Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Přiznám se, že jsem se v tom taky ztrácela (některé vědomosti o historii poněkud chybí a já tápala) :-/ ale co, přepli jsme to a bylo....... ;-D

0 0
možnosti
MS

Tak jsem se na to ze záznamu podíval. Kdyby tam místo těch dlouhých "ruských" pohledů bylo více vysvětlujících dialogů, nemuselo by to být tak špatné. Takto divák, který nemá historii v malíčku, nejspíš nevěděl, která bije. Že to bylo pojato komorněji bez davových scén by ani tak nevadilo, odpustit si mohli i ty kutálející se useknuté hlavy na konci. :-)

0 0
možnosti

proč se na to díváte

0 0
možnosti

proč se na to díváte, to nevíte, že se snaží vše zrelativizovat a změnit dějiny ? nedávno jsem viděl perfektní ruský Bratři Karamazovi z roku 59. ani náhodou bych si nepustil nedávný český výplod tohoto vynikajícího spisovatele.

0 0
možnosti

já nevím proč se na to vůbec koukáte, to že nyní naprosto plánovitě přepisují dějiny a všechno relativizují a obracejí musí vidět každý uvažující člověk. Nedávno jsem viděl Bratři Karamazovi - ruskej z roku 59 - vynikající film - a nejsem blázen abych se díval na český nedávný výrobek na toto téma. To bych asi skřípal zubama za 5 minut.

0 0
možnosti
FB

Vy jste nějak zaujatej proti Čechům? Oikofobie? Že už jako dopředu víte... Btw. asi máte na mysli sovětský film (mimochodem vynikající) z roku 69, ne 59. V padesátých letech Karamazovy natočili Američané (Richard Brooks s Yulem Brynnerem). No a to české zpracování od Zelenky... To patří k tomu nejlepšímu, co zde po revoluci vzniklo. A pokud jde o zde diskutovaný film, proč blábolíte o přepisování dějin a "argumentujete" u toho Karamazovými??? Víte vy vůbec, že to je román od Dostojevského? :-) A viděl jste vůbec zde diskutovaný film Bůh s námi?

0 0
možnosti
Foto

Chvíli jsem na to vydržel koukat a musím vám dát za pravdu.

2 0
možnosti
AV

Pokud někdo čeká, že za těch pár škudlíků Česká televize natočí "Hru o trůny", bude asi zklamán.

0 2
možnosti
Foto

Nudné dialogy, nudný scénář, nudný děj. Nezajímavé, neobohacující, nezábavné, nijak a nikam nezasahující. Když porovnám např. Amadea od Formana, kde nebyla vteřina hluchá s tímto, a také se jednalo o exkurz do historie, tak musím dát za pravdu autorovi blogu.

2 0
možnosti
FB

Srovnání s Amadeem není příliš vhodné... To jsou naprosto odlišná díla, je to zcela jiný styl. "Historický film" není nějaká unifikovaná škatulka, v níž vše lze porovnat s Amadeem. To by každy film byl pak špatný... Pokud už bych se měl pouštět do srovnání (jakkoli je to v umění ošemetná disciplína), tak bych jako etalon musel zvolit film stylově mnohem bližší. V tomto případě řekněme Smrt Ludvíka XIV od Alberta Serry. I tady bychom se sice dostali k "verdiktu", že Bůh s námi je horší (co čekat s takovým rozpočtem), jenže bychom mozná i pochopili, že problém nemusí být nutně v díle samotném, ale spíše v divácké percepci toho díla. Soudě dle dosavadních argumentů odstřelujících Bůh s námi se obávám, že podobně sestřelen by byl i tak geniální film, jako je ona Smrt Ludvíka XIV (pomalé plynutí, minimum dialogů, minimum děje, důraz na obraz a zdánlivě okrajové detaily). Pokud od historického filmu očekáváte exkurz do historie, tak zprostředkování atmosféry (či každodenní rutiny) je mnohem cennější než zřetelná akce, přemíra dialogů apod. Ostatně: Čeho si nejvíc ceníme na Marketě Lazarové? Ale znovu, srovnávat nemá smysl, tohle byl TV film, který je nutné posuzovat v kontextu.

0 0
možnosti
JB

Film to byl víc umělecký než historický, ale hned se ohánět penězi z veřejných rozpočtů je asi trochu zbytečně přehnaná reakce.

Nakonec jeden z důvodů proč veřejnoprávní televize existují je vytvářet i takové méně populární věci, které by se jinak nevyplatily dělat

1 2
možnosti
Foto

S tím lze v zásadě souhlasit, ale méně populární nemusí nutně znamenat špatně zpracované. Téma mne nemusí zajímat (je pro mne méně populární), a přesto mne může díky zpracování zaujmout. To je to, co autor zmíněnému "velkolepému historickému dramatu" vytýká.

3 0
možnosti
Foto

Ten koproducent, na něhož si nemůžete vzpomenout, je Arte, významný společný kulturní kanál Německa a Francie. Ti se nakonec rozhodli, že vyrobí hraný dokument (jakých vyrábějí tucty včetně tématických vysílacích dnů) "Prager Fenstersturz" a dávají ho 19.05.2018.

Za posledních padesát let jsme nenatočili žádný pořádný historický film. Můžeme namítat, že jsme malá země a nemůžeme si dovolit tisícihlavé komparsy, ale tu a tam točí velkofilmy i Nizozemí nebo Finsko.

Komentář producenta hovoří za vše. měnili scénář nikoli z koncepčních důvodů, ale kvůli nákladům. Vzhledem k významu tohoto výročí (v rámi osmiček je podle mě pořadí 1618, 1918, 1848, 1968, 1848) je to smutné.

1 0
možnosti
PS

P18e77t15r 16S90k40á28c92e55l

19. 5. 2018 15:45

Ještě bych dodal...roky 1918, 1938. Podle počtu obyvatel nejsme až tak malým státem v Evropě. Za námi jsou Finsko, Švédsko, Norsko, Dánsko, Švýcarsko, Rakousko, Maďarsko a Bulharsko. Před malostí varoval i T.G.Masaryk a vyplatilo se - do roku 1938 jsme byli úspěšným státem a proto naši tzv. "spojenci" umožnili příjezd tanků od Západu. Později po třiceti letech zase mlčeli k příjezdu tanků od Východu. Která vojska světa ještě neprojela našimi krajinami...? Všechna a proto bude, i bez vojenské či jakékoliv jiné "pomoci od spojenců", u nás jenom líp!

0 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám