Ten má rád to a ten zas tohle…
Jak už jsem zmínil pana Hřebíčka, tento můj dnešní článek je tak trochu reakcí nad jím nastoleným tématem. Přijde mi zarážející a snad i úsměvné (nebo smutné…?), jak se pan Hřebíček ve svém blogu pohoršuje nad styly úprav jídla a chutěmi jiných lidí.
Nějak nechápu, kde on, a jemu podobní arbitři, berou to svaté přesvědčení, že pouze to, co chutná jim, nebo co ONI považují za poživatelné, je to pravé – a hlavně správné.
Myslím si, že o jídle platí snad více než o čemkoliv jiném, že ho nemá právo kritizovat a odsuzovat ten, kdo ono kritizované jídlo sám neochutnal. A i když třeba nakrásně ano, a došel k názoru, že JEMU nechutná, je divné jeho přesvědčení na právo tvrdit, že jídlo je hnus, blaf a komu chutná je podivín, křupan, nebo snob.
Stejně úsměvní mi přijdou pokrytci, jaký se klube z pana Pohlreicha, který ač v každém díle svého pořadu neopomene vytrubovat jazykem neotřelým a zemitým, že kečup do kuchyně nepatří, sám pak v jednom díle, který se věnoval jeho návštěvě v USA, baští hot-dogy a hamburgery právě i s ním zatracovaným kečupem, a mlaská si u toho, až má za ušima bubliny.
Když už jsme u pana Pohlreicha, tak i když mu asi nikdo nemůže upřít, že o gastronomii něco ví, nelze zároveň přehlédnout jeho až směšnou sebestřednost a aroganci samozvaného arbitra, se kterými pokaždé na začátku svého pořadu okomentuje a rozcupuje jídla, která mu přinesou.
Všechno je kur…píp, srač…píp, a nežrala by to ani nějaká svi…píp.
Teprve až ON ukáže všem neználkům, jak to má chutnat a jak to ON vaří, tak teprve potom to MUSÍ být „gut“…
Když se ještě vrátím k dalšímu samozvanému arbitrovi přes jídlo, panu Hřebíčkovi, tak se musím pozastavit nad jeho výsměchem mých vlastních receptů. Že dělám „svíčkovou“ omáčku s hovězí kližkou? Že na naložené maso, které nechávám odležet klidně i dva dny v lednici přidávám i špetičku majoránky, něco málo česneku a provensálských bylinek?
No a co má být?
Jasně, že „moje“ svíčková bude ve finále trochu o něčem jiném, než ta, kterou Vám předloží v restauraci, že jde vlastně jen o mou vlastní variaci na smetanovou omáčku s pečeným masem, kterým že se to říká „svíčková“.
Znovu se ptám – no a co?
Domácí vaření je o fantazii a chuti, ne o striktním dodržování jakýchkoliv mantinelů.
Co se týká například už zmiňované hovězí kližky (třeba takhle pěkné…), tak já osobně mám tenhle druh masa opravdu moc rád. Ne proto, že je levnější než štráf pravé svíčkové (i když i to je samozřejmě výhodou…), ale hlavně prostě proto, že mi CHUTNÁ. Zrovna tak, jako nemusím kuřecí smažené řízky, ani z vepřové kýty je moc nedělám, ale mám je rád z vepřové prorostlé krkovice, tak mám raději než jiné hovězí onu nezaměnitelnou chuť šlach a rosolovitých částí hovězí kližky.
Nikomu ale nenutím názor, že když mu kližka nechutná, že je bloud – já ve svých receptech pouze nabízím a předkládám svůj pohled na možnost úpravy určitého jídla, a je naprosto na každém, jestli to zkusí po „mém“, nebo jestli to nebude riskovat.
Co se jídla a jeho úpravy týká, myslím si, že je v každém případě na místě absolutní liberalismus. Je to jako se sexem – pokud to člověk dělá dobrovolně, nikomu nic nenutí proti jeho vůli a chuti – pak je vše dovoleno a naprosto v pořádku. Jídlo a jeho chutě jest jedna z mála svobod, kterou si každý, komu to zdravotní stav dovolí, může dopřát podle svého.
Chutná někomu smažený houskový knedlík?
Proč ne, je to jeho volba.
Vezměme si třeba takovou panem Hřebíčkem zmiňovanou paní Sandtnerovou . Jak ta by asi ve své době valila oči nad dnes zcela běžnou a i u nás známou pizzou. Asi by si tato pramáti všech českých kuchařinek ani zaboha neuměla představit chuťové souznění všech možných (i zdánlivě nemožných) ingrediencí, které se běžně při výrobě pizzy používají.
A přeci se tomu dnes nikdo nediví. Jen někdo má rád pizzu s ančovičkami, jiný by po takové vrhnul, někdo nemusí na onom vlastně koláči mít přítomnou šunku, někdo si neumí představit život bez pizzy se zapečenými bramborami – tu jsem jedl kdysi na Sicílii a byla moc dobrá.
Prostě co člověk, to chuť.
Takovou svéráznou kapitolou mezi vyznavači chutí jsou malé děti. Že mají tyto často rády pro dospělce neuvěřitelné kombinace, ve kterých hraje důležitou roli i ten tolik zatracovaný kečup?
No a…?
Když prckovi chutná krupicová kaše se lžící kečupu, tak mu to klidně dopřeju, protože vím, že jednou pozná, že je to přeci jen bez toho kečupu lepší. Zatím je ale malý a raději ať sní jídlo s kečupem, než aby odmítal jíst úplně. Kdo má malé děti, tak asi jako já ví, že na tyto tak nějak neplatí výhružná věta – „…jez, jestli to nesníš, tak nic jiného nedostaneš…“
Takhle prostě děti nefungují. Děti jsou na rozdíl od dospělců ještě mnohem přirozenější a nesvazují je všelijaká klišé a mantinely. Chutná mu bramborová kaše a marmeláda? Klidně to sní.
Dítě umí být v chutích svobodnější, což už jsme my dospělí (s výjimkou těhotných žen…) zapomněli.
Kdo má právo tvrdit, že jen jídlo podle JEHO představ je to pravé? Já když jsem byl dítětem, mohl jsem se utlouci po chlebu se špekem a cibulí, nebo se sádlem a česnekem. Dietology by z toho asi ranila mrtvice, ale to mám tak trochu u kormidla – MNĚ TO PROSTĚ CHUTNALO!!!
Podle mého názoru není divný ten, co mu to či ono chutná, nebo nechutná, ale spíše ten, kdo tenhle fakt o rozdílnosti lidských chutí nechápe…
Vladimír Kroupa
V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…
Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...
Vladimír Kroupa
Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...
Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...
Vladimír Kroupa
Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…
Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...
Vladimír Kroupa
Den, kdy se naivům zastavil dech…
Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...
Vladimír Kroupa
Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?
Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?
Další články autora |
Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie
Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...
Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka
Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...
Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další
Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...
Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné
Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...
Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů
Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...
Na Berounsku spadl horkovzdušný balon. Zamotal se do větví stromů a uvázl
V Trubíně na Berounsku spadl v sobotu večer do korun stromů horkovzdušný balon. Cestovalo v něm pět...
S pobytem v tuzemských lázních mají zkušenost dvě pětiny Čechů
S pobytem v tuzemských lázních má zkušenost 40 procent Čechů. Z nich téměř polovina byla v lázních...
Při požáru ve Frýdku-Místku se zranilo 13 lidí, hasiči dali první pomoc i kočce
Při požáru bytového domu ve Frýdku-Místku se v noci na neděli zranilo 13 lidí, většinou se...
Rusko útočilo i na pravoslavné Velikonoce. Hořelo v Charkově
Sledujeme online Při ruském dronovém útoku na východoukrajinský Charkov v noci na neděli utrpělo zranění pět lidí,...
Prodej bytu 2+kk, 69 m2, Chrustenice
Chrustenice, okres Beroun
4 950 000 Kč
- Počet článků 2182
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3086x
Dum Spiro Spero...
Seznam rubrik
- O FILMECH...
- SMRT TÁHLA PIKOVÝ ESO
- MŮJ ČTENÁŘSKÝ DENÍK
- POVOLÁNÍ - BODYGUARD
- JE TĚŽKÉ PŘEŽÍT...
- O lásce...
- TANEC S BÍLOU SMRTÍ
- S PRSTEM NA SPOUŠTI...
- HRA O ŽIVOT...
- MOJE RECEPTY - VAŘENÍ...
- O LÁSCE - MOJE PŘÍBĚHY A ÚVAHY
- SLOUŽÍM VLASTI...
- MOSSAD...
- MOJE BAJKY A POHÁDKY
- DIVOKÝ ZÁPAD...
- Z DENÍKU - AFGHÁNISTÁN...
- O ČLOVĚKU...
- STÍNY...
- STŘÍPKY Z DĚTSTVÍ...
- TĚŠÍ MĚ, CHÁRON...
- ,,SHAKESPEAROVINY"
- TEXTY MÝCH PÍSNÍ A BALAD
- I ĎÁBEL BÝVAL KDYSI ANDĚLEM…
- CHERCHEZ LA FEMME...
- TAXÍK A JINÉ SRANDIČKY...
- CUI BONO VERITAS...
- HORORY, SCI FI, PSYCHO...
- RYBÁŘSKÉ POVÍDKY A ZAMYŠLENÍ..
- MOJE BÁSNIČKY...
- MOJE FOTOBLOGY...
- OSOBNÍ
- NEZAŘAZENÉ
Oblíbené blogy
- Všechny, ze kterých se dozvím něco, co jsem nevěděl...
- Pavlína O' T. -Ta, která umí říci jasně co se jí líbí a co ne...
- Dušan Rovenský - Ten, který zná, ví a zažil...
- Alice Barešová - Ta s krásnou duší...
- Standa Wiener - Ten, co mě vždy pobaví...
- Jana Krčová - Ta něžně svá...
- Pavel Krečíř - Myslím, že srandista a budovatel :-))
- Ivo Richter - normální a prima chlap
- Hana Rebeka Šiander - V sametu zabalený diamant...
- Marián Béreš - PAN fotograf...
- Dušan Streit - zdravě rozumný
Oblíbené stránky
- Své články publikuji i v časopise ,,Rybář"
- Něco pro milovníky fajnového pití - COGNAC CLUB
- Napsal jsem první knihu
- Napsal jsem druhou knihu
Oblíbené knihy
Oblíbené články
- Hoď kamenem, kdož jsi bez viny...
- Z deníku - Afghánistán...jsou čtyři ráno...
- Vánoce 88' a ráže 7,62...
- Bodyguard - ,,Vaše sukně madam..."
- Bodyguard - ,,Tohle je Bagdád madam..."
- Pod palbou...
- ,,Vrať se mi živý, Vasko..."
- Přežít...
- Ano, já jsem Smrt...
- Per atria mortis... (Skrz brány smrti...)
- Kytarový mág...
- Zakuř si, Žide, zakuř...
- Cizinec...
- Milý Ahmede...
- Jak jsem salutoval B. Willisovi...
- Tanec s bílou smrtí - kapitola první...