Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Teprve když je na nás osobně ukázáno prstem, uvědomíme si, jak se zabíjíme…

Jak už tomu u jedinců mého věku bývá, občas se nevyhneme nějakým těm lékařským vyšetřením. Spousta lidí na to ale kašle, a dělají všechno proto, aby skončili co nejdříve pár inčů pod zemí…

.

Trochu mě zlobí cukr v krvi, ale řeším to za pomoci pravidelných kontrol, medikamentů a vlastní snahy nenechat toho sladkého prevíta řádit zas tak moc. S diabetem souvisí i pravidelná kontrola cholesterolu v krvi, protože žádný neštěstí nechodí po světě většinou samo, a tak se tenhle druhý zabiják vede s cukrem v našich cévách ruku v ruce.

Pravda, i na to jsou „pilulky“, ale aby byly co k čemu, je potřeba tak trochu překopat svůj životní styl, hlavně tedy jídelníček. A pokud se do toho fakt dáme, teprve si najednou uvědomíme, jak šíleně nezdravě vlastně jíme. Když si vezmete k ruce nějaké ty glykemické tabulky, nebo tabulky vyjadřující poměr „zlého“ cholesterolu v krvi a jídla, které většina z nás běžně konzumuje, nestačíme se divit.

Docela zajímavý je test, kdy si třeba změříme pomoci osobního glukometru (diabetici ví…) hladinu cukru v krvi před jídlem a následně třeba jen po zkonzumování jednoho jediného rohlíku. A nestačíme čumět, jak ten jeden jedinej rohlík s hladinou cukru zamává, jak najednou její hodnota poskočí vzhůru.

A teď si vemte, kolik těch rohlíků člověk kolikrát bezmyšlenkovitě sní na posezení. Rohlík, veka, bageta – svým složením vlastně pro tělo nenabízejí nic jiného, než cukr a tuk. O moc lépe na tom nejsou ani v supermarketech prodávaná pečiva, deklarovaná jako „tmavá“. Většina tohoto pečiva svou tmavost nemá z použití celozrnných komponentů, které jsou pro tělo zdravější, než komponenty použité v bílém pečivu, anébrž jde o výsledek obarvení těsta karamelem. Vlastně si místo „celozrnné“ kaiserky koupíte obarvenou bílou housku.

Ale copak pečivo, tam se ještě jde řídit osobní pečlivostí při výběru a návštěvami ne supermarketů s jejich parodiemi na zdravou výživu, ale menšími pekárnami, kde máte větší naději, že když chcete tmavé pečivo třeba z žitné mouky, že se vám ho také dostane.

Horší je to ale s ostatními potravinami, které by mohli lidé s cukrovkou a s problémy s cholesterolem, jíst. Maso, jasně, tam si lze vybrat, ale člověk se musí připravit na to, že za každou nemoc se brutálně platí – i penězi. Nevystačíte si s často v akcích zlevněným vepřovým, z prasátka by vlastně měl takový diabetik a cholesterolik (neplést s cholerikem… :-)  ) jíst jen libovou kýtu, tím to z vepřového hasne. Jiné druhy mas, vhodnější pro zdravou výživu, jsou samozřejmě ryby, telecí (sci – fy…), libové hovězí, spíše opět zadní, nejlépe kýta, dále pak krůtí a třeba králičí. Seznam uzavírá kuřecí maso, to je jako jediné ještě jakž-takž cenově přístupné, za ostatní vyjmenované druhy si zaplatíte trestnou sazbu za to, že jste nemocní.

Úplně nejhorší to ale takový diabetik s vysokou hladinou cholesterolu má ve většině restaurací. Copak ve větších městech, tam už jsou i provozovny, ve kterých se dá objednat jídlo z dietnějšího masa, připraveného relativně zdravým způsobem (gril, pečení na kameni atd.), kámen úrazu ale nastává v momentě, kdy si vyrazíte na oběd někde v menších městech, nebo obcích. Tedy tam, kde se většinou člověk vyskytuje při různých rodinných výletech a při cestování vůbec.

V takové průměrné restauraci narazíte na jídelní lístek, kde najdete moravského vrabce se zelím a knedlíkem (diabetikův zlý sen), na smažák (doslova vražedná zbraň, kterou tak ale spousta lidí vůbec nevnímá…), klasika – svíčková, sekačka s br-kaší a nakládaný hermelín. Jako přílohy – knedlíky, rýže, vařené brambory (jo, ty by pro cukrovkáře v rozumné míře přicházely k úvahu), hranole, americké opečené kartofele (další cholesterolová bomba), bramboráčky – to když si restaurace hraje na světovou. Dušenou zeleninu, nebo alespoň grilovanou, většina vesnických a maloměstských restaurací vůbec nezná. Ještě že mají alespoň mrkvový salát…

Ať si dáte jakékoliv jídlo, v drtivé většině narazíte na cukr a mraky tuku. Já vím, že spousta z vás právě teď mává rukou, ale ubezpečuju vás, že až v momentě, kdy se musíte vy osobně více zamýšlet nad skladbou svého jídelníčku s ohledem na svůj zdravotní stav, zjistíte se zděšením, jak je opravdu ta naše česká kuchyně šíleně nezdravá, přeslazená, přesolená a doslova se topí v tuku. Jestli mi nevěříte, zkuste si takový malý pokus - na cca týden si odpusťte jakékoliv uzeniny. Po tom týdnu si dejte ať už kousek třeba loveckého salámu, buřta, nebo kousek klobásy. A najednou sami, pokud máte chuťové pohárky v pořádku, poznáte, jak strašně přesolené a mastné tyto potraviny jsou.

Cesta z tohoto neutěšeného stavu je v nedohlednu, protože jak už jsem napsal, většina lidí, kteří (zatím…) nepociťují žádné zdravotní problémy, si to vůbec neuvědomuje. Další problém je, jak už jsem také zmínil, finanční cena „zdravého“ života. Ať už zelenina, ovoce, o kvalitním a z dietetického hlediska vhodném masu ani nemluvě, jsou nekřesťansky drahé. Potřebné porce kvalitní ryby, nebo kvalitního masa, vás přijdou několikanásobně dráž, než nezdravé a tuku plné druhy.

Je tedy fakt, že takový diabetik se sklonem k vyšší hladině cholesterolu ušetří na uzeninách, pokud má tu vůli, ale ceny vhodných a zdravějších potravin mu i bez párků a tlačenky vyluxují peněženku stejně spolehlivě.

A možná ještě jistěji…

Další lež jako věž jsou všechny ty „dia“ potraviny, například sušenky, oplatky a dnes už i čokoláda. Problém těchto produktů je v tom, že sice, ano, jsou bez cukru a sladkost v nich zajišťují náhradní sladidla (také pěkný humus pro tělo…), ale to, co jim chybí na pravém cukru, to dohánějí na množství tuku. Takže když si bude chtít diabetik zpestřit život nějakou tou dia baštou, spíše si uškodí, než co jiného.

Člověk je všežravec a neměl by jíst jednostrannou stravu, ať už ve prospěch zeleniny, nebo masa. Mělo by to fungovat vyváženě, jenže jsou okamžiky v životě lidském, kdy musíme s tou vyvážeností brát ohled ještě na spoustu dalších věcí. A když to zkoušíme, zjistíme, že se v naší krásné zemi, tak nějak všichni společně a co nejrychleji snažíme sami sebe zabít. My vlastně tím, co jíme, jen cpeme miliardy do kapes potravinových magnátů typu pana Babiše, tedy lidí, kteří nemají absolutně žádný zájem na zdraví naší populace, naopak, čím více lidí se bude cpát těmi jejich sajrajty plnými dochucovadel, náhražek, tuku, cukrů a mouky, tím lépe pro ně.

Je to jen na nás, ale snadné to nemáme a ani mít nebudeme…

.

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 19.10.2018 13:28 | karma článku: 23,25 | přečteno: 1051x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5537x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3847x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám