Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J48i57ř50í 22R34o37h53a48n

3. 7. 2018 12:09

Připomělo mi to moje úplně první zaměstnání ve výrobě počítačů. Nastoupil jsem tam s hlavou v oblacích, s vědomím že to bude hračka. Ještě že nemám ve zvyku moc machrovat na venek, spíš jsem si to myslel sám pro sebe, protože vystřízlivění přišlo prakticky okamžitě. O počítačích jsem toho sice věděl hromadu, ale stejně jsem se několik prvních dní až týdnů plácal v pracovní náplni, a absolutně jsem nic nechápal, než jsem se konečně začal chytat. Prakticky nic z toho co mě naučili ve škole jsem za těch pár týdnů nevyužil, spíš se mi hodily znalosti, které jsem se naučil sám ve volném čase. Ale zdaleka to nestačilo na všechno, i když to bylo častokrát víc než u většiny mých kolegů. A začal jsem tedy postupně zjišťovat kolik toho ještě nevím...

20 0
možnosti
Foto

Aneb čím víc vím, tím víc zjišťuju, že toho moc nevím...;-)R^

6 0
možnosti
BM

Není to problém jenom u nás. Syn (45) pracuje už nějaký čas v chemičce na jihu Německa jako elektrikář. Je tam hodně mladých Němců kteří skoro nic neumí a stále za synem chodí a ne jen ti mladí, aby jim poradil. Ale zase má vzhledem své kvalifikaci a znalostem vyšší plat než oni.

4 0
možnosti
TH

Chvályhodný blog, ale mnoho toho bohužel nevyřeší. Situace s nedostatkem lidí je otřesná až do té míry, že například ve stavebnictví, kde se já pohybuji, dělá šéfa v terénu jeden Čech, který má pod sebou partu zahraničních dělníků bez kvalifikace v oboru a naprosto bez řemeslných návyků. Na záda mu dýchá investor, který chce vše "levně, rychle a kvalitně", což je samo o sobě nesmysl a do toho to máte udělat s bandou lidí, kteří teprve poznávají civilizaci. Tímto způsobem přijdeme o možnost vychovat si vlastní pracovníky, protože poté, co se cizinec horko-těžko něco naučí, tak stejně většinou odejde do vlasti a na jeho místo přijde zase něco zoufalého. Já se potom mladým nedivím, že to na zaměstnavatele zkouší, ale nejdříve musí něco předvést. Nikdo neumí vše hned, ale pokud se u dotyčného projeví snaha o kvalifikační růst a zlepšování dovedností, tak není důvod bránit postupnému navyšování platu a získávání zaměstnaneckých výhod. Praxe je ale bohužel taková, jak ji popisujete: Sebevědomý jedinec, který kouká se moc nepředřít, s cílem co nejvyššího platu, bez přesčasů a co nejdelší dovolenou.

23 0
možnosti
Foto

Dobře jste to shrnul, díkyR^

5 0
možnosti
JH

J92a94n 24H12a36r80v46a41n

3. 7. 2018 10:56

Ke vzdělání se mohu s ohledem na praxi vyjádřit a proto tvrdím, že jedna z věcí, které byly za socialismu lepší, byla úroveň vzdělání. Dnes je pomalu v každé Horní-Dolní universita, z 95% to jsou "humanitní studia" = jednoduché získání titulu a vynikající byznis pro majitele. Bohužel "znalosti" tam získané žádná firma nepotřebuje. Snad jen ve státní správě, kde se vyplní kolonka vzdělání - VŠ.

A smutné je, že i VŠ technické zavedly obory, které nemají s technikou nic společného, hlavně aby nabraly studenty - tj. získaly peníze za jejich počet (- třeba Západočeská univerzita v Plzni).

A největší podvod je pseudotitul MBA - naštěstí Ministerstvem školství neuznávaný. Mluvil jsem s desítkami majitelů tohoto "titulu", kteří mi přiznali, že jen zaplatili. Ke "studiu" stačí mít SŠ vzdělání, žádný cizí jazyk netřeba a zaplatit dnes jen 40 000,- Kč (pohledat na internetu).

- A teď jsem šlápl do vosího hnízda ;-D

36 3
možnosti
AP

a to se ještě podívejte na odlehčenou verzi MBA. Jmenuje se BBA.

0 0
možnosti
SB

Vzpomínám na svá vlastní mladá léta, na dobu, kdy jsem se po vojně, která prakticky následovala hned po vyučení, ocitl v tovární hale vysočanské Pragovky.

......................................

A určitě jsi měl menší plat i než těch 99 nechvalně známých pragováků.

Ty víš, koho mám na mysli.

1 0
možnosti
Foto

No tak to určitě, taky to v době, kdy jsem tam nastupoval, byli většinou starší chlapi, osobně jsem znal jen jednoho, pokud si dobře vzpomínám, jmenoval se Kratochvíl. Plat by ale bylo to nejmenší, co bych jim tehdy i dnes zazlíval...:-)

2 0
možnosti
Foto

Karma.

V roce 1999 jsem se (jako ročník 1948) přes kamaráda ucházel o práci v jednom německém koncernu, který dostal zakázku na stavbu třetí mobilní sítě (Oskar).

Při pohovoru byl "Ossies" neboli Východní Němec, který dělal šéfa radioplánovačů.

Jakmile mě uviděl, vyjádřil se, kvůli mému věku, negativně, i když mám v oboru VŠ vzdělání.

A pak jsem se dozvěděl, že nabírá zcela mladé kluky, zrovna po maturitě. Ale nikoli z oboru, ale třeba "technologie masa", tedy řezníka. Jejich jedinou kvalifikací byl prostě nízký věk.

Já skončil jako "akviziční manažer", což sice nebylo úplně špatné, ale zcela mim mojí kvalifikaci. Ale tu síť jsme postavili rychle a hezky.

1 0
možnosti
VV

Snad u polskeho subdodavatele jednoho nemeckeho koncernu, ne?

1 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám