Když vaří chlap, aneb Grilovaná krkovička s bazalkovým máslem...
Občas mi někdo v diskusích vyčítá, že do všeho cpu česnek a worčestr. Tak fajn, dnes vám slibuji, že v mém receptu nepotkáte ani jedno, ani druhé...
Dnes budeme potřebovat tohle...
Začnu přípravou masa. Dnes to bude kusanec vepřové krkovice. Nařežu si silnější plátky, asi tak 2,5 až 3 cm široké. To má výhodu, že se nemusí nařezávat u okrajů, protože se prostě nezkroutí, ani kdyby chtěly a tak všechna šťáva zůstane hezky uvnitř. Maso je potom ve finále lahodně šťavnaté. Plátky osolím, posypu je čerstvě namletým bílým pepřem, posypu špetkou mletého kmínu a pokapu (!!!TROCHU!!!) alkoholem - Metaxou jsem to dělal já, ale klidně stačí i obyčejný ,,Myslivec". Plátky masa si dám stranou, aby se hezky rozležely.
Pokud plánujeme udělat salát, tak se do toho pustíme prvávě v tuhle chvíli. Poté si nakrájíme veškeré ingredience a dáme si na pařák do hrnce vařit brambory ve slupce. Ony brambory, jak už jsem psal někdy minule, vaříme do chvíle, kdy nám jimi projde bez problému špejle. Potom je stáhneme z plotny a dáme vychladnout. Z kousku pravého másla, nadrobno pokrájené čerstvé bazalky a špetky pepře si umícháme ,,bazalkové máslo".
Všechno mám hezky nakrájené a připravené. Maso okořeněné a pokapané alkoholem, zeleninu pokrájenou a máslo smíchané s bazalkou a pepřem...
Zeleninu krájím - rajská jablíčka na čtvrtiny, papriku na kolečka, cibulky na ,,půlky" a mrkev na tenké plátky, asi 5 cm dlouhé. Naložené houbičky nechávám v celku.
Mezi tím vším se mi uvaří a vystydnou brambory. Tak si je oloupu a nakrájím na plátky. Ty potom kladu na plech, vymazaný olivovým olejem. Osolím je, drobet opepřím, posypu drceným kmínem a provensálskými bylinkami a nakonec je pokapu zase trochou olivového oleje. Šup s nimi do trouby, na asi 200 stupňů a nechte je péct do zlatova.
Brambory připravené na ,,šoupnutí" do trouby...
Brambory po vytažení z trouby, když jsou opečené dozlatova...
No a je řada na mase. Gril si nejdříve za studena potřu olejem, prý to potom tolik nepřipéká, ale po pravdě, mně se to připeklo vždycky. Potom gril rozpálíme a dáme na něj maso.
Maso položené na rozpálený gril...
Postupně maso otáčíme, aby se hezky grilovalo ze všech stran. Je fakt, že tak silné plátky masa se grilují alespoň 30 až 45 minut, ale stojí to potom za to.
Už se to griluje...
Když už je maso ve fázi skoro hotovosti, přidáme na gril zeleninu a houby. Nejdříve tu nejtvrdší, to znamená v pořadí - mrkev, paprika, houbičky, cibulky a nakonec čtvrtky rajčat, vždy rozkrojenou stranou na gril.
Griluju maso se zeleninkou...
Na talíři potom na horké maso přidám bylinkové - bazalkové máslo. To se, díky teplotě masa začne na něm krásně rozpouštět a vytváří něco fantastického... K jídlu je dobré červené víno a dobrá chuť se prostě dostaví...
Je prostřeno...
Detail...
Dobrou chuť!
Příště Vám uvařím Maso - nemaso s opečenou rýží..
Další moje recepty si můžete přečíst po kliknutí - SEM
Vladimír Kroupa
V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…
Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...
Vladimír Kroupa
Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...
Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...
Vladimír Kroupa
Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…
Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...
Vladimír Kroupa
Den, kdy se naivům zastavil dech…
Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...
Vladimír Kroupa
Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?
Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“
O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...
Přispěli straníci i známí miliardáři. Kdo dává politikům peníze na kampaň
Premium Eurovolby se blíží a na sítích, v ulicích i debatách právě vrcholí boj o hlasy voličů. MF DNES se...
Honzu jsem neschovával, říká o partnerovi ředitel ČT Jan Souček
Je brněnský patriot, ale když se stal generálním ředitelem České televize, musel se Jan Souček (49)...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Mluvit se bude o jednotě i Ukrajině. Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu
Ruský prezident Vladimir Putin přiletěl do Číny na státní návštěvu. Sejde se mimo jiné se svým...
Panelový byt 3+1+L Sušice, Scheinostova ulice
Scheinostova, Sušice - Sušice II, okres Klatovy
3 900 000 Kč
- Počet článků 2182
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3086x
Dum Spiro Spero...
Seznam rubrik
- O FILMECH...
- SMRT TÁHLA PIKOVÝ ESO
- MŮJ ČTENÁŘSKÝ DENÍK
- POVOLÁNÍ - BODYGUARD
- JE TĚŽKÉ PŘEŽÍT...
- O lásce...
- TANEC S BÍLOU SMRTÍ
- S PRSTEM NA SPOUŠTI...
- HRA O ŽIVOT...
- MOJE RECEPTY - VAŘENÍ...
- O LÁSCE - MOJE PŘÍBĚHY A ÚVAHY
- SLOUŽÍM VLASTI...
- MOSSAD...
- MOJE BAJKY A POHÁDKY
- DIVOKÝ ZÁPAD...
- Z DENÍKU - AFGHÁNISTÁN...
- O ČLOVĚKU...
- STÍNY...
- STŘÍPKY Z DĚTSTVÍ...
- TĚŠÍ MĚ, CHÁRON...
- ,,SHAKESPEAROVINY"
- TEXTY MÝCH PÍSNÍ A BALAD
- I ĎÁBEL BÝVAL KDYSI ANDĚLEM…
- CHERCHEZ LA FEMME...
- TAXÍK A JINÉ SRANDIČKY...
- CUI BONO VERITAS...
- HORORY, SCI FI, PSYCHO...
- RYBÁŘSKÉ POVÍDKY A ZAMYŠLENÍ..
- MOJE BÁSNIČKY...
- MOJE FOTOBLOGY...
- OSOBNÍ
- NEZAŘAZENÉ
Oblíbené blogy
- Všechny, ze kterých se dozvím něco, co jsem nevěděl...
- Pavlína O' T. -Ta, která umí říci jasně co se jí líbí a co ne...
- Dušan Rovenský - Ten, který zná, ví a zažil...
- Alice Barešová - Ta s krásnou duší...
- Standa Wiener - Ten, co mě vždy pobaví...
- Jana Krčová - Ta něžně svá...
- Pavel Krečíř - Myslím, že srandista a budovatel :-))
- Ivo Richter - normální a prima chlap
- Hana Rebeka Šiander - V sametu zabalený diamant...
- Marián Béreš - PAN fotograf...
- Dušan Streit - zdravě rozumný
Oblíbené stránky
- Své články publikuji i v časopise ,,Rybář"
- Něco pro milovníky fajnového pití - COGNAC CLUB
- Napsal jsem první knihu
- Napsal jsem druhou knihu
Oblíbené knihy
Oblíbené články
- Hoď kamenem, kdož jsi bez viny...
- Z deníku - Afghánistán...jsou čtyři ráno...
- Vánoce 88' a ráže 7,62...
- Bodyguard - ,,Vaše sukně madam..."
- Bodyguard - ,,Tohle je Bagdád madam..."
- Pod palbou...
- ,,Vrať se mi živý, Vasko..."
- Přežít...
- Ano, já jsem Smrt...
- Per atria mortis... (Skrz brány smrti...)
- Kytarový mág...
- Zakuř si, Žide, zakuř...
- Cizinec...
- Milý Ahmede...
- Jak jsem salutoval B. Willisovi...
- Tanec s bílou smrtí - kapitola první...