Sloužím vlasti... - Operace POTASH

Tato operace ,,shořela“ z velké míry na neochotě a na zradě z řad vlastního národa…

Byla noc ze 4. na 5. května 1944. Letoun Halifax s australskou posádkou se s velkým štěstím prokousal nočním nebem z Brindisi, odkud letěl, několika pásmy přehradné palby nad Rakouskem a konečně se přiblížil k cílové doskokové ploše u Slušovic v okrese Zlín.

Čtyři muži se na první světelný signál panelu na přepážce letadla připravili k seskoku a postupně, ve dvou průletech opustili relativní bezpečí Halifaxu. V prvním průletu to byli četař aspirant Josef Machovský a velitel skupiny nadporučík Jan Bartejs. Ten posléze dával světelné signály ze země, aby piloti při druhém průletu věděli, kdy mají dát pokyn druhé části výsadku - zástupci velitele rotnému Oldřichu Pelcovi a rotnému Stanislavu Zuvačovi, aby opustili letadlo.

 

 

 

 

 

Letoun Handley Page Halifax

 

 

 

 

 

 

 

 

POTASH měl za úkol dostat se do kontaktu s domácím odbojem a poskytovat spojení s Londýnem. Jeho operační prostor byl Vsetín - Hranice - Ostrava - Třinec a Frýdek Místek. Potíže na sebe nedaly dlouho čekat a nastaly ještě dříve, než výsadek opustil doskokovou plochu. Bylo třeba ukrýt výstroj a zahladit stopy přistání a právě během téhle činnosti si rotný Zuvač poranil nožem tepnu na levém zápěstí.  Jeho druzi ho ošetřili, jak jen bylo v daných podmínkách možné a všichni se vydali na sever do Vsetína. Tam na ně měla čekat jejich první záchytná adresa. Postupovali celou noc a během pochodu ukryli jednu ze dvou vysílacích stanic, které měli. Postup ztěžoval vytrvalý déšť.

Dne 6.května dorazili do blízkosti obce Držková a potkali muže, který se jmenoval Hruška. Představili se mu jako uprchlíci z Německa, kde měli jako být totálně nasazení. Hruška jim slíbil pomoc, ale byl to místní konfident gestapa, který pomáhal v pátrání po skupinách CARBON a CLAY. Zavedl skupinu POTASH do lesního úkrytu a slíbil jim, že po setmění se pro ně vrátí a zavede je k sobě.

Vrátil se, ne však sám, ale s vydatnou posilou gestapa. Rotný Pelc, který měl hlídku, zahájil na Němce palbu a tři z gestapáků vyřadil. Sám byl ale raněný do pravého předloktí a ustoupil.  Ostatní ze skupiny museli na místě nechat veškeré vybavení, výstroj a dokonce i rádiovou stanici. Navíc byli při útěku nucení se rozdělit. Od té chvíle se už všichni nikdy nesešli a jejich osud se vyvíjel rozdílně.

Rotný Zuvač pokračoval, značně zeslabený ztrátou krve z poraněného zápěstí, směrem na Vsetínsko a doufal, že najde záchytnou adresu. Jeho falešné doklady zněly na jméno Stanislav Zíma. Obrátil se s žádostí o pomoc na učitele Mikulu, ten neváhal a - udal ho...

Zuvač byl zatčen a předán gestapu v Moravské Ostravě a později ho převezli do Brna. Byl vyslýchán a dokonce se ho Němci snažili psychologickým nátlakem donutit ke spolupráci. Zuvač postupně prozradil úkryt zakopané rádiové stanice a až po týdnu ho donutili vypovídat o plánech skupiny, personálním složení a o úkolech jednotlivých členů operace. Informace vydával jen postupně s tím, že doufal, že čím déle bude trvat, než z něho Němci dostanou to co chtějí, tím více času poskytne svým druhům na opuštění nebezpečného území. Prozradil také svůj šifrovací klíč, ale nevydal svou ,,rádiovou pojistku" a to bylo, jak se ukázalo důležité. Němci se snažili za jeho pomoci opět rozehrát s Londýnem rádiovou ,,protihru", která dostala krycí jméno MOLDAU (Vltava).  Protihra byla ,,rozehrána" dne 11.6.a trvala do 22.12. 1944.

Zuvač byl donucen zprávy pro Londýn šifrovat, ale radista, který je posílal do Londýna, byl Němec. Protože Zuvač neprozradil, že v desáté depeši má použít určitého hesla, které tím pádem použito nebylo, poznali v Londýně, že radiostanice skupiny POTASH, která měla jméno MÍLA, nepracuje svobodně, ale že je kontrolována nepřítelem. Z Londýna se pro ověření tohoto faktu zeptali na adresu místa úkrytu parašutisty Zuvače a údaj, který jim Němci odeslali, si nechal Zpravodajský odbor tajně prověřit skupinou CLAY. Tím se s jistotou potvrdilo, že Zuvač je zajatý. Němci byli zklamáni, protože rádiová protihra MOLDAU nepřinesla žádné výsledky. Protože Zuvač odmítal další návrhy na spolupráci, dokonce mu bylo nabídnuto, že ho propustí a umožní mu setkat se s jeho matkou, což odmítl, byl odeslán do koncentráku Flossenbürgu, kde se dočkal osvobození a konce války.

Nadporučík Bartejs se s četařem aspirantem Machovským snažili uchytit na další záchytné adrese v Zarazicích, ale byli odmítnuti a tak se rozhodli odejít na Slovensko. Ze Slovenska se vrátili, ale nenašli ani stopu po svých druzích. Rozdělili se a čet.asp. Machovský se usídlil do Podivína a tam zůstal až do konce války a do dění už nezasáhl.

Nadporučík Bartejs zůstal sám a snažil se za pomoci místních odbojářů sestavit rádiovou stanici. To se mu ale nepodařilo a v září 1944 se spojil se skupinou CARBON. Díky čet.asp. Šperlovi právě z CARBONu se později setkal se svým kolegou z operace POTASH - rotným Pelcem. Ten byl po střelném zranění značně oslabený a pokoušel se během svého úniku před gestapem kontaktovat lidi na záchytných adresách ve Vizovicích. Byl odmítnut a zrazen. Teprve 10.května se zcela vyčerpaný dostal k Josefu Šimonovičovi v Rakové. Ten jako jediný mu poskytl pomoc a Oldřich Pelc se u něho mohl vyléčit. Po svém uzdravení se spojil se skupinou partyzánů a s tou se pokusil přesunout na Českomoravskou vysočinu. Někde u Uherského Hradiště se přes zpravodajskou odbojovou síť setkal s čet.asp. Šperlem. Neznali se osobně a tak musela z Londýna přijít potvrzovací depeše, v čemž jim pomohla skupina CLAY svou radiostanicí. Právě prostřednictvím těchto okolností se koncem roku 1944 mohli Bartejs a Pelc konečně zase sejít.

Zbytek skupiny POTASH působil do konce války v prostoru Uherský Brod - Dolní Němčí - Slavkov. Tam se jim podařilo uskutečnit několik diverzních akcí, při nichž poškodili železniční trať a přepadali německé objekty. Až do konce války bojovali se zbraní v ruce a to jako jedni z mála parašutistů vysazených II. Odborem MNO.

 

 

 

 

 

Nadporučík Jan Bartejs, narozen 24.11.1912 zemřel ve vlasti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Četař aspirant Josef Machovský, narozen 30.9.1917 žil  ještě v roce 1991 ve vlasti. Jestli žije dosud, nevím. (jeho fotka na falešné legitimaci na jméno Jan Tužil)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotný Oldřich Pelc, narozen 14.11.1908 žil ještě v roce 1991 v Austrálii. Jestli žije dosud nevím (všimněte si prosím jeho neuvěřitelné podoby s hercem Jiřím Bartoškou).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rotný Stanislav Zuvač, narozen 8.9.1906 zemřel ve vlasti.

 

 

 

 

 

 

 

Fota ze sbírky Tomáše Jambora a Petera Rusnáka

 

Všechny články mého ,,seriálu" -,,Sloužím vlasti" najdete po kliknutí - sem

Autor: Vladimír Kroupa | středa 24.6.2009 8:15 | karma článku: 25,92 | přečteno: 3484x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám