Děkujeme za pochopení.
J87a30n 26U54r53b74á90n41e13k
Jojo, mně se po socíku také nestýská, ale dodnes mi chybí stará mléčná čokoláda, taková tvrdá a moc se nerozpouštěla, ale chutnala mi lépe než jakákoli jiná dnes, a také mi chybí klasické tyčinky. Takové ty 43g. Dnes jsou skoro všechny tyčinky vysušené, není tam žádná hmota, a to mi vadí. Za asi nejpřijatelnější substitut považuji bramborové tyčinky Bohemia, do těch původních mají ale i tak daleko. No a pak samozřejmě rumové perníčky. Po Pardubických perníčkách se prostě slehla zem. Kdysi byly všude, červené balení a uvnitř perníčky namočené ve sladké polevě z cukru či čeho. Dnes se dají sehnat pouze perníčky polské provenience, většinou máčené v něčem připomínajícím čokoládu, chuťově se to ovšem nedá srovnat.Co mi ovšem nechybí, jsou socialistické fronty a obecná nedostupnost většiny zboží...
K75r23y90š50t20o74f 91L16a10n24í29k
zkuste tycinky Havlik, nejlepsi jsou s prichuti Pikant, ale zrovna tuhle prichut skoro nikde nemaji.
M28a92r73t68i45n61a 22N60á42d11v15o24r28n82í16k53o47v83á
Taky jsem prožila půlku života za socíku, ale o kvalitě tehdejších potravin nemám iluze. Konkrétně ke knedlíkům se nemůžu vyjádřit, protože jsem o ně nikdy nestála. Pletená houska byla za socíku hodně velká vzácnost, běžně se prodávaly ražené. Mléko v sáčku bylo zlo, to jsem vždy kupovala v nejbližší prodejně, abych měla aspoň nějakou naději, že ho donesu domů.
Přesto ale je něco, na co vzpomínám. Třeba klasický jednoduchý pohár karamel - vanilková zmrzlina, karamelový sirup, mleté ořechy, se šlehačkou nebo bez. Dnes, pokud ho někde dělají, je vyumělkovaný, překombinovaný a chutná jinak.
Další věc se jmenovala ovoželé. Byl to jogurt v plastovém kelímku, do poloviny bílý jogurt, druhá polovina ovocné želé - žluté, červené... Byla i varianta, kdy místo želé byl pudink. Někdo si to smíchal, někdo to jedl postupně.
D96a51v17i46d 53V95l38k
Seš prostě starej a nostalgickej.Já si vzpomínám na Sojovou pochoutku, což měla být náhražka za čokoládu, na smradlavé mlíko z pytlíku,na prázdné regály v obchodech na pracovní a hygienické návyky v masokombinátu, na svinstvo, co se pomlelo do paštiky, na obsluhu v RAJ atd.
V54l39a66d71i27m20í29r 74K10r94o56u56p19a
Možná by sis měl znovu přečíst nadpis mého článku...
R13a71d22i80m 48P76o40l91á17š81e93k
Spíš než knedlíku bych se věnoval tomu guláši a jiným jídlům za socíku.
Uvědomuje si někdo, že dnes platí nařízení, tuším EU, že jídla se nesmí skladovat? Pokud v jakékoliv hospodě ráno něco uvaři, musí nebo měli by to do večera prodat. Pokud neprodají, měli by to jídlo správně vyhodit.
Zatímco za socíku mohli třeba ten guláš uvařit v pondělí a udržovat ohřívané třeba do dalšího pondělí. U guláše to nevadí, naopak spíš zvyšuje kvalitu, ale u spousty jiných jídel to je zatraceně poznat. A kolikrát to v těch socialistických hospodách poznat zatraceně bylo.
Jinak, když se tady bavíme o socialistickém guláši a knedlíkách, tak za socíku byl zřejmě nejlepší hospodský guláš s knedlíky "Matesův čertovský guláš" v zájezdní hospodě Mates v Dalskabátech. Dalskabáty jsou kousek nad Olomoucí u Libavé a jednalo se o období, kdy ještě nebyla kolem Dalskabát postavena dálnice a provoz Olomouc - Ostrava šel středem obce. V té době tam byl věčně nával. Certovský Matesův guláš byl správně ostrý a šťavnatý, jak má být, knedlíky kvalitní a jako příloha už tehdy k němu dávali syrovou nakrájenou cibulku a potom ještě vařený hrášek.
Dnes je ta hospoda v centru Dalskabát pravděpodobně mezi řidiči zapomenuta, pokud ještě existuje, bude tak pro místní štamgasty.
D93a94n 52R82o21z96s90í73v15a89l
Ano, zrovna o této hospodě píši níže a máte naprostou pravdu. Kdysi za komunistů vyhlášená, především pro řidiče kteří tudy přes tu "panelovku" projížděli, tím jejich skvělým gulášem.
Dnes už je to opravdu spíše parodie na guláš a ta hospoda slouží opravdu většinou místním.
I76v47o 52Ž35á38č79e86k
Dnes mi jídlo chutná lépe než za bolševika, přestože nemládnu a nemládnou ani moje chuťové buňky.
P36a45v27e94l 17K56o62v28á55ř
Tak dobrou chuť, z odřenin blan a šlach ze zasmrádlých kostí, i menších do toho rozemletých, doplněné nějakou lepkavou škrobovinou a množstvím "dochucovadel", překrývajících tu základní smrdutost té "masové" základní suroviny.
P78e26t26r 83L78a45n37g27e75r
Obdivuji vaše pozitivní myšlení, že až skoro nemám to srdce vám napsat, že to, co píšete v článku není pravda.
Z14d29e83ň91k32a 62O57r96t81o44v43á
Já vzpomínám na občasné pojídání vlašáku z papíru. Mňam .
P64e28t73r 57M31a20r41e20č34e58k
Lanšmíty jsem smažil na vojně 89-91 a byly vynikající..dnes ..škoda mluvit(psát)
J34i59ř12í 43S22c64h47m20i73d27t
Kdysi byl houskový knedlík a ten, jak už název říká byl vyroben z housek, což dnešní nejsou a další faktor je ten, že dnešní housky se zdaleka nepodobají těm houskám tehdejším, doba, kdy se dal rohlík oloupat a zbyl vám v ruce jen střed, který stále krásně držel po kupě, ty jsou nenávratně pryč, tenkrát se dalo koupit pečivo několik dní dopředu a stále bylo poživatelné, to je už dnes nereálné. Takže můžeme prostě na ty knedlíky za socíku zapomenout, nejdou už vyrobit ani doma, leda, že bychom si i doma napekli housky.
M83i59r37o24s14l62a33v 86S83l38á89m65a
Houskový knedlík byl vyroben z housek - to jste mi připomněl Felixe Holzmanna: "Jó, milej pane, zkusil jste někdy vařit podle kuchařky? Já to jednou zkusil a tam vám píšou úplný blbosti ... třeba knedlíky - psali tam »krájejte tři dny staré housky« - já krájel sotva půl dne a měl jsem toho plnou vanu ..."
- Počet článků 2182
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3086x
Dum Spiro Spero...
Seznam rubrik
- O FILMECH...
- SMRT TÁHLA PIKOVÝ ESO
- MŮJ ČTENÁŘSKÝ DENÍK
- POVOLÁNÍ - BODYGUARD
- JE TĚŽKÉ PŘEŽÍT...
- O lásce...
- TANEC S BÍLOU SMRTÍ
- S PRSTEM NA SPOUŠTI...
- HRA O ŽIVOT...
- MOJE RECEPTY - VAŘENÍ...
- O LÁSCE - MOJE PŘÍBĚHY A ÚVAHY
- SLOUŽÍM VLASTI...
- MOSSAD...
- MOJE BAJKY A POHÁDKY
- DIVOKÝ ZÁPAD...
- Z DENÍKU - AFGHÁNISTÁN...
- O ČLOVĚKU...
- STÍNY...
- STŘÍPKY Z DĚTSTVÍ...
- TĚŠÍ MĚ, CHÁRON...
- ,,SHAKESPEAROVINY"
- TEXTY MÝCH PÍSNÍ A BALAD
- I ĎÁBEL BÝVAL KDYSI ANDĚLEM…
- CHERCHEZ LA FEMME...
- TAXÍK A JINÉ SRANDIČKY...
- CUI BONO VERITAS...
- HORORY, SCI FI, PSYCHO...
- RYBÁŘSKÉ POVÍDKY A ZAMYŠLENÍ..
- MOJE BÁSNIČKY...
- MOJE FOTOBLOGY...
- OSOBNÍ
- NEZAŘAZENÉ
Oblíbené blogy
- Všechny, ze kterých se dozvím něco, co jsem nevěděl...
- Pavlína O' T. -Ta, která umí říci jasně co se jí líbí a co ne...
- Dušan Rovenský - Ten, který zná, ví a zažil...
- Alice Barešová - Ta s krásnou duší...
- Standa Wiener - Ten, co mě vždy pobaví...
- Jana Krčová - Ta něžně svá...
- Pavel Krečíř - Myslím, že srandista a budovatel :-))
- Ivo Richter - normální a prima chlap
- Hana Rebeka Šiander - V sametu zabalený diamant...
- Marián Béreš - PAN fotograf...
- Dušan Streit - zdravě rozumný
Oblíbené stránky
- Své články publikuji i v časopise ,,Rybář"
- Něco pro milovníky fajnového pití - COGNAC CLUB
- Napsal jsem první knihu
- Napsal jsem druhou knihu
Oblíbené knihy
Oblíbené články
- Hoď kamenem, kdož jsi bez viny...
- Z deníku - Afghánistán...jsou čtyři ráno...
- Vánoce 88' a ráže 7,62...
- Bodyguard - ,,Vaše sukně madam..."
- Bodyguard - ,,Tohle je Bagdád madam..."
- Pod palbou...
- ,,Vrať se mi živý, Vasko..."
- Přežít...
- Ano, já jsem Smrt...
- Per atria mortis... (Skrz brány smrti...)
- Kytarový mág...
- Zakuř si, Žide, zakuř...
- Cizinec...
- Milý Ahmede...
- Jak jsem salutoval B. Willisovi...
- Tanec s bílou smrtí - kapitola první...