Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když vaří chlap, aneb Smažené řízky tak trochu jinak...

Co se dá zkazit na smaženém řízku? Nic říkáte si že ano. No ale víte, co se na něm dá vylepšit? Nevíte? Tak čtěte...

Já osobně dělám řízky z prasátka a sice z krkovice. Z kýty nikdy - je na mě nechutně suchá a tak ji používám jen na ,,čínu" a podobné záležitosti. Krkovice naproti tomu je pro mě správně prorostlá. Takže si nařežu plátky asi centimetr a půl silné. Jejich okraje naříznu krátkým řezem, aby se potom nekroutily při smažení na pánvi. Naklepávám s citem a rozhodně ne jako Koudelka nýt v komedii -,,Jáchyme hoď ho do stroje". To byste vymlátili z masa všechnu šťávu!

 

Jdeme na to...

Připravím si do velikých talířů strouhanku, hladkou mouku, rozkvedlaná vajíčka a pozor - v další misce si připravím takovou ,,bašta pastu". Tu dělám ze 3x polévkových lžic obyčejné (plnotučné) hořčice, 3 x kapky Worčestru, 4 x stroužky česneku rozetřeného se solí, 1 x lžíce sladkého kečupu a špetky majoránky rozemleté v dlani.

 

Takhle to vypadá těsně před tím, než začnu obalovat a smažit...

Jednotlivé plátky masa nejprve osolím a slabě opepřím. Potom je vidličkou ,,omatlám" právě onou hořčično - česnekovou pastou. Ne moc, stačí slabě. Potom teprve plátek masa obalím v hl. mouce, ve vajíčku a ve strouhance. Já osobně obaluji tak, že na konci řady nádob mám sporák s pánví a hned jak obalím, tak smažím. Jak necháte maso obalené déle, tak vám obal zvlhne, na pánvi potom prská a připaluje se.

Omatlávám jednotlivé plátky masa v pastě z hořčice, česneku, kečupu, Worčestru a majoránky.

No a pak už jen zkrátka smažím. K takovýmto řízečkům podávám BRAMBOROVOU KAŠI a tu dělám taky možná pro někoho tak trochu -,,jinak". Předně si brambory na ní před vařením nakrájím na o hodně menší kousky, než, když vařím klasické přílohové brambory. Zaleju je studenou vodou asi 2 cm nad horní okraj vrstvy a osolím. Soli se nebojím, brambory snesou daleko víc soli, než která jiná zelenina. Potom přidám asi jednu kávovou lžičku mletého kmínu a asi 5 stroužků česneku - oloupaných a rozkrojených na polovinu.

 

Brambory připravené k vaření na kaši. Povšimněte si stroužků česneku rozkrojených napůl a mletého kmínu.

Brambory vařím o chvilku déle - asi 17 minut. Jsou potom krásně měkké a poddajnější při úpravě na kaši. Když je mám uvařené, tak si je velikou vidličkou ručně namačkám na malé kousky.

 

Mačkám brambory velikou vidličkou...

Potom vezmu kuchyňského robota a šlehám je na kaši. Pořád to není ono že ano...?! Chce to ještě jednu věc. Dám si do většího hrnku mléko a asi tři plátky másla. Hrnek strčím do mikrovlnky a ohřeju mléko do horka. Tím se rozpustí máslo a zbývá už jen mléko s máslem v hrnku hezky promíchat a postupně přilít do kaše. A znovu necháme makat robota a ten nám vyšlehá krásnou, hedvábnou bramborovou kašičku. Máslo už je uvnitř a tak odpadá to, co mně vždy v dětství zvedalo žaludek - louže omastku na povrchu servírované kaše...

 

V hrnku je mléko a máslo - šup s tím do mikrovlnky...

No a je to hotové. Já vím, jsou to ,,jen" smažené řízky, ale ona pasta z hořčice a česneku jim dodá jiný rozměr a snad se Vám hodí i moje postřehy ohledně bramborové kaše. Ten česnek, se kterým se brambory vaří a který je následně s nimi rozmixován na kaši, dodává této pochutině taky úplně jinou chuť - podle mě dobrou a pikantní. No prostě mám rád česnek...

A aby nebylo česneku málo, tak protože podávám tohle jídlo s OKURKOVÝM SALÁTEM, přidám i do něho jeden malý (fakt malý - stačí to!!!) stroužek rozetřený se solí. No, sice to po takovém obědě není na rande, ale je to bašta. Koukněte se sami...

 

A je to na talíři...

 

Dobrou chuť!!

Příště si povíme něco o karbanátkách...

Další moje recepty najdete, když kliknete - TADY.

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 28.8.2009 11:00 | karma článku: 30,31 | přečteno: 12472x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5537x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3847x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Kdysi ji voda nezajímala, teď jí chybí. Francii dráždí hráz Ženevského jezera

18. května 2024  17:07

Švýcarsko nemá o vodu nouzi. Jeho sousedé však ano. Francie, kterou loni zasáhla extrémní sucha, se...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Rakouská policie překazila útok 14leté islamistky, chtěla použít nůž a sekeru

18. května 2024  16:46

Rakouská policie oznámila, že překazila teroristický útok nožem ve Štýrském Hradci, který plánovala...

Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert

18. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:10

Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám