Když vaří chlap, aneb ,,Moje voňavé kuře..."
Tenhle recept věnuji kolegyni bloggerce a kamarádce Hance Novotné k jejímu zítřejšímu svátku. Všechno nejlepší Kočko :-))
Připravím si následující ingredience.
Kuřátko i s kůží naporcuju na čtvrtky. Nakrájím si na hrubo menší cibuli. Asi čtyři stroužky česneku si rozetřu se solí a jeden, nebo dva stroužky pokrájím na tenké plátky. Na plátky si nakrájím i dvě větší rajčata a stejně tak asi 10 dk Anglické slaniny. Když není ,,Anglie", použiju obyčejný špek. Není to sice ,,ono", ale dá se to...
Takhle to vypadá před ,,útokem"...
Tak a dáme se do toho.
Vymažu si pekáček máslem a rozhodně s ním nešetřím. Na dno rozložím část kostiček cibule, část plátků česneku, část pokrájené slaniny a část rajčat. Vezmu si do ruky porce kuřete a osolím je. Přidávám na ně mletý pepř a sladkou papriku. Když je mám okořeněné, tak je prsty pomažu česnekem, rozetřeným se solí. Potom každou porci pokapu šťávou z limetky, nebo z citronu a slabě potřu plnotučnou hořčicí. Ne moc, jen fakt trochu - asi půl polévkové lžíce na porci. Koření, česnek a hořčici rovnoměrně ,,rozmatlám" po celé porci. Jednotlivé porce pokládám do pekáčku kůží nahoru. Když je mám v pekáčku hezky poskládané, posypu je trochou mletého kmínu a v dlani rozemělněnou špetkou majoránky. Postupně přidávám zbytek pokrájených rajčat, kostiček cibule, plátků česneku a anglické slaniny. Přidám další plátky másla a podleju asi jednou plnou naběračkou studené vody. Když si v téhle chvíli k pekáčku přivoníme, tak máme co dělat, abychom uvěřili, že jídlo je pořád ,,syrové" a ještě se nedá jíst. Voní to úžasně a přitom je tam jen pár základních druhů koření. Já vím, občas mně čtenáři vytýkají mišmaš z koření, ale tohle jídlo je výjimka v mém repertoáru. Stačí jen ta sůl, pepř, paprika, kmín a majoránka a krásně to stačí. Zbytek práce odvede česnek, cibule, limetka a hořčice. Zbývá už jen přikrýt spodní díl pekáče jeho horním bratříčkem a šup s tím do trouby.
Příprava je za námi a šup s tím do trouby...
Detail toho, co už tak krásně voní...
Peču ten poklad na 200 stupňů a asi po každých 15 minutách pekáč vytahuju a porce polévám vypečenou šťávou. Maso bude potřeba i občas podlít trochou vody, aby se vytvořila pěkná šťávička - o ní ještě bude řeč. Kdo už četl nějaké moje starší recepty tak ví, že v troubě zásadně peču s pekáčkem přirytým jeho horním dílem. To proto, že maso je potom lépe propečené až ke kostem a pokud chci mít křupavou kůžičku, tak se není čeho bát. Ta se udělá i pod ,,příklopem". Kdo by měl pochyby, nic mu nebrání v tom, aby na posledních deset minut horní díl pekáčku sundal a dopekl kuře bez něho.
Tak takhle to vypadá v pekáčku po upečení...
Jen bych měl asi doplnit, že se možná někomu bude zdát, že masíčko ,,plave" v omastku. To není čistý omastek, ale tím, že se během pečení kuřátko podlévá vodu, vzniká eňo - něňo šťáva, která spolu se šťávou z cibule a rajčat vytvoří výborný ,,sosík".
A takhle krásně to vypadá na talíři...
Já osobně k takhle upečenému kuřátku podávám bramborové knedlíky a okurkový salát. Pivo k tomu je skoro nutností, ale pozor!!! Výborně to chutná i s červeným vínem a nejlépe když jde o italské Chianti. Někdo tvrdí, že ke kuřeti, jakožto ke světlému masu, patří víno bílé, ale já říkám - k pečenému kuřeti rozhodně červené!
Stejný postup je dobrý i pokud se rozhodnete upéci králíka. Toho ale přeci jen nedoporučuju péci s kůží:-))).
To už ale nechám na Vás, já jsem své napsal. Byl bych moc rád, kdyby někdo z Vás, kdo mně uvěříte a jídlo podle některého mého receptu uvaříte, kdybyste mně dali vědět, jestli Vám chutnalo. Diskuse pod články si pročítám i zpětně a tak bych Váš názor určitě našel.
Díky a dobrou chuť!
Příští týden v pátek Vám sem asi šoupnu zase jednu chlapskou klasiku - ,,Vláďův buřtguláš".
Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM
Vladimír Kroupa
V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…
Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...
Vladimír Kroupa
Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...
Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...
Vladimír Kroupa
Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…
Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...
Vladimír Kroupa
Den, kdy se naivům zastavil dech…
Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...
Vladimír Kroupa
Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?
Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Charkovská oblast evakuovala deset tisíc lidí. Situace je kritická, míní expert
Sledujeme online Ukrajina od zahájení ruského pozemního útoku v Charkovské oblasti v minulém týdnu evakuovala už...
Kurátor: Ruská agrese mění pohled na umění socialismu, ničit by se ale nemělo
Vedení Prahy řeší budoucnost nápisu „Moskva-Praha“ ve stanici metra Anděl. Ten je podle petice na...
Konec vechtrů v Čechách. Poslední závory na kliku brzy obslouží počítač
Premium Závorář. Kdysi nejčastější profese na železnici je dnes doslova na vymření. Zbývají na posledních...
Oslavili nejdéle trvající manželství v Německu, dohromady jim je 200 let
Manželský pár ze západního Německa oslavil 80. výročí svatby. Stal se tak nejdéle sezdaným párem v...
- Počet článků 2182
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3086x
Dum Spiro Spero...
Seznam rubrik
- O FILMECH...
- SMRT TÁHLA PIKOVÝ ESO
- MŮJ ČTENÁŘSKÝ DENÍK
- POVOLÁNÍ - BODYGUARD
- JE TĚŽKÉ PŘEŽÍT...
- O lásce...
- TANEC S BÍLOU SMRTÍ
- S PRSTEM NA SPOUŠTI...
- HRA O ŽIVOT...
- MOJE RECEPTY - VAŘENÍ...
- O LÁSCE - MOJE PŘÍBĚHY A ÚVAHY
- SLOUŽÍM VLASTI...
- MOSSAD...
- MOJE BAJKY A POHÁDKY
- DIVOKÝ ZÁPAD...
- Z DENÍKU - AFGHÁNISTÁN...
- O ČLOVĚKU...
- STÍNY...
- STŘÍPKY Z DĚTSTVÍ...
- TĚŠÍ MĚ, CHÁRON...
- ,,SHAKESPEAROVINY"
- TEXTY MÝCH PÍSNÍ A BALAD
- I ĎÁBEL BÝVAL KDYSI ANDĚLEM…
- CHERCHEZ LA FEMME...
- TAXÍK A JINÉ SRANDIČKY...
- CUI BONO VERITAS...
- HORORY, SCI FI, PSYCHO...
- RYBÁŘSKÉ POVÍDKY A ZAMYŠLENÍ..
- MOJE BÁSNIČKY...
- MOJE FOTOBLOGY...
- OSOBNÍ
- NEZAŘAZENÉ
Oblíbené blogy
- Všechny, ze kterých se dozvím něco, co jsem nevěděl...
- Pavlína O' T. -Ta, která umí říci jasně co se jí líbí a co ne...
- Dušan Rovenský - Ten, který zná, ví a zažil...
- Alice Barešová - Ta s krásnou duší...
- Standa Wiener - Ten, co mě vždy pobaví...
- Jana Krčová - Ta něžně svá...
- Pavel Krečíř - Myslím, že srandista a budovatel :-))
- Ivo Richter - normální a prima chlap
- Hana Rebeka Šiander - V sametu zabalený diamant...
- Marián Béreš - PAN fotograf...
- Dušan Streit - zdravě rozumný
Oblíbené stránky
- Své články publikuji i v časopise ,,Rybář"
- Něco pro milovníky fajnového pití - COGNAC CLUB
- Napsal jsem první knihu
- Napsal jsem druhou knihu
Oblíbené knihy
Oblíbené články
- Hoď kamenem, kdož jsi bez viny...
- Z deníku - Afghánistán...jsou čtyři ráno...
- Vánoce 88' a ráže 7,62...
- Bodyguard - ,,Vaše sukně madam..."
- Bodyguard - ,,Tohle je Bagdád madam..."
- Pod palbou...
- ,,Vrať se mi živý, Vasko..."
- Přežít...
- Ano, já jsem Smrt...
- Per atria mortis... (Skrz brány smrti...)
- Kytarový mág...
- Zakuř si, Žide, zakuř...
- Cizinec...
- Milý Ahmede...
- Jak jsem salutoval B. Willisovi...
- Tanec s bílou smrtí - kapitola první...