Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Slezte z toho lustru, Donalde, vidím vás…

Komedie voleb v USA se chystá na další díl. V hlavní roli tohoto volného pokračování bude stádo právníků a několik soudců. V hledišti pak sedí celý svět…

.

Když se nad tím vším zamyslíme, uvědomíme si, že současný ještě prezident Trump „vyhrožoval“ neuznáním voleb daleko před tím, než vůbec tyto začaly. Pokud je tedy nevyhraje…

Už tehdá se oháněl argumentem, že protistrana v případě jejího vátězství jistojistě volby ukradne, zmanipuluje, že se dopustí volebního podvodu.

Připravoval si tímto vřískotem půdu pro to, co se skutečně děje – tedy mám na mysli jeho neuznání vítězství protikandidáta Bidena, ne snad to, že „muselo“ dojít k nějakým podvodům.

Hlavní problém je podle Trumpa v údajně zfalšovatelných korespondenčních hlasech amerických voličů. Je asi skutečností, že zrovna v USA, kde jak známo spousta lidí nemá vůbec žádný průkaz totožnosti, jistá pochybnost stran regulérnosti takového typu hlasování nemusí být skutečně od věci. To ale není vina pana Bidena osobně, tedy jen jeho, na vině je celý společenský systém. Systém volební je pak v USA tak neskutečně nepřehledný a dle mého názoru až chaotický, že prostor pro jisté pochybnosti tady musí být zákonitě vždy.

Mám na mysli například fakt, že v různých státech USA platí různé zákony stran voleb. V jednom je možné započítávat hlasy odevzdané – respektive zaslané i v den voleb, i když dojdou komisím až po uzavření voleb jako takových, v jiných státech zase platí, že hlasy, které dojdou až po ukončení voleb, třebaže byly poslané ještě v průběhu voleb, neplatí. V jiných státech je to třeba zase úplně jiné, alespoň podle toho, co jsem z informací v našich médiích vyrozuměl.

To mi hlava nebere, jak mohou platit takto naprosto rozdílné zákony v jednotlivých státech, když se jedná o záležitost doslova federální, o něco, co bude mít v konečném důsledku vliv na všechny státy bez rozdílu…?

Pokud je skutečně možné počítat/nepočítat korespondenční hlasy v takovém chaosu, je tento systém opravdu lehce napadnutelný.

Kladu si otázku, proč s tím někdo z amerických politiků už dávno něco neudělal? Proč třeba konkrétně pan Trump už dávno neinicioval změnu takového bordelizačního systému?

Jak je dnes vidno, ono se mu (Trumpovi) vlastně hodí, že je volební systém v USA tak pošahaný, alespoň má možnost daleko více protestovat a poukazovat na možnost zfalšování voleb. Určitě se lépe dá manipulovat případně s hlasy, které mohly, ale také v tom jejich blázinci nemusely, přijít poštou. Lze tam, kde to hapruje s jasnou identifikací voličů zajistit, že ten, kdo poslal svůj hlas korespondenčně, nešel zároveň v den voleb samotných postavit se do fronty a odvolit jak se říká naživo…?

Já netvrdím, že se tak dělo, nevím to, samozřejmě, ani netvrdím, že se pan Biden stal podle všeho novým americkým prezidentem nějakým podvodem, to ani náhodou. Jen si říkám, že systém, na který naoko pan Trump nadával už jaksi s předstihem, mu nakonec vlastně poslouží. Nebýt to tak složitě překombinované, neměl by zcela určitě tolik prostoru ani on, ani jeho právníci k dalším až trapným epizodám celého toho volebního divadla.

I když se třeba volba pana Bidena po nějakých těch jistě drahých soudních tahanicích potvrdí, stále bude na jeho prezidentství bohužel stín pochyb, když už ne v právní rovině, jistě budou mít takové pochyby velice živnou půdu mezi přívrženci Donalda Trumpa, mezi nimiž to vře již nyní. Spousta z jeho voličů se s tím moc nemaže, jejich postavy ověšené AR-15 a taktickými vestami plnými ostře nabitých zásobníků, které je možno vidět na ulicích amerických měst, mě osobně doslova děsí.

Je opravdu zvláštní, že se už dávno američtí politici neshodli na transparentnějším systému jejich voleb, jako by si všichni bez rozdílu nechávali pootevřená zadní vrátka, aby mohli někdy v budoucnu, v případě, že se jim to bude hodit, tento systém použít (rozumějte – zneužít…) ve svůj prospěch.

Situace v USA je vyhrocená, nechci ani domýšlet, kam se to bude ubírat po skončení oněch Trumpem avizovaných soudních sporů o Oválnou pracovnu, ať už tyto spory dopadnou jakkoliv. Stále budou doslova miliony Američanů, kteří nebudou ochotni se s těmito výsledky smířit.

Když už jsme u té Oválné pracovny, nakonec trochu odlehčím – víte, jaká budou první slova prezidenta Bidena (pokud se jím tedy skutečně stane…), až poprvé vstoupí do Oválné pracovny…?

„… slezte z toho lustru, Donalde, vidím vás…!“

..

Autor: Vladimír Kroupa | pondělí 9.11.2020 10:56 | karma článku: 40,66 | přečteno: 11455x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Trumpova potenciální viceprezidentka zastřelila fenu. Byla nevychovaná, napsala

27. dubna 2024  21:46

Guvernérka Jižní Dakoty Kristi Noemová, kterou by si exprezident a předpokládaný republikánský...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám