Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Udělejte si doma vlastní Lučinu, nebo Almete...

Včera jsem nadával na některé dovozce potravin z Polska, co si naši zem pletou se smetištěm, a nás, české konzumenty, s čuňaty, co jedí pomyje…

 

 

Abych ale jen tak neplácal do větru, a ukázal, že se jejich pokusům o otravu našeho národa umím osobně postavit, rozhodl jsem se dnes zveřejnit takový jeden jednoduchý receptík. Není to nic složitého, a zvládne to i naprostý kuchyňský analfabet.

Jistě si někteří z vás v obchodech povšimli, že celá řada pomazánek typu „lučina“, je vyrobena právě v Polsku, a i když ne tam, tak ani naši výrobci si příliš nelámou hlavu s různými těmi „éčky“, dochucovadly, a podobným neřádem. Já jsem se naučil dělat si výborné pomazánky typu „Lučina“ doma, a to za použití jen několika málo ingrediencí, a bez všech těch zbytečných chemo-přísad.

Je to snadné – koupíte si jeden veliký kelímek (500 g) obyčejného bílého jogurtu, například „Selský“ od firmy Hollandia. Dále pak jeden kelímek (150 g) kysané smetany. Doma si pak celý jogurt smícháte v misce s 1/3 kelímku kysané smetany a špetkou soli. Vše dobře promícháte. Na hrnec si dáte cedník, na jehož dno rozprostřete čisté plátno, kdo má doma pleny po miminu, má vystaráno. Poté tam přelijete onu smíchaninu jogurtu s třetinkou smetany. Překryjete dalším kouskem čistého plátna, a necháte normálně při pokojové teplotě přes noc uležet.

Ráno budete mít v hrnci pod cedníkem tekutinu, která je snad i syrovátkou, a kterou já osobně vylévám, a v cedníku výborný základ pomazánek. Plátno, ve kterém mám smetanovo – jogurtovou hmotu, zmáčknu, a vymačkám případně další tekutinu. Poté přendám hmotu do uzavíratelné misky. Tam pomazánkový základ dochutím podle toho, jakou chci pomazánku ve finále mít. Buď přidám směs čerstvých bylinek, jako pažitka, kudrnka, případně malý kousek rozetřeného česneku atd. Pepř a špetku soli, nebo třeba natvrdo uvařené vajíčko. Výborná je z tohoto základu také známá pomazánka –„budapešť“. Do té dávám malý kousek cibule nasekané na hodně drobno, malý kousek červené papriky – taktéž najemno nasekané, špetku mletého pepře, špetku soli, malou lžičku olivového oleje pro zjemnění, a pár kapek balzamikového octa. Tato pomazánka je lepší, když se ponechá před konzumací třeba přes noc ještě odležet v uzavřené nádobě v lednici.

Výborná chuť zaručena!

Základ je možné také použít na vynikající rybí pomazánku, stačí přidat jen sardinky, kousek cibule najemno nasekané, špetku pepře a soli, pár kapek citronu, a jeden hodně maličký rozetřený stroužek česneku.

Výborná je ale i jen klasická chuť této pomazánky, jen se špetkou sole, třeba namazaná na krajíc čerstvého chleba, posypaná čerstvou nakrájenou pažitkou…

Nám doma všechny tyto pomazánky opravdu moc chutnají, a tak celou jejich přípravu řešíme tak, že koupíme jogurty tři, a využijeme tak celý kelímek té zakysané smetany. Ve výsledku máme za cca 65 korun nějakých 1350g pomazánkového základu. Kdybychom měli zakoupit stejné množství originál Lučiny, v balení po 125g, stálo by nás to nejméně 250 korun, tedy skoro čtyřikrát tolik…!

Pomazánku rozdělíme, a poté, podle toho, na jakou úpravu máme chuť, takovou podobu části pomazánky dáme…

Pomazánka vám v uzavíratelné nádobě v lednici vydrží klidně i týden, takže toto množství není problém pro rodinu spotřebovat ať už ke snídaním, svačinám, nebo jako chutnou letní večeři, namazanou na plátcích francouzské bagetky, s čerstvou zeleninou, vše zapíjené dobrým bílým vínkem…

Jistě, že už v tom jogurtu i v té smetaně nějaká ta dochucovadla jsou, určitě jich tam ale není v součtu tolik, jako v už hotových pomazánkách, jako je např. Almete, Lučina atd. Přitom tahle „moje“ pomazánka, se jim chutí téměř vyrovná.

A podvodní výrobci rádoby pomazánek, i se svými éčky a všelijakými umělými dochucovadly, se mohou jít klouzat…

 

Dobrou chuť!

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | středa 24.4.2013 10:03 | karma článku: 31,15 | přečteno: 4880x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5537x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3847x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám