Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Němci mají velice pěkný výraz,,Gnade der spaeter Geburt,, , v překladu Milost pozdějšího narození.

V miru a demokracii je velice snadne si představovat, jak by člověk ve vypjatých situacích zůstal morálně čistý, statečný a vždy nad věcí. A je snadné odsuzovat předky, že se ne vždy chovali příkladně. Ale těžší je si uvědomit, že dnes nejsme žádným velkým zkouškám vystaveni, alespoň v porovnání s dobou nepříliš vzdálenou.

Dobry blog, karma.

6 0
možnosti
Foto

Na mě nejstrašnějším způsobem zapůsobila válka v Jugoslávii... všechny konflikty jsou strašné, ale tam najednou člověk viděl lidi oblečené jako on sám, v domech kde by klidně mohl bydlet.Z ničeho nic to bylo strašně osobní.... Karma.

p.s. hrozným paradoxem je, že hrůzy války často následoval nějaký velký technický, civilizační progres.

5 0
možnosti
Foto

Mám to stejně, válka v Bosně byla strašná. Hrozné věci k vidění.

2 0
možnosti
Foto

R^ Souhlasím, je potřebné stálé připomínání. Jako varování, aby se ty hrůzy už nikdy neopakovaly. Padlým ve válce a obětem totalitních represí my životy nevrátíme, je jim třeba přát pokoj a mít k nim úctu. A pak jsou mezi nimi i lidé zcela mimořádní, kteří ve svých denících nebo knihách vydali svědectví o dané době o zlu a o tom jak se někteří stali bestiemi a jiní neuvěřitelně zesílili v lidskosti. Uchvacující je deník Etty Hillesumové z let 1941-1943. Ona sama nakonec zahynula v nacistickém vyhlazovacím táboru, ale myšlenky, k nimž dospěla a které zapsala, jsou fascinující

3 0
možnosti
Foto

Doporučil bych i paměti opata Heřmana Tyla, "Psancem"

Heřman Josef Tyl zažil strašlivý nacistický koncentrák a stejně tak hrůzný komunistický lágr na uranu. Je to na mnoha místech těžké, opravdu nesnadné vůbec číst, ale člověk se tam o mnohých souvislostech dozví..

0 0
možnosti

Napsal jste to velice rozumně. Jen bych si dovolil doplnit informaci, která zazněla v německém dokumentu o vlaku smrti "číslo 94-803", který minulý týden vysílala Česká televize. Velice mne to dojalo a zároveň jsem cítil hrdost na to, že jsem Čech. Německý komentátor v závěru dokumentu uvedl toto, cituji: "Příběh vlaku smrti, a to jej činí zvláštním, ukazuje, že i v té napjaté době existovaly způsoby, jak poskytnout pomoc. Tyto události, k nimž došlo na území Čech, musíme chtě-nechtě srovnávat s pochody smrti, které procházely tehdejším říšským územím. V Německu si občas někdo vzpomene, že vězňům dal pár brambor, nebo že je neudal, když se u něj schovali ve stodole. Vlak smrti ale v Čechách vyvolal spontánní humanitární akci. Lidé se o jeho průjezdu vzájemně informovali, sháněli pro vězně potraviny, a dokonce zřídili provizorní nemocnici. Nedá se to vysvětlit jen tím, že to byli Češi a že okupanty nenáviděli – byl to prostě projev lidskosti. K něčemu srovnatelnému v Německu nedošlo."

Češi riskovali vlastní životy, aby vězně z vlaku dostali, imrovizovali, maskovali vězně jako mrtvoly, snažili se je nakrmit, ukrýt, ošetřit... Postupně doslova ukradli Němcům z toho vlaku přes tisíc lidí. Někteří lidé svou pomoc zaplatili životem. Je to úžasný příběh.

Zde je odkaz na ten dokument:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/12336446407-vlak-smrti/

5 0
možnosti

Takže shrnuto, žijeme v míru, ale může se stát, že se začneme zabíjet. Vás postavit co do hloubky myšlenek vedle Petra Chelčického! :-)

1 0
možnosti
Foto

No je jasné, že na hloubky Vašich myšlenek nemám, přeci jen nejsem speleolog...:-)

1 0
možnosti

„Válka je vůl“...!!!

-----------------------------

Rád vás čtu, pane Kroupo, ale dnes se musím co nejrozhodněji ohradit !!

Znám pana Válka už třicet pět let a mohu prohlásit, že se jedná o poctivého, pracovitého a čestného muže, který vždy drží své slovo!

Prosím, nepište už o něm tak hanlivě.

Děkuji.

:)

1 0
možnosti

Když už, tak pana Válku.:-P

0 0
možnosti
Foto

K71a56r18e34l 94C11a67c76h

7. 5. 2019 14:59

Smutná pravda, že jsme z velkého procenta takoví. Je ale také smutná pravda, že válka je sice vůl, ale je to obrovský kšeft. Na válce se vydělá třikrát. Poprvé, když se na válku zbrojí, podruhé, když se válkou všechno rozfláká a potřetí, když se to válkou rozflákané znovu staví. Na obou světových válkách nejvíce vydělali Amíci, protože se válčilo mimo jejich území. Pochybuji, že by majitelé zbrojovek měli zájem na zachování míru ve světě. Ta vyrobená munice se musí přece spotřebovat. Nejlépe ale někde na druhém konci světa, Evropu nevyjímaje. Iluze si nedělám.

0 1
možnosti
Foto

Ná válce nikdy nikdo nevydělal. To jsou kecy, které do nás pumpovali komunisté. Nevím, jak mohlo USA po naválce vydělat. Samo USA si muselo vše pro své armády kupovat od fuseklí až po zbraně. Za druhé podporovalo vojensky ostatní státy jako V. Bitánie, SSSR, Čína, který mimo jiné poskytlo nevratné půjčky. Podnikatelé vyrábějící pro válku měli stanovené ceny za které mohly své výrobky prodávat. USA po válce i když skončilo bylo zadlužené postavilo na nohy Evropu a i nám dodávalo od lokomotiv, traktorů po mouku a to bezpaltně. V. Británie skončila váku na pokraji bankrotu.

0 0
možnosti
Foto

R^ ,,Kdosi" prohlásil, že válka je toliko pokračování politiky jinými prostředky. A mundur též dělá ,,své". Co dokázali i někteří tátové od rodin (a nešlo o žádné ,,negramoty") i na obyčejném cvičení záložáků, to ví LECKDO, kdo to zažil.;-)

1 0
možnosti
Foto

To je taky fakt, ona i obyčejná ZVS udělala s jinak normálními lidmi své...

2 0
možnosti

O52t14a 82K42i63n86c

7. 5. 2019 13:36

Naprosto perfektně a výstižně napsaný blog. Zasloužená velká karma. R^

1 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám