Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Anonymita ,,diskutérů"? Bláhová iluze!

Možná je tento článek na hraně s kodexem, přesto si myslím, že už ho bylo zapotřebí…

 

Asi nejen já, ale i další kolegové a kolegyně blogeři a diskutéři (někteří) se poslední dobou podivují, co všechno se na diskuzích pod články objevuje za drzosti, sprosťárny a dokonce i útoky na čest a soukromí. Nejde jen o porušování kodexu platného na iDnes, ale podobné útoky jsou už dokonce i právně postižitelné v rámci právní úpravy a zákonů nejen ČR, ale i mezinárodních deklarací, zabývajících se ochranou osobních práv jednotlivce (skupin) a ochranou osobních dat.

Diskutéři, kteří si dovolují více, než by měli - a než smí, si bláhově myslí, že jsou schovaní za anonymní NICKY. Nemohou se více mýlit. Některé kolegyně – blogerky, se už měly tu čest setkat například s diskutérem skrývajícím se za NICKEM -,,jiri.fiala“. Jeho útoky ve smyslu sexuálního obtěžování už jsou hodně za hranou a já jsem přesvědčený, že až se jednou poštěstí manželovi, či příteli některé z blogerek, které ,,oblažuje“ svými nechutnostmi, setkat se s ním tváří v tvář – bude z tohoto setkání mít některá stomatologická ordinace velikou radost a zisk…

Jak už to tak bývá, každý máme nějakého toho svého ,,Jirku Fialu“. I já mám to ,,potěšení". V mém případě se jedná o osobu, skrývající se například pod NICK -,,Max von Sprcha“, který si bláhově myslí, že když se schová občas za jiný NICK – např. ,,601ní“(poetický NICK, přesto s jistotou vím, že dotyčný nemá a neměl nic co do činění se 601. skupinou speciálních sil, dislokovanou v Prostějově. DUM SPIRO SPERO...) atd. že je dobře schovaný a anonymní.

Omyl!

Pak mám dalšího ,,obdivovatele“ schovaného pod NICKEM -,,PavelKoran“. I on se cítí být ukrytý a tomu odpovídají vulgarity, které do diskuzí vypouští.

Zase omyl!

Nedávno se pod jedním mým článkem objevil odkaz na určitý server, kde byly k dispozici určité údaje ryze soukromé povahy, týkající se více či méně mojí osoby. Nikdy jsem nedal nikomu z diskutujících svolení s jejich uveřejňováním a byly určené pro zcela jiné účely, než je zkoumání čtenářů z iDnes. Vtip je v tom, že i když tyto údaje nebyly kompletní  a poněkud neodpovídaly skutečnosti (což je problém, který se týkal výhradně toho, komu byly určeny a s touto právnickou osobou jsem si vše vyjasnil  a nikomu jinému do rozdílnosti údajů a skutečného stavu nic není), stále to byly údaje podléhající ochraně osobních dat a zákona na ochranu osobnosti. Konec konců, nabízím přesný právní výklad těchto pojmů:

,,Právo na ochranu osobnosti:

Nehmotné (ideální) předměty osobního práva na ochranu osobnosti jsou občanským zákoníkem vytknuty pouze demonstrativně (v rámci generální klausule), a to následovně jako:

Pojmem -,,právo na ochranu osobnosti" se rozumí mimo jiné:

8.jiné předměty osobního práva na ochranu osobnosti, v občanském zákoníku výslovně neuvedené (jako je např. osobní svoboda, osobní tajemství, podoba, hlas, životopisné údaje, zdravé životní prostředí včetně zdravého pracovního prostředí, dobré jméno, obchodní, vědecká aj. profesní apod. čest, svoboda vyznání a náboženského cítění, pracovní síla, neexistence jakékoli formy diskriminace nebo pohlavního sužování, osobní údaj mimo informační systémy aj.).

Ochrana osobních dat – všeobecná deklarace:

Mezi první mezinárodněprávní dokumenty vztahující se k ochraně lidských práv a potažmo ochraně osobních údajů, můžeme zařadit Všeobecnou deklaraci lidských práv, přijatou Valným shromážděním OSN dne 10. 12. 1948 jako rezoluci č. 217/IIIA. Deklarace neobsahuje přímo pojem "osobní údaje", ale z hlediska jejího obsahu je zřejmé, že uvedené podřazuje pod všezahrnující základní pojem "soukromí". Deklarace chápe ochranu soukromí jednotlivce ve velmi obecné, a tím i co nejširší rovině. V čl. 12 Deklarace se uvádí, že nikdo nesmí být vystaven svévolnému zasahování do soukromého života, do rodiny, domova nebo korespondence, ani útoků, na svou čest a pověst. Každý má právo na zákonnou ochranu proti takovýmto zásahům a útokům.

Obsahově na tuto Deklaraci navazuje Úmluva o ochraně lidských práv a svobod ze dne 4. 11. 1950 se vstupem v platnost 3. 9. 1953. Česká republika k této úmluvě přistoupila dne 21. 2. 1991 v Madridu se vstupem v platnost 18. 3. 1992. Uvedená Úmluva se v mnohém vyznačuje daleko větší konkrétností a propracovaností než Deklarace. V čl. 8 Úmluvy je shodně jako v Deklaraci uvedeno, že každý má právo na respektování svého soukromého a rodinného života, obydlí a korespondence..."

Tolik citace z měsíčníku Ministerstva vnitra – Policista 7/03  

 

Čeho se tedy diskutér, který neváhal a zveřejnil nejen odkaz na tyto údaje, ale dokonce je i přepsal přímo do diskuse, dopustil, je více než zřejmé. Nevím, proč toho člověka tak strašně moc zajímá, jestli jsem byl, nebo nebyl v mezinárodních vojenských misích. Nikomu do toho nic není a není v obecném zájmu podobné věci zkoumat. Tady jsem autorem blogů a nic víc. Myslím, že pokud umí pozorně číst (a já vím, že má moje články prostudované více než dost), mělo by mu ledacos ,,docvaknout“.

Každý, kdo si hraje s ohněm, by si měl uvědomit, že se může popálit.  Myslím, že by mě tito neměli podceňovat…Nechci být stejně indiskrétní, jako je to u lidí, které mám na mysli, ale snad postačí, když napovím, že například takový ,,Max von Sprcha“, alias ,,601ní“ alias… si jistě s chutí dopřává procházky v okolí Litoměřic, měl by si ale dávat větší pozor na správné údaje při přiznávání některých skutečností na některém úřadě a měl by pozdravovat někoho ve svém okolí, kdo se zajímá o focení, kdo rád navštěvuje hudební festivaly a jehož (její) jméno začíná na -,,L"…

Takový ,,PavelKoran" by si zas měl znovu a lépe prohlédnout fotky z léta roku 2007, z dovolené v Egyptě. Třeba na nich objeví něco zajímavého, co mu dosud unikalo… Třeba mu napoví někdo, kdo také žije v obci nedaleko Českých Budějovic…

Ne, tento článek nemá v žádném případě v úmyslu komukoliv jakkoliv vyhrožovat. Napsal jsem ho jen a pouze proto, aby si všichni diskutéři uvědomili, že se skutečná identita diskutéra při troše snahy vypátrat dá. Nejste anonymní a měli byste se podle toho chovat. My – blogeři ukazujeme svou tvář a své jméno, to ale neznamená, že jsme troubové, do kterých můžete kopat a špinit je.

Já osobně jsem zrušil diskuze pod všemi svými články. Nevidím totiž žádný důvod, proč bych měl dávat prostor sprosťáčkům, kteří si léčí mindráky, nebo se starají o věci, do kterých jim nic není. Kdo chce se mnou na téma článků ,,pokecat“, má přeci možnost napsat mně mail na adresu uvedenou v mé ,,kartě“.

Pokud někdo zneužije údaje, nebo jakkoliv ohrozí mě, či někoho z lidí, kterých by se mohly týkat informace z údajů, které se mohl dozvědět z odkazu, o kterém jsem psal a který byl protiprávně zveřejněn v diskuzi pod mými články, nebudu váhat ani vteřinu a podniknu veškeré (doslova) kroky vedoucí k zachování svého práva na ochranu svých osobních dat a svého soukromí. Pokud ,,Max a spol“ opravdu pozorně četli mé články, mělo by jim dojít, že se umím postarat a umím najít, co najít chci. Je to jen druh práce - rutina, nic víc. Pak nastoupí (v tom lepším případě) orgány činné v trestním řízení a vzduch zhoustne.

Já ale doufám, že zdravý rozum a lidská slušnost nedovolí, aby se cokoliv vyhrotilo – protože je to zbytečné.

Argumentovat se dá (a mělo by) slušně a k věci. Každý by si měl uvědomit, že má určitou odpovědnost za své konání a iluze, že když jsem ,,schovaný“ za NICK, že jsem v mlze – je opravdu jen iluzí…

P.S. - Nabízím k osvěžení paměti Kodex diskutéra. Není co dodat...:

Kodex diskutéra:

  1. Do diskuse smí přispět každý čtenář iDNES.cz, který neporušil Kodex diskutéra.
  2. Smyslem diskuse je svobodné vyjadřování a výměna názorů. Její obsah nechceme cenzurovat, ale existují jistá zákonná opatření omezující obsah příspěvků.
  3. Diskutér nesmí propagovat rasovou, národnostní, náboženskou ani jinou nesnášenlivost či diskriminaci.
  4. Vulgární jazyk, urážky, pomluvy či ponižování jednotlivce či skupin osob je nepřípustné.
  5. Diskutér nesmí vyhrožovat ani zastrašovat násilím, ať již jednotlivci či skupinám lidí.
  6. Diskutér nesmí propagovat nezákonné činnosti či jinak společnosti škodlivé aktivity.
  7. Propagace komerčních aktivit a reklamy na výrobky není povolena. Je možné uvádět odkazy na internetové stránky, které souvisí s danou diskusí, přímou propagaci prodeje produktů nepodporujeme.
  8. Šíření spamu na diskusích není povoleno.
  9. Diskutér musí respektovat soukromí jiných osob - nesmí zveřejňovat jejich telefonní čísla, adresy či jiné soukromé informace.

 

 

 

Tento článek byl adminy stažen do ,,soukromých". Na titulní staně byl asi dvě hodiny, ale prý byl nevhodný a v rozporu s kodexem...

 

 

Autor: Vladimír Kroupa | pondělí 19.1.2009 7:21 | karma článku: 20,43 | přečteno: 2983x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jaké změny v důchodech české občany čekají

30. dubna 2024

Exkluzivně Zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižování výpočtu nových důchodů,...

„Pučista si ji nezaslouží.“ Bidenův tým vymýšlí, jak zrušit debatu s Trumpem

30. dubna 2024

Premium Koho by před časem napadlo, že když prezident USA připustí, že se snad i zúčastní debaty se...

Bude mít kdo jezdit pro pacienty? Chybí stovky záchranářů, mladé práce neláká

30. dubna 2024

Premium Posádky sanitek stárnou, průměrný věk zdravotnických záchranářů se pohybuje nad 50 lety....

Královská rodina vyslala na Ukrajinu vévodkyni, mluvila o sexuálním násilí

29. dubna 2024  23:19

První člen britské královské rodiny přijel na Ukrajinu od začátku konfliktu s Ruskem. Vévodkyně z...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám