Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MT

Na to mám už dávno zformulovanou prostou odpověď: 1. Armáda není výchovná organizace. 2. Stát tu není od toho, aby vychovával své občany (!!!) 3. Pokud chceme vychovávat mladé kluky, založme nějaké tábory nucených prací. Výchovný efekt bude stejný, bude to podstatně levnější a ještě zadarmo rozbijí nějou tu skálu na štěrk 4. Snad je jasné, že ve skutečnosti žádné tábory nucených prací nechci:-) 5. Jako dostatečný iniciační rituál považuju vykopnutí mlaďase z mamahotelu půl roku po dokončení studia:-)

6 2
možnosti
AN
MT

To si vezmu k srdci.

0 0
možnosti
AN

Co je to platný, na vojně jste evidentně nebyl :-)

1 0
možnosti
MT

Nebyl. Dal jsem si na tom docela záležet, abych nebyl. Byl jsem varován a i když jsem byl mladej, nebyl jsem tak blbej abych srozumitelná varování ignoroval:-)

0 0
možnosti
ZH

Vojna za komoušů byla neskutečná pakárna. ALE (a to říkám všude, kde na téma mamánků přijde řeč):

Kluk se chca-nechca osamostatnil, musel se naučit starat nejen o sebe, ale první půlku vojny i o své staré.

Člověk získal jistou odolnost vůči lidské blbosti.

6 0
možnosti
MT

To nerozporuju

ALE

Armáda je tu zkrátka kvůli obraně státu, ne kvůli cepování mlaďasů. Cepování byl vedlejší produkt, nutný pro zlomení vůle a následné přežití lidské bytosti v armádě. Chápu proč to tak chodí a chápu proč je to nutné. Ale volat po návratu ZVS kvůli tomu vedlejšímu produktu mi přijde absurdní, protože (viz bod 1).

Pochopil jsem úvahu kolegy Kroupy, že ji myslel v širším kontextu. Ale protože vím že sám je zastáncem obnovení ZVS, nepovažoval jsem za offtopic okomentovat tento jeden aspekt té úvahy. Nejčastějším argumentem pro obnovení ZVS je právě to "dělání chlapů z kluků", přičemž všichni potichu připouštějí, že "vojenskou hodnotu" by ti kluci stejně měli mizivou. A jsme zpátky u mého bodu 1 a 2:)

3 0
možnosti
ZH

Po ZVS komunistického ražení tu snad nikdo nevolá. Jen jsem tím doplnil, proč se muž po vojně jeví ženám jako vhodnější pro zahnízdění.

1 0
možnosti
Foto

Přesně tak, byl to jakýsi punc, vysvědčení, že takový kluk musel obstát v určitých potížích a nějak se přes ně dostat. Ze strany žen šlo ale spíše o jakýsi instinktivní pocit, v moderní době, kdy už samozřejmě nemáme války, ani nemusíme s klackem lovit mamuty a bránit rodinu před lvy, moc jiných ukazatelů na určitou "úroveň" muže nemáme. A tehdy to byla ta vojna. Byla to pakárna, ale ve vztahové rovině, nebo společenské, chcete.li, ji nic nenahradilo. Zůstalo po ní jakési prázdno v nějakém modelu, který do té doby nějakým způsobem fungoval

1 0
možnosti
ZH

Holky často říkaly, že muž bez vojny není chlap. Asi to měly většinou odposlechnuté, protože prakticky neměly s čím srovnávat. Já to nechápal. Pochopil jsem to až s mnohaletým zpožděním, kdy začalo přibývat mamánků. Tehdy téměř neexistovali, přestože znám několik lidí, kteří by bez násilného odtržení od matčina cecíku byli mamánky přímo ukázkovými. Dnes fungují normálně.

3 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám