Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když vaří chlap, aneb Mámina roštěná...

Tohle jídlo dřív moje máma vařila každou chvíli. No jo, to ale nestálo kilo roštěné přes dvě stovky. Jednou za čas to ale chce, dát si do zobáčku...

Roštěná patří ke kvalitnějším hovězím masům a jídla z ní jsou fakt eňo - něňo. Tak jsem se rozhodl, že v den, kdy s manželkou slavíme výročí svatby, uvařím něco právě z tohoto dobrého kousku hovězího.

To maso, to je opravdu nádhera sama...

Plátky masa si mírně naklepeme, osolíme, opepříme a pokapeme worcestrovou omáčkou. Odložíme stranou, aby se maso hezky rozleželo.

Naklepané, osolené, opepřené a worčestrem pokapané plátky roštěnky...

Mezi tím (máme asi 20 - 30 minut času, který maso potřebuje k rozležení) si uděláme třeba salát. Já jsem tehdy dělal salát z ,,ledového" salátu. Mně osobně chutná víc, než obyčejný salát hlávkový, protože je krásně křehký a na rozdíl od toho hlávkového, se mi ještě nikdy nestalo, aby byl nahořklý. Zálivku ať si každý udělá dle své chuti - já preferuji obyčejnou sladkokyselou, z octa, cukru a vody, se lžičkou podravky a pár kapkami worčetru.

Do sítka si dám asi dvě lžíce hub, naložených ve sladkokyselém nálevu. Propláchnu je pod studenou vodou, abych je zbavil, tak trochu slizkého nálevu a rozetřu si asi 3 - 4 stroužky česneku se solí.

Naložené maso, propláchnuté houbičky a rozetřený česnek...

Nakrájíme si na hrubo dvě větší cibule a dáme ji do většího hrnce spolu s hrudkou másla. Zahříváme obojí dohromady, tak se cibule nemá snahu připálit. Našim záměrem je, aby cibule hezky ,,zesklovatěla".

Cibule je hezky ,,zesklovatělá"...

Potom na cibuli položím plátky masa a !! ihned !! je dusím pod přikrytou pokličkou

Maso položím na zesklovatělou cibuli a ihned přiklopím pokličkou...

Asi po pěti minutách přidám houby a maso vidličkou obrátím. Po chvilce přidám asi 1/4 kávové lžičky mletého Nového koření a 5 kuliček jalovce, které nožem rozříznu napůl. Zase přiklopím a dusím ve vlastní šťávě, asi dvacet minut na mírném stupni.

,,Obdělané" maso s houbičkami, těsně před tím, než ho přemístím do ,,papiňáku"...

Potom přijde ke slovu starý dobrý vynález pana Papina a maso tedy přemístím do papiňáku. Mírně (opravdu mírně - asi jen do poloviny výšky masa) podliju vodou a vařím asi dvacet minut od chvíle natlakování. Po té době a po poklesu tlaku (pozor na výbuch v domácnosti...) přemístím maso z papiňáku zase zpátky do hrnce, kde jsme začínali s obděláváním. Já vím, že se možná někomu zdá to přemísťování z hrnce do papiňáku a zase zpět jako zbytečná šaškárna, ale věřte mi, že vám to ušetří spoustu času a hlavně maso, které projde vysokým tlakem v papiňáku, je lahodně měkké a nehrozí, že stvoříte podrážku na boty...

V tom ,,obyčejném" hrnci dusíme maso ještě asi deset minut, během nichž přidáme onen česnek, který jsme si rozetřeli už na začátku se solí a občas trochu celé to požehnání promícháme. Pokud se nám jídlo jeví jako hodně suché a připaluje se nám ke dnu hrnce, tak podlijeme troškou vody, ale zase - opravdu jen troškou!!! Jde o to, že u roštěnek, stejně jako třeba u vaření guláše, je žádoucí, aby se maso co nejvíce dusilo ve vlastní šťávě a nikoliv ve vodě. Po těch deseti minutách poprášíme povrch masa asi dvěma polévkovými lžícemi hrubé mouky a necháme chvilku prosmahnout. Asi minutku, víc ne.

Maso máme zpět v ,,normálním"hrnci a po chvilce dušení jsme ho poprášili dvěma lžícemi hrubé mouky...

Potom přilijeme trochu vody -  do potřeby množství sosu a promícháme. Dusíme pod pokličkou ještě asi deset minut a je to hotové...

Tohle jídlo je výborné s vařenou rýží, kterou si snad uvařit umíte. Pokud ne, tak se mrkněte do mého receptu, v němž jsem vařil vepřové ledvinky, tam se rýži věnuji trochu názorně...

Je prostřeno... Povšimněte si prosím vína. Koupil jsem ho úplně náhodu v supermarketu. Bylo z Jižní Afriky, červené, suché, ale lahvované očividně u nás. Jeho chuť mě ale ,,dostala". Bylo vynikající, s lehce kouřovým buketem a vsadím se, že i znalec se zavázanýma očima by nevěřil, že se dá pořídit za nějakých sedmdesát korun...

Dobrou chuť!!!

Příště si povíme něco o grilované krkovičce s bazalkovým máslem...

Další moje recepty si můžete přečíst po kliknutí - SEM

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 30.10.2009 11:00 | karma článku: 24,25 | přečteno: 15499x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5536x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Pláničkova metoda v praxi. Turecký farmář pouští slepicím Mozarta, nesou víc vajec

15. května 2024  6:35

Po vzoru legendární české komedie Slunce, seno, jahody, v níž muzikou zvyšoval dojivost krav...

Bidenova administrativa má nový balík zbraní pro Izrael, vyjde na miliardu dolarů

15. května 2024  6:22

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena pokročila v přípravách balíku zbraní a munice pro...

Vláda má jednat o programu návratu části uprchlíků před válkou na Ukrajinu

15. května 2024  5:45

Program pomoci při návratu uprchlíků na Ukrajinu má na programu vláda. Platná podoba lex Ukrajina...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám