Když vaří chlap, aneb (skoro) vegetariánské spaghetti...
.
Asi to mnozí nepamatují a ti, co jsou na blogu pouhých pár let, měsíců či týdnů, už vůbec ne. Vězte však, že kdysi, v roce 2008, jsem byl zde, na iDNES, první bloger, který začal na svém blogu uvádět pravidelné články o vaření, podpořené vlastními fotkami a mnohdy i vlastními recepty. Asi jsem si měl na to dát tehdy copyright... :-)
Po mně však přišli mnozí další (a mnohdy určitě lepší), začalo se tomu říkat cizím výrazem "foodblog", ovšem pamětníci jistě potvrdí, že určitá autentická atmosféra, která byla u mě v diskusích, byla nenapodobitelná... ;-)
Jak už jsem zmínil, přišli mnozí další a určitě mnohem lepší kuchtíci, já byl ale první.
Ale dost sebeonanie a vzpomínek na staré zašlé časy, dejme se do toho, proč jsme dnes tady.
Dnešní jídlo, které jsem si pro Vás připravil, je jednoduché, celkem lehké na strávení, není moc drahé a podle mého názoru je i chutné.
A o to asi jde, že ano...
Tohle všechno budeme potřebovat, plus sůl a pepř, které jsem na téhle fotce zapomněl tradičně přidat...
Pokrájíme si na proužky dvě až tři papriky, na barvě nezáleží, ale čím pestřejší jídlo nakonec je, tím lépe chutná. Inu i očima jíme... Dále si pokrájejte dvě střední cibule na půlkolečka, pórek na kolečka, ranné zelí (můžete úplně vynechat, já ho měl doma, tak jsem ho tam prostě prsknul...) na tenké proužky, hrstku sušených rajčat (normálně kupovaná) na proužky, pár plátků kvalitní sušené šunky, také na tenké proužky.
Tady bych doporučil pořídit si skutečně kvalitní sušenou šunku, kdybych byl pan Babica, možná bych napsal, když nemáte sušenou šunku, dejte tam anglickou slaninu, sice by to také zafungovalo, ale bylo by to o level jinde - níž...
Rozetřete si dva - tři stroužky česneku se solí.
Taková ta červená pasta, co je na fotce na průhledném malém talířku uprostřed, to je "paté di pomodori secchi, capperi e olive", což je česky řečeno paté ze sušených rajčat, kapar a oliv.
To jsem si dělal týden před tím, a není to z mé hlavy, to jsem odkoukal od Emanuela Ridiho, známého to "Itala v kuchyni". Na to budete potřebovat 100 g sušených rajčat, 100 g kvalitních vypeckovaných oliv, 100 ml extra panenského olivového oleje, jednu lžíci kapar, půl suché, nebo čerstvé chilli papričky, nahrubo posekané, špetku soli, špetku římského podrceného kmínu a dva stroužky česneku, rozetřeného se solí. Všechno tohle na férovku hoďte do mixéru a mixujte do hladké kaše. Tahle pasta je mimochodem moc dobrá namazaná na v troubě rozpečené plátky baget, k tomu bílé vychlazené víno a máte výbornou, lehkou večeři - právě po jedné takové mi trochu té červené pasty zbylo.
Tak a máte připravené vše potřebné a můžete se dát do vlastního vaření. Kouzlo je v tom, dát na pánev ingredience ve správném pořadí a dodržovat i určitý časový plán. Na pánvi si rozpálíme trochu olivového oleje, na který jako první nasypeme na proužky pokrájené papriky. Ty na nejvyšším stupni rozpálení opékáme za častého míchání cca 5 minut.
Pak do pánve přidáme pokrájené rané bílé zelí, po minutce pak cibuli.
Chvíli opékáme a snížíme stupeň žáru na sporáku. Pak následuje pokrájený pórek, vše dobře promícháme, ztlumíme žár, malinko podlijeme vodou, nebo bílým vínem, osolíme, opepříme a přikryjeme pokličkou.
Dusíme opět 5 minut, pak přidáme na kousky pokrájená sušená rajčata, rozetřený česnek, promícháme, chvilinku dusíme, abychom tam nakonec přidali onu pastu ze sušených rajčat, oliv a kapar. Vše opět přiklopíme pokličkou a necháme asi tak 5 minut se prohřívat. Během té doby párkrát promícháme.
Po 5-ti minutách odstavíme stranou a uvaříme si špagety. Ty snad umíte uvařit i bez mé rady...
Když máte špagety uvařené a slité, přidáte do hrnce s nimi zeleninovou směs a dobře promícháte.
Nandejte na talíř a úplně navrch poklaďte trochu na proužky pokrájené sušené šunky. Tu nijak tepelně neupravuju, nepeču, neprohřívám, nic takového. Nechávám jí tím všechny její původní chutě a vůni, které se pak se směsí špaget se zeleninou krásně spojí až v ústech.
A máte hotovo. No, snad jsem některé z Vás inspiroval a Ty z Vás, kdo jsou zde na blogu kuchařskými profíky, tímto žádám o maximální shovívavost a přivření obou očí zároveň, nad neumětelstvím amatérského kuchtíka.
Dobrou chuť a krásný den!
P.S. - kdyby náhodou někdo chtěl vidět, jak to s mým vařením tady bylo kdysi, tak může kliknout SEM...
Vladimír Kroupa
V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…
Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...
Vladimír Kroupa
Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...
Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...
Vladimír Kroupa
Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…
Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...
Vladimír Kroupa
Den, kdy se naivům zastavil dech…
Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...
Vladimír Kroupa
Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?
Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny
Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...
První létající divize. Armáda investuje miliardy, chce masy dronů do tří let
Válka na Ukrajině je bitvou technologií a především pak bezpilotních prostředků. To si uvědomuje i...
KLDR hodnotila přesnost střel odpalem do moře. Kim posílí jaderný program
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely do Japonského moře. Severokorejský...
Epidemioložka SZÚ varuje, že legionella může být ve vířivkách i osvěžovačích
Vysíláme Je černý kašel na ústupu nebo stále ještě představuje hrozbu? A kde se můžeme nakazit záškrtem nebo...
Velká záhada rozluštěna. Bloky na stavbu pyramid přinesl do pouště Nil
Premium Vědci možná vyřešili záhadu táhnoucí se celá tisíciletí: jak staří Egypťané dotáhli obrovské...
Prodej rodinného domu 3+1 se zahrádkou, Hluboký Důl - Kolín
Nebovidy - Hluboký Důl, okres Kolín
3 900 000 Kč
- Počet článků 2182
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3086x
Dum Spiro Spero...
Seznam rubrik
- O FILMECH...
- SMRT TÁHLA PIKOVÝ ESO
- MŮJ ČTENÁŘSKÝ DENÍK
- POVOLÁNÍ - BODYGUARD
- JE TĚŽKÉ PŘEŽÍT...
- O lásce...
- TANEC S BÍLOU SMRTÍ
- S PRSTEM NA SPOUŠTI...
- HRA O ŽIVOT...
- MOJE RECEPTY - VAŘENÍ...
- O LÁSCE - MOJE PŘÍBĚHY A ÚVAHY
- SLOUŽÍM VLASTI...
- MOSSAD...
- MOJE BAJKY A POHÁDKY
- DIVOKÝ ZÁPAD...
- Z DENÍKU - AFGHÁNISTÁN...
- O ČLOVĚKU...
- STÍNY...
- STŘÍPKY Z DĚTSTVÍ...
- TĚŠÍ MĚ, CHÁRON...
- ,,SHAKESPEAROVINY"
- TEXTY MÝCH PÍSNÍ A BALAD
- I ĎÁBEL BÝVAL KDYSI ANDĚLEM…
- CHERCHEZ LA FEMME...
- TAXÍK A JINÉ SRANDIČKY...
- CUI BONO VERITAS...
- HORORY, SCI FI, PSYCHO...
- RYBÁŘSKÉ POVÍDKY A ZAMYŠLENÍ..
- MOJE BÁSNIČKY...
- MOJE FOTOBLOGY...
- OSOBNÍ
- NEZAŘAZENÉ
Oblíbené blogy
- Všechny, ze kterých se dozvím něco, co jsem nevěděl...
- Pavlína O' T. -Ta, která umí říci jasně co se jí líbí a co ne...
- Dušan Rovenský - Ten, který zná, ví a zažil...
- Alice Barešová - Ta s krásnou duší...
- Standa Wiener - Ten, co mě vždy pobaví...
- Jana Krčová - Ta něžně svá...
- Pavel Krečíř - Myslím, že srandista a budovatel :-))
- Ivo Richter - normální a prima chlap
- Hana Rebeka Šiander - V sametu zabalený diamant...
- Marián Béreš - PAN fotograf...
- Dušan Streit - zdravě rozumný
Oblíbené stránky
- Své články publikuji i v časopise ,,Rybář"
- Něco pro milovníky fajnového pití - COGNAC CLUB
- Napsal jsem první knihu
- Napsal jsem druhou knihu
Oblíbené knihy
Oblíbené články
- Hoď kamenem, kdož jsi bez viny...
- Z deníku - Afghánistán...jsou čtyři ráno...
- Vánoce 88' a ráže 7,62...
- Bodyguard - ,,Vaše sukně madam..."
- Bodyguard - ,,Tohle je Bagdád madam..."
- Pod palbou...
- ,,Vrať se mi živý, Vasko..."
- Přežít...
- Ano, já jsem Smrt...
- Per atria mortis... (Skrz brány smrti...)
- Kytarový mág...
- Zakuř si, Žide, zakuř...
- Cizinec...
- Milý Ahmede...
- Jak jsem salutoval B. Willisovi...
- Tanec s bílou smrtí - kapitola první...