Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Víte, Vladimíre, to nejsou reklamy a seriály. Mnoho mladých "intelektuálů" těmito pohrdá.

Nicméně studují vesměs nenáročné a nepotřebné obory. Takže v praxi mi mnohý spolužák ve věku 47 let co vlastní firmu či dělá někde manažera řekne že absolventi jsou nepoužitelní.

Ty použitelné si firmy hlídají už v době jejich studia. Sama zaměstnávám studenty na práci s dětmi. A (já si vybírám a tak 98% mých zaměstnanců jsou schopní lidé) do konce studia mají kromě "oddechové" brigády u mne i celkem plnohodnotný pracovní poměr ve svém oboru.

Narazila jsem i na takové co přijdou, nechají starší kolegy nachystat pomůcky, potom se tak nějak nezúčastněně postaví k práci....Většinou s nimi na další rok neuzavřu smlouvu. Ale většinou ji tihle nemají jinde.

A potom přijdou do praxe s VŠ titulem a chtějí vše.....

9 1
možnosti
ŠB

...A kmenový zaměstnanci firmy, co u ní pracují už nějaký ten pátek, co jí dali kus svého života a odevzdali hodně umu, co v nich je, aby si ukroutili hlavy...

A im niekto ZAKAZUJE aby mali rovnaké požiadavky ako tí mladí? Stačí otvoriť HUBU!

4 5
možnosti
OU
MV

mne se sebevedomi lide libi!

4 0
možnosti
VN

Tak jasně. Pokud je sebevědomý člověk i chytrý a pracovitý, proč ne ? Jenže zpravidla to funguje obráceně. Ti největší pitomci jsou zpravidla nejvíce sebevědomí..

17 0
možnosti
PH

Pane Ráži, pokud si myslíte, že zaměstnavatel počítá mzdu podle toho, kolik mu jako člověk vyděláte, tak jste asi nebyl nikdy v žádném korporátu. Zaměstnavatele začne zajímat garsonka na Zličíně v momentě, kdy mu v práci nikdo nebude chtít za dvacet pracovat - a jsme u téma blogu... Dobrý den.

Pane Kroupo, ne, Váš článek opravdu není o mně (ačkoliv chápu, že je snazší urážet než argumentovat), jen mi bytostně vadí nadávání na mladé jen protože jsou mladí. Prostě je nějaká situace na pracovním trhu a každý toho využívá jak nejlépe umí. Vy byste udělal to samé. Nemáme důležitější věci k řešení?

Jděte radši někam k vodě. S pozdravem,

PH

1 5
možnosti
JK

Máte recht, ale dejte si pozor, ať taky neskončíte jednou jako starej paprika, lidská paměť je prevít.

1 0
možnosti
MG

Ono je na jednej strane svata pravda, ze fenomen mladeho absolventa, ktory nastupi do firmy a po dvoch mesiacoch odide, lebo ho frustruje, ze este nedostal prilezitost k povyseniu, je tak nejak specificky dnesnej mladej generacii. Vsetko to ostatne platilo vzdy a je fajn, ze autor netrpi beznou predstavou starsich, ze jedine ich generacia sa vedela chovat...ony tie stare generacie ostatne zodpovedaju za vychovu tych mladsich, takze co si navarili...ale nie o tom som chcel.

Pokial si mlady absolvent povie o 45K hrubeho a dostane to, tak to znamena, ze firme generuje zisk, presahujuci nielen tuto ciastku, ale dokonca ovela vyssiu superhrubu mzdu, tvoriacu skutocne naklady zamestnavatela. A ziadna firma nie je charita, aby platila niekoho len za to, ze je mlady a mysli si, ze je riaditelom zemegule (prekvapenie: ani tie zahranicne bohate - inak by sa nikdy bohatymi nestali). Bud ho platia preto, lebo na to ma uz zamlada (vela IT odbornikov nema titul a na schopnosti robit predajcu ho tiez netreba) alebo sef veri, ze dotycny je talentovany a sice nema potrebnu kvalifikaciu, ale da sa do jeho rozvoja investovat a ziskat kvalitneho a loajalneho zamestnanca, navyse usiteho na mieru zamestnavatelovi. Ti starsi maju zcasti smolu, ze nastupili mozno v dobe, kedy boli platy nizsie a zamestnavatel im neprida jednoducho preto, lebo nemusi, aj ked trhova cena tej prace by to opodstatnila. Ale ovela castejsie nedostanu preto, lebo uz vsetko vedia, ich dlhorocne skusenosti s neustalym robenim toho isteho dokola podla nich vyvazia aj fakt, ze cele ich pracovne odvetvie sa za ich karieru posunulo o celu historicku epochu, a chodit niekam na kurzy, na to su uz moc velki pani. Clovek si mysli, ze ak stagnoval na jednom mieste 20 rokov, ze sa prestagnoval k statusu senior zamestnanca, ktory by uz davno mal byt sefom. Ale nebude, a to je casto dobre.

1 2
možnosti
RP

Podle mne taky hodně dělá dnešní masové školství.

Když dnes doslova "vyfasuje" diplom i člověk s průměrným nebo i mírně podprůměrných IQ, který by v dřívějším výběrovém školství nezvládl ani maturitu, tak se to na něčem odrazit musí. Konkrétně na tom, že i kdyby byl pilný, moc znalostí si ze školy neodnese a i kdyby byl snaživý,moc rychle se nové věci ve firmě nenaučí a starší třeba při tom učení ještě i zapomene.

A když potom snaživí profesoři na škole do absolventa ještě "nalejí" přesvědčení, že on je nejlepší a king, a že jak přijde do praxe, budou mu ve firmách na plat nakládat vidlemi desetitisíce, neštěstí je hotovo.

Taky je rozdíl, když jsme my například měli jednu dobu na škole až 55 hodin týdně a z toho všechno povinné. Začínali jsme v 6 ráno v laboratoři a končili v 9 hodin večer na přednáškách. A když dnes mají na škole třeba jen 15 hodin týdně učení a z toho většinu ještě nepovinných. ;-D

To se pak s takovými návyky ze školy skutečně strašně špatně vstává do práce na šestou a s tím, že tam v té práci musí být ten absolvent aspoň 8 hodin denně.

10 0
možnosti
JR

J42a31n 46R63á41ž

3. 7. 2018 16:24

Já bych řekl, že nezaměstnanost pod 5% je pro ekonomiku škodlivý jev. Výsledkem této abnormality je, že mzdy rostou rychleji, než produktivuta práce a to zejména u nekvalifikovaných zaměstnanců a absolventů. Což zadělává na obrovský problém s konkurenceschopností v blízké budoucnosti. Pozitivem ale je, že nepřiměřené mzdy vůči produktivitě práce urychlí nástup automatizace a digitalizace, což spolu s očistou od neefiktivních podniků a snížením nabídky zcela stupidních, v praxi neuplatnitelných studijních oborů na našich universitách, umožní návrat do normálu.

Statistická čísla o nízké nezaměstnanosti se dobře vyjímají jen,když se politici cachtají, že je to jejich zásluha.

20 0
možnosti
ZD

Máte pravdu. Je to stejné jako inflace.

1 0
možnosti
PH

Když už jste nás mladé tak hezky zaškatulkoval, budu škatulkovat i já vás. Trochu mi myšlením připomínáte mindset pana Faltýnka v jedné nedávné debatě... Mladí by prostě měli držet hubu a být rádi, že mají nějakou práci, což v dnešní době dává opravdu smysl.

Ostatně, i vy - mít tu šanci, což žel nemáte - byste jistě na všech přijímacích pohovorech říkal, že vám stačí dvacet tisíc hrubého, což je dnes pomalu nájem garsonky na Zličíně.

Váš blog je o ničem, možná tak o špatné nostalgii...

2 16
možnosti
Foto

Můj blog je, zdá se, o vás...

15 1
možnosti
TD

Trochu to celé nechápu. Dlouhé roky všichni v ČR brečíme, že bereme třetinu či čtvrtinu toho, co zaměstnanci na západě, ale když KONEČNĚ pro zaměstnance nastane zlaté období, kdy se běžně přidává deset procent i víc, tak je to zase špatně a budeme rozjíždět generační válku?

V žádném případě se nechci zastávat nějakých lemplů, co nic neumí a chtěli by plat ředitele banky - takové je samozřejmě třeba ve vší slušnosti odmítnout. Ale to je prostě daň za nedostatek lidí. Nevzpomínám si, že by si majitelé firem stěžovali, když byla situace opačná a na každé místo se tlačily desítky uchazečů. Naopak, tehdy toho tvrdě využívali a dlouhé roky držely mzdy velmi nízko, přidávalo se o inflaci a nebo taky vůbec. Jako fajn, ale to si jako ti podnikatelé mysleli, že takhle levnou pracovní sílu tu budou mít garantovanou na věky věků?

45 brutto má být zjevně přemrštěný požadavek? No, jasně, záleží jak kde. Na západě by za 1700 hrubého někdo třeba ani z té postele nevstal. V ČR je to zatím nadprůměrný plat, ale nechceme to tu celé směřovat spíš k tomu, aby 45 brutto byla během pěti let třeba zcela běžná mediánová mzda? A pokud ano, tak jak jinak se k tomu dobereme, než že lidé dostanou prostě zaplaceno MNOHEM víc?

A samozřejmě, když si spočítám, že se mi nový zaměstnanec vyplatí i za 45 hrubého, tak nemohu ty staré držet na 30, jinak se vzteknou a odejdou - ale tohle přece musí být každému zaměstnavateli nad slunce jasné! Nebo vážně jsou takoví, kterým tyhle triviality nedocházejí?

A ohledně skromnosti a pokory - to jsou jistě skvělé lidské vlastnosti, ale pokud se jich budeme důsledně držet i při vyjednávání o výši mzdy, tak prostě dostaneme méně. Takže ano, nic se nemá hnát do extrému, ale agresivní tlak na růst mzdy je platná vyjednávací taktika. Třeba nebudete u zaměstnavatele za toho nejskromnějšího a nejpokornějšího, ale zato budete brát o 5 nebo 10 tisíc víc, než kolik Vám chtěl původně nabídnout. Neříkám, že to tak musí dělat každý, ale neodsuzujme ty, kteří to tak dělají.

7 3
možnosti
Foto

Když si 45 000 brutto řekne člověk, co má co nabídnout, tak s tím asi nemůže mít nikdo žádný problém. Můj článek je ale o trochu jiných lidech...

10 0
možnosti
Foto

Sebevědomí jim nechybím, a to je dobře. Je pouze na budoucím zaměstnavateli, jestli uzná, že to sebevědomí je oprávněné.

Na druhou stranu, proč by si nemohl absolvent Právnické fakulty UK při pohledu na budoucí ministryni spravedlnosti Malou, říct: Když ona může toto, tak já chci tolik.:-)

6 6
možnosti
VV

Ano, Sebevědomí jim nechybím, a to je dobře....

Kdyz v roce 1960 nastoupil do NASA James Webb, meli soveti proti nim naskok. A Webb se po mnoha poradach rozhodl nahradit stare mazaky, kteri porad opakovali takhle toze zkusenosti nejde.

A ti sebevedomi mladi kluci co nemeli zkusenosti to dokazali.

0 2
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám