Když vaří chlap, aneb Španělské ptáčky
Je to snadné jako facka. Páč je ta krize, tak je vařím z nějaké hezké a míň kližkovité hovězí kližky. Samozřejmě, že je to lepší z hovězího zadního, nebo z plece, ale i kližka je maso (a mně chutná).
Tak si zkrátka nakrájím maso na plátky, naklepu je, osolím, opepřím a pomažu budoucí vnitřní stranu trochou obyčejné hořčice - když píšu obyčejné, tak myslím plnotučnou a ne kremžskou!!! Na hořčicí pomazaný plátek položím proužek uzeniny, třeba buřta rozkrájeného na proužky, dvě - tři kostičky špeku, proužek nakládané okurky a dílek vajíčka uvařeného na tvrdo. Potom plátek zabalím do tvaru závitku a ty potom buď svážu nití (pevnou a nebarvenou!!) nebo ,,sešiju" závitkovými jehlami. Stejně dobře poslouží i obyčejná párátka.
V hrnci si roztavím na drobno nakrájený špek - asi 5 - 10 dk spolu se sádlem (asi lžící). Já Vám už říkal, že moje vaření není z těch ,,nejzdravějších" že ano...?
No a co dál?
Potom si v té mastnotě zpěňte hromadu (fakt hodně!) nakrájené cibule, přidejte 2 - 3 bobkové listy (celé), 6 kuliček Nového koření, 7 kuliček celého pepře a 1x buřt nakrájený na půlkolečka. Promícháme, necháme minutku prosmahnout a přidáme závitky. Osmahněte je ze všech stran, aby se hezky zatáhla bílkovina v mase a po chvilce celý obsah hrnce přelijte do ,,papiňáku". To bych měl asi vysvětlit. Už jsem to možná někdy dřív psal - nevím. Je to z toho důvodu, že jsem zjistil, že když ,,obdělávám" maso už rovnou v papiňáku a on se zahřeje bez pokličky, tak mně z neznámého důvodu na něm potom právě ona poklička netěsní a nejde mi papiňák natlakovat. Asi v tom hraje roli rozdílná teplota hrnce a pokličky - nevím.
No nic, nad tím nekoumejte a prostě si závitky orestujte v nějakém jiném hrnci a potom celý obsah ( i s kořením ) přemístěte do papiňáku. Podlijte teplou vodou asi do poloviny výšky závitků, promíchejte a uzavřete papiňák.
Za 15 minut stáhněte z plotny a po otevření papiňáku - umíte doufám otevírat papiňák a víte, že to nejde hned...?! To by byl rachot a vy bradou vzhůru... No, tak dejme tomu, že jste vynález syna starého pána Papina otevřeli a tak přidejte asi tak dvě středně velké nakládané okurky a další cibuli - obojí nakrájené nadrobno. Přidejte 2x stroužky česneku rozetřeného se solí, promíchejte a celé to zase přemístěte do toho hrnce, ve kterém jste začínali maso obdělávat.
Cože? Vy jste si ho už umyli? No tak to jste udělali chybu cha cha.
No a v tom hrnci to potom s napůl přiklopenou pokličkou vařte asi tak 10 minut. Potom přidejte polévkovou lžíci obyčejné (už víte jaké že jo...) hořčice rozmíchané v ¼ hrnku vody. Zbývá vařit asi 15 minut, potom poprašte povrch asi dvěma lžícemi hrubé mouky, nechte minutku prohřívat a potom promíchejte. Podle potřeby můžete trochu podlít vodou, ale s citem!! A už jen tak 10 minut povařit a je to hotové!
A co se papá k tomu, to už záleží na Vás. Někdo to rád s rýží, někdo s knedlíky. Rýži vařte podle návodu a druhu (ve varných sáčcích, nebo sypanou) a knedlíky? Ty jsem řešil - TADY, tak se tam mrkněte.
Dobrou chuť!!
Vladimír Kroupa
V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…
Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...
Vladimír Kroupa
Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...
Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...
Vladimír Kroupa
Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…
Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...
Vladimír Kroupa
Den, kdy se naivům zastavil dech…
Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...
Vladimír Kroupa
Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?
Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické
Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...
Gaza jako Vietnam? Demokratům při sjezdu hrozí opakování nepokojů z roku 1968
Studentské protesty proti americké podpoře Izraele rozvířily v USA debaty o tom, jak by mohlo...
Slabý Putin chce mou smrt. Pobočník Navalného po útocích kladivem promluvil
Leonid Volkov, který býval pravou rukou ruského opozičního politika Alexeje Navalného, řekl britské...
V neděli očekávejme silné bouřky. Hrozí kroupy a také přívalové deště
Přímý přenos Sobotní bouřky zasáhly Moravu a jihovýchod Čech, v neděli se předpokládá rozsah na celé Česko,...
Servisní a aplikační technik (m/ž) - mzda až 55.000 Kč
ZOLLER CZECH s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat:
50 000 - 55 000 Kč
- Počet článků 2182
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3086x
Dum Spiro Spero...
Seznam rubrik
- O FILMECH...
- SMRT TÁHLA PIKOVÝ ESO
- MŮJ ČTENÁŘSKÝ DENÍK
- POVOLÁNÍ - BODYGUARD
- JE TĚŽKÉ PŘEŽÍT...
- O lásce...
- TANEC S BÍLOU SMRTÍ
- S PRSTEM NA SPOUŠTI...
- HRA O ŽIVOT...
- MOJE RECEPTY - VAŘENÍ...
- O LÁSCE - MOJE PŘÍBĚHY A ÚVAHY
- SLOUŽÍM VLASTI...
- MOSSAD...
- MOJE BAJKY A POHÁDKY
- DIVOKÝ ZÁPAD...
- Z DENÍKU - AFGHÁNISTÁN...
- O ČLOVĚKU...
- STÍNY...
- STŘÍPKY Z DĚTSTVÍ...
- TĚŠÍ MĚ, CHÁRON...
- ,,SHAKESPEAROVINY"
- TEXTY MÝCH PÍSNÍ A BALAD
- I ĎÁBEL BÝVAL KDYSI ANDĚLEM…
- CHERCHEZ LA FEMME...
- TAXÍK A JINÉ SRANDIČKY...
- CUI BONO VERITAS...
- HORORY, SCI FI, PSYCHO...
- RYBÁŘSKÉ POVÍDKY A ZAMYŠLENÍ..
- MOJE BÁSNIČKY...
- MOJE FOTOBLOGY...
- OSOBNÍ
- NEZAŘAZENÉ
Oblíbené blogy
- Všechny, ze kterých se dozvím něco, co jsem nevěděl...
- Pavlína O' T. -Ta, která umí říci jasně co se jí líbí a co ne...
- Dušan Rovenský - Ten, který zná, ví a zažil...
- Alice Barešová - Ta s krásnou duší...
- Standa Wiener - Ten, co mě vždy pobaví...
- Jana Krčová - Ta něžně svá...
- Pavel Krečíř - Myslím, že srandista a budovatel :-))
- Ivo Richter - normální a prima chlap
- Hana Rebeka Šiander - V sametu zabalený diamant...
- Marián Béreš - PAN fotograf...
- Dušan Streit - zdravě rozumný
Oblíbené stránky
- Své články publikuji i v časopise ,,Rybář"
- Něco pro milovníky fajnového pití - COGNAC CLUB
- Napsal jsem první knihu
- Napsal jsem druhou knihu
Oblíbené knihy
Oblíbené články
- Hoď kamenem, kdož jsi bez viny...
- Z deníku - Afghánistán...jsou čtyři ráno...
- Vánoce 88' a ráže 7,62...
- Bodyguard - ,,Vaše sukně madam..."
- Bodyguard - ,,Tohle je Bagdád madam..."
- Pod palbou...
- ,,Vrať se mi živý, Vasko..."
- Přežít...
- Ano, já jsem Smrt...
- Per atria mortis... (Skrz brány smrti...)
- Kytarový mág...
- Zakuř si, Žide, zakuř...
- Cizinec...
- Milý Ahmede...
- Jak jsem salutoval B. Willisovi...
- Tanec s bílou smrtí - kapitola první...