Afghánistán - mise SLIM LINE SIXT (přísně tajné...)

Občas se stane něco, co prý musí zůstat uchováno v tajnosti. Důvody jsou různé, jedním z nich může být třeba obava, aby se nezačala rozkládat morálka mužstva...

,,Pane Bože, kdybych to neviděl na vlastní oči, nikdy bych tomu nevěřil..." poručík Malony byl tvrdým mužem, ale pohled, který se jemu a jeho mužům z pátrací hlídky SLIM - LINE - SIXT naskytl, by asi rozklepal žaludek i kolena většině lidí.

Alespoň tedy lidí z civilizovaného světa...

On a jeho muži měli za úkol pátrat po zmizelé hlídce s volacím znakem  ROGER - FIVE - ONE  (R - 5 - 1), která se ozvala naposledy před pěti dny. Tehdy podal muž z týmu seržanta Browna poslední, regulérní hlášení a další jejich kontakt už byl jen přes záchranný systém TACBE. Tím byl vyslán nouzový signál, který zachytil spojenecký transportní letoun a tak se souřadnice posledního známého místa pohybu hlídky ROGER - FIVE - ONE  dostaly rozkazem až k poručíku Malonymu. Ten právě ležel se svými muži, krytý balvany na horském svahu  a dalekohledem viděl to, co kdysi byla šestice mužů hlídky ROGER - FIVE - ONE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,,Spoj mě s ,,Jaguárem" Charlie",  zašeptal Malony do malého mikrofonu a ten přenesl těch pár slov až do miniaturního sluchátka, které měl zasunuté v uchu spojovací specialista, corporal (CPL) (americká hodnost odpovídající našemu desátníkovi)  Bailey.

,,Jaguár na příjmu pane."

 

,,Tady hlídka  SLIM - LINE - SIXT. Našli jsme muže z ROGER - FIVE - ONE."

 

,,Jaguár rozumí. Hlídka  ROGER - FIVE - ONE kontaktována. Jaká je situace? Jsou nějací ranění?"

 

,,Jsou na kusy pane..."

 

,,Jaguár pro SLIM - LINE - SIXT. Nerozumím! Opakujte poslední hlášení."

,,Doprdele! Co je na tom k neporozumění...?! - pomyslel si v duchu Malony, zavřel oči, polkl nasucho a zatřepal hlavou, jako by tím mohl změnit to, co se nacházelo na dně úžlabiny, asi sto metrů pod ním. Potom, relativně klidným hlasem, odpověděl velícímu důstojníkovi (,,Jaguárovi").

,,Všichni jsou mrtví pane. Muselo... Muselo to být strašné. Někteří mají uřezané ruce, jiní stažené kusy kůže, anebo rozpáraná břicha. Zřejmě je Talibanci dostali všechny živé. Vidím šest těl a všechna nesou známky mučení..."

 

,,Jaguár pro SLIM - LINE - SIXT. Jste si jistí, že jde o naše muže? Vidíte něco - cokoliv, co jednoznačně positivně identifikuje těla jako ROGER - FIVE - ONE?"

 

,,SLIM - LINE - SIXT pro Jaguára. Znal jsem osobně velícího seržanta a dva z jeho mužů. Jsou sice nazí, nevidím jediný kousek výzbroje, nebo výstroje, ani ,,psí" známky nemají, ale jsem si jistý..."

 

,,Rozumím  SLIM LINE SIXT."

 

Potom bylo ticho. Poručík Malony čekal, kdy modulátor poskládá další slova od Jaguára, slova, která byla na začátku své cesty éterem elektronicky rozložena na změť nesrozumitelných zvuků, které mohou být poskládány opět jen v tom zařízení, které je dokáže dekódovat a dát jim srozumitelnou podobu.

Jaguár však mlčel.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

,,To není dobré! Kurva to vůbec není dobré!!"

Plukovník - říkejme mu třeba Smith, John Smith (jak příznačné...) nervózně pochodoval po místnosti štábu velení amerických sil při misi Operation Enduring Freedom (Operace Trvalá Svoboda) v Afghánistánu a klel jako pohan. Bylo to asi pět minut, co od něho z místnosti odešel jakýsi Patrik O´ Donnely, který ho s gustem všech pracovníků CIA, které plukovník Smith znal, nechal samotného s tím horkým bramborem, zvaným -  ROGER - FIVE - ONE.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

,,Umíte si plukovníku představit, co to provede s lidma, až se rozkřikne, co ti talibanští zmetci provedli s těmi muži?! Vážně si myslíte, že jsou tady všichni připravení na uřezané koule, nebo ruce, vytahaná střeva po kamenech a staženou kůži ze zad...?!"

 

,,Naopak O´Donnely, myslím si, že to moje muže nakopne tím správným směrem. Budou chtít pomstít své parťáky a budou se bít jako lvi...!"

 

,,Tak to jste dost naivní plukovníku! Takhle to možná fungovalo někdy ve Druhé světové, ale dnes, dnes, kdy už pomalu vybledává vzpomínka na 11. září a WTC, dnes, kdy jsou doma volby na spadnutí a veřejné mínění - ta svině jedna vrtkavá, může udělat z politiků hrdiny anebo voly?! Dnes, kdy se každý dolar v Senátu obrací dvakrát a sem do Afghánistánu se mu vůbec nechce...? Dnes, kdy nám všem dýchá za krk kdejaký šťoura od tisku, nebo televize, který po něčem takovém skočí jako slepice po flusu...?!

Nezávidím vám plukovníku. To hovno míří na vaší hlavu a myslím, že mu neuhnete..."

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tohle všechno běželo plukovníkovi Smithovi hlavou, když znovu přistupoval ke stolu s vysílačkou, od kterého před okamžikem doslova rozkazem odvolal její obsluhu.

,,Jaguár pro SLIM - LINE - SIXT."

 

,,SLIM - LINE - SIXT na příjmu...!"

 

,,V tuhle chvíli a na tom místě není možné vyzvednout ani vás, ani těla. Opusťte prostor a přesuňte se někam, kde bude možné přistání vrtulníku. Svůj úkol jste splnili a ROGER - FIVE - ONE  jste našli. Až budete na vhodném místě, odešlete mně vaše souřadnice a já se o vás postarám..."

 

,,SLIM - LINE - SIXT rozumí. Přesun na ,,Randezvouz point" a odeslání souřadnic..."

 

Plukovník Smith věděl, že nemá na vybranou. Navázal spojení s velením leteckých sil.

,,Ahoj Josuho. Mám tady horké tipy na dvě místa, kde to vypadá, že by se tam mohl skrývat ,,Žaludový svršek"."

 

Plukovník Smith použil ,,karetního kódu", podle kterého byla každému známému z velitelů Talibanu a Al - Kajdá  přidělena jedna karta. Nejvyšší má samozřejmě Usáma  bin Ládin. Žaludovým svrškem byl jeden z velitelů Talibanu, kterého CIA sama kdysi v osmdesátých letech vyškolila k boji s Ruskou okupační armádou a který byl znám pod jménem Mhirvath Chán. Ten se v dané oblasti, podle jistých poznatků rozvědky, skutečně skrýval, ale o jeho přesném místě pobytu samozřejmě Smith neměl ani ponětí.

,,No, něco volného bych tady měl. Ale asi se nedostanu nijak moc ,,pod zem". Jestli jde o jeskyně, tak budeš muset Johne počkat."

 

,,Ne ne! Jde o terén. Počítám, že tak do dvou hodin budu znát přesná čísla a hned ti je přihraju..."

 

,,Fajn, ozvy se..."

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

,,Tady SLIM - LINE - SIXT  pro Jaguára. Jsme na vhodném místě pro vyzvednutí, naše souřadnice jsou ..."

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

,,Ahoj Josuho, tak mám souřadnice obou těch děr. Ať si tví hoši dají záležet, tentokrát je to hlavně o přesnosti a o čase..."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Letoun F - 117 Nighthawk letěl vysoko nad afghánskými horami. Zanedlouho budou stroje tohoto typu vyřazené z bojového nasazení a šlo tak o jednu z jeho posledních misí. Když dorazil do určeného prostoru, ani se nezhoupl, když se z jeho trupové pumovnice uvolnila střela typu - vzduch / země - AGM - 65, Maverick.  Dopadla během několika vteřin přesně tam, kde skončily krutým mučením životy šesti mužů z hlídky  ROGER - FIVE - ONE  a vymazala tak ze světa důkazy o něčem, o čem se plukovník Smith domníval, že by mohlo ohrozit morálku mužstva a poštvat veřejné mínění i mínění některých politiků, proti působení amerických sil v Afghánistánu...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

,,Odkud to bylo sakra?!"

 

,,Řekl bych, že tam odtud, kde skončil serža Brown. Naši asi zahlazují stopy. Myslím, že jsem před chvilkou slyšel zvuk letadla..."

 

A právě v tu chvíli to poručíkovi Malonymu došlo...

Od letounu se odpojila druhá střela, která mířila na jiné souřadnice, než ta první...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

,,Tady Chloé. Zboží dodáno. Opakuju, zboží dodáno. Vracím se na základnu..." pronesla do mikrofonu ve své masce pilotka, poručík Heather Youngová a neměla ani zdání, kam střely dopadly a proč...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

,,Vztyk!! Okamžitě pryč - všichni!!!"

 

,,Co se děje poručíku, právě jsem znova zasle..."

 

P.S. - Jde o povídku a mou pisatelskou fabulaci. Jakákoliv podobnost s žijícími osobami, či skutečnými událostmi je proto čistě náhodná... V.K. 

 

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 6.8.2009 8:15 | karma článku: 25,13 | přečteno: 3280x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám