Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SB

S vaším článkem naprosto souhlasím. Více takových historických filmů, pokud možno i z našich dějin. Dvoudílným filmem jsem byl naprosto spokojen a bez reklam v ČT, to byla pro mě úplná procházka rájem. Tady musím opravdu pochválit Českou televizi.

17 0
možnosti
JB

R^Mně se to líbilo, důvody nehledám.

5 0
možnosti
JR

J87a57n 12R37á71ž

5. 1. 2018 13:19

Při čtení jsem si vzpomněl na to, jak po mnou vyjádřeného nadšení z toho, jak jsem se bezvadně pobavil při Vesničce mé střediskové, mi za intelektuála se považující kolega vmetl: " Tobě komunistická propaganda pěkně vymyla mozek, když chválíš takovou umělecky plytkou agitku."

To jen aby bylo jasno, jaký mám názor na všechny "intelektuály" kteří se hned po uvedení první části Marie Terezie pustili do bezhlavého kritizování tohoto počinu ČT..

PS. Ale co s tím, že z fondu kinematografie jsou podporovány pseudoumělecké výtvory jejichž diváci v součtu stěží obsadí telefonní budku, ale například zajímavý scénář popisující nezkresleně naši historii je pro podporu odmítnut, neb není dostatečně umělecký.

16 1
možnosti

Pravda pravdoucí. Já bych upřednostnil dokumenty, ale pořádné dokumenty. Filmové příběhy jsou vždy s licencí, ale i tak bychom je potřebovali. Schází nám obecně pocit vlastenectví - neřvěte, sluníčkáři! - a moc nerad bych, aby se vzedmul teprve až nás zase někdo bude okupovat. I když, i to trojčení sociálfašistické EU má na naše národní cítění docela blahodárný účinek.

5 2
možnosti
JR

J27a23n 98R93á35ž

5. 1. 2018 13:43

Byl bych zvědavý na ten řev ze všech stran, kdyby se někdo ujal zpracování "života a díla" skutečného zakladatele naší státnosti , knížete Boleslava I. na základě ověřitelných historických faktů,. Výborná je forma hraného dokumentu., jak můžeme sledovat u historických pořadů z díla BBC o význačných, i když kontroverzních osobnostech britské historie.

6 0
možnosti
PM

Nějak nevidím, že by byly historické filmy upozaďovány, jen namátkou Jan Hus (2015) a kdybych si dal práci tak se určitě dohledají další. Ono je to spíš tím, že tyhle filmy jsou dost drahé a výsledek nejistý, takže už z povahy věci se netočí tak často.

Vždyť i na tenhle film se musely spojit 4 televize, aby to vůbec finančně utáhly (a to šlo v podstatě jen o hromadu kostýmů). Ale koprodukce má pak i trochu negativní projevy, že musíte brát ohled i na přání partnera, takže jde vlastně o výsledek kompromisu. Což je i na tomto filmu znát.

0 0
možnosti
JR

J42a76n 14R69á39ž

5. 1. 2018 13:32

Ale pro televizi se dají natočit i historické nízkonákladové snímky, když scénář neobsahuje bombastické davové scény.

Osobně bych uvítal televizní snímky o význačných postavách naší historie, pojaté hrané dokumenty osvětlující jejich myšlení i pohnutky, proč činili tak, že je dobře si jich vážit. Zajímavé by bylo takto se dovědět něco bližšího o známých osobnostech naší historie, formou očištěnou od bajek, které nám byly po generacích vnášeny do myslí, jako historické pravdy.

9 0
možnosti
MC

R^Natočit historický film je poněkud jiná káva než-li komunistické volnoběžky, či dnešní denní seriálové ohlupovárny.

8 1
možnosti
LH

Miroslav Cestr

Dnešní seriálové ohlupovárny...s tím souhlasím

Komunistické volnoběžky....Je zajímavé, že všichni modří ptáci vyskakují, že seriály a filmy z let socialismu jsou poplatné době a přesto je všechny televize donekonečna opakují (jak se tenkrát Železný na Nově dušoval, že "MAJORA ZEMANA" NIKDY!!!!, že je to komunistický seriál a v této době ho protočily už všechny televize). Pročpak neopakují hry Havla, když byl přece zakázaný a jeho hry také (je natočená Audience a Zahradní slavnost). Nebude to tím, že na jeho hry se NEDÁ koukat a jelikož televize koukají na sledovanost a na tyto hry by nikdo nekoukal (a tudíž by nebyl ani příjem z reklam), tak se všechny televize BOJÍ zařadit tyto bláboly do svých programů?

3 1
možnosti
MB

Snad poprvé jsem uznal, že mé poplatky padly na půdu úrodnou. Je vůbec s podivem, že tato úžasná žena reformátorka - byla mnohými zapomenuta. Ona je vlastně pra matkou úřadů - Katastr + čp. , Berňák, Statistiky , Školství. Ten Kotek v 1 díle v kočáře , to sdělil jednou větou - Tvůj otec - byl špatný hospodář ! ... :-).

19 0
možnosti
Foto

Přesně tak, máte naprostou pravdu. I o jejím synovi, Josefu II. by se dalo natočit mnoho zajímavého, i on byl veliká a reformní osobnost našich dějin.R^

12 0
možnosti
KB

Asi uz byli lidé sytí těmi kvanty opakovanych pohádek, tak s chutí koukli na Marii Terezii...me se to libilo, spokojenost..R^

13 0
možnosti
TP

Myslím, že úspěch takových filmů či seriálů je dán prostě tím, že historické filmy či seriály tak nějak nelze odfláknout. Třeba seriál Bohéma. Remcalo se, co je tam za blbosti, ale jako seriál to prostě fungovalo výborně a zřejmě se na to lidé budou dívat i při repríze.

1 0
možnosti
Foto

K76a21r84e92l 62C65a39c68h

5. 1. 2018 10:48

Takový úspěch to má asi proto, že jde o vzácnost v tom, co je nám servírováno. Dozajista byl tento dvoudílný film pro diváka velice atraktivní a ve svém důsledku dal divákovi větší lekci z dějepisu, než suché přednášky historiků. Navíc takováto lehce přístupná osvěta částečně smazává nám dlouhodobě vštěpované myšlenky, že Habsburkové byli vždy strůjci našeho krutého útlaku. K úspěchu přispěl podle mého subjektivního názoru i skvělý výběr představitelů hlavních rolí.

17 0
možnosti
Foto

A to vám nestačil k odsudku zpuchřelé habsburské monarchie ani kontrast mezi mizerným obutím a mizernou výstrojí armády a rozmařilým životem na císařském dvoře?

0 8
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám