Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vladimíre, nejlepší je ten obrázek. Ani jsem nevěděla, že už je v muzeu voskových figurín.:-)

1 0
možnosti
JR

J73a15r12a 93R83a16n46k

11. 4. 2015 4:14

Ohledně toho, co řekl či neřekl americký velvyslanec k Zemanově cestědo Moskvy se objevilo nečekané rozuzlení se spoustou otázek a žádnou odpovědí.Přišel s ním včera (fakticky to tedy věděl ve středu) šéfredaktor MfD Plesl.Právě oné MfD, která použila v překladu slovo "prekérní".

    Plesl tvrdí, že jednak s tím slovem přišly i zahraničnízdroje, jmenuje Reuters a Guardian, hlavně však že jde o "zpětný překladzáznamu českého tlumočníka". Přiznám se, že netuším, co to znamená.Zato vím, že platilo pravidlo ověřování z dvou nezávislých zdrojů a kdyžby jeden indikoval jakýsi zpětný překlad, měl by jít novinář od toho. Ověřovatsekundární informaci přece nemá smysl.

    Velvyslanec tedy slovo prekérní nepoužil. Jenžepointa přichází nenápadně: Plesl uvádí, že prekérní se anglicky řekne "awkward".Jenže když se podíváte do solidních slovníků, najdete zajímavý rozpor.Prekérní se překládá většinově jako precarious (u něj se uvádí také nejistý,riskantní atd., což je s ohledem na dosti výjimečné slovo samozřejmé),zatímco awkward jako neobratný, nepříjemný, složitý, problematický, trapný...Jinak řečeno spíše ve významu prekérní. Ale nikde jsem nenašel, že awkward=prekérní.

    Takže Pleslův objev je všechno, jen ne vysvětlující,a já se sám sebe ptám, proč s tím přišel až tak pozdě a proč ke všemu tvrdíněco, co slovníky popírají?

    Teď už je situace opravdu prekérní, ve všech významechtohoto slova.

Odkaz: Gentlemanu denicek:-)

0 0
možnosti
PS

Vypadá to , že někdo špatně programoval a tak to dopadlo. Jinak karma !

1 0
možnosti
AF

A myslíte, že je spíše Lollipop, nebo spíše KitKat.

1 0
možnosti
Foto

To bude ještě verze 3.1

0 0
možnosti
Foto

To tedy systému Android přehnaně fandíte. ;-D

5 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, protože originál ví, že:1+1=2. Ale také že 0+0=0

2 0
možnosti
Foto

S trochou opravdu kolegiálního soucitu pozoruji, že i Vám dochází lehkost a vtipnost. Myslím to smrtelně vážně. Jeden už opravdu neví….já se skoro modlím, aby to vše byl jen takový sen, ze kterého je možno se probudit…..

1 5
možnosti
AF

některým lehkost a vtip pomalu dochází, jiní jich nikdy nenabyli.

 

Že, pane Kotyku? Co bude docházet vám?

5 0
možnosti
Foto

V politice je těžké určit, jestli se jedná o omyl nebo o záměr. Ale některá vyjádření pana Ovčáčka mě také dokáží překvapit. A to jsem velký příznivec M. Zemana a troufám si tvrdit, že mě jem tak něčím nepřekvspí.

0 2
možnosti

"Například by zapřemýšlel, jestli informace, že slovenský premiér Fico pojede do Moskvy...  nejsou v určitou chvíli ještě neveřejné." To je těžký, když tomu prostě nešlo odolat, podobně jako když malej Jarda je po nějaký nepleše šťastnej, pokud může doma říct, že Pepík taky;-D

5 1
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám