméno vůbec někoho trápí, když je v médiích naprosto běžné vytasit se s oslovením, vítám vás, pane Kalousek, namísto pane Kalousku.

Tvrdím, že kdo zná pády a obecně skloňování, nemůže se dostat do problémů. V opačném případě bude čeština devastována s jakoukoliv variantou příjmení.

1 0
možnosti
JD

J54a87n 21D11l40o94u29h21ý

5. 9. 2019 10:29

No když někdo neumí česky...

1 0
možnosti
JSS

Šéfe - to jste přehnal a silně přebral asi v opojení -nevím jakém! Česká i slovanská příjmení prostě mají být s -ová. Ty cizí - budiž když chce, ale i ty mohou být s koncovkou. Jen neprzněte náš - říkám NÁŠ jazyk s nějakými cizáckými vzory!

2 0
možnosti
JH

Samozřejmě, byť s výjimkami (např Dlouhá).

0 0
možnosti
Foto

Vladimíre... Dnes s tebou úplně nesouhlasím. Co když se taková žena podepíše jen příjmením. Jako B. Jakubec.... Dovedes si představit, že by třeba u lékaře volali z ordinace na gynde: "pan Jakubec????" ;-D;-D

Takže české ženy - ová... Ale tedy to mrseni příjmení cizinek, ble, fuj, hnus! Chichi. Sama Hayekova :)))) nebo Rita Oriova :)))))

2 0
možnosti
Foto

Ahoj, já myslím, že ženy, které by to chtěly postaru, by si prostě nechaly klidně své - ová. A takové, které ke svému štěstí potřebují něco jiného, - proč jim upírat svobodu volby. Já přeci nevolám po žádném extrému typu - ode dneška budou všechny ženy povinně bez - ová...;-)

4 0
možnosti
AG

Podle této logiky bych měl mít právo se jmenovat Alojz Ganobjakova. Sice by se mne to nelíbilo a nevyužil bych to ale rád bych tu možnost v rámci zrovnoprávnění můžu měl

2 0
možnosti
JK

Kroupa opět řeší závažné problémy světa. Proti proudu, padni komu padni... :-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám