Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je hezké být zvenku hezký, ale je třeba být i dobrý dovnitř…

Předně bych chtěl zdůraznit, že jsem rád, že poslední volby nevyhrál pan Babiš s jeho klikou, nebo nedej Bože pan Okamura s jeho populisty, ale naopak ti, co je vyhráli. Ale…

.

Sice se říká, že co je řečeno, nebo napsáno za slůvko „ale“, už nemá smysl, já to přesto risknu a půjdu do toho. Čeho se tedy to mé „ale“ týká…?

Začnu oklikou, ale nakonec se najdu.

Minulé roky byly v naší zemi poznamenané jednak vládou v čele s Andrejem Babišem, a aby toho nebylo málo, ještě personou prezidenta Zemana na Hradě.

Oba tyto fakty nebyly pro naši zemi zrovna moc positivní, a to jak u nás doma, tak hlavně na zahraniční scéně. Dalo by se to shrnout také tak, že naše země měla po několik posledních let z ostudy kabát všude, kam za naše hranice oko dohlédne.

Před nově zvolenou vládou pana Fialy tak stálo několik hodně těžkých úkolů. Jednak zdědila covid, za což pochopitelně nikdo nemohl, ani pánové Babiš, ani Zeman, to je také třeba zdůraznit.

Co ale hlavně panu Babišovi lze i s odstupem času přišít na triko je nepopiratelný fakt, že během covidové krize jeho vláda neposlouchala zrovna moc rady a názory odborníků, ale rozhodnutí jeho kabinetu byla spíše politická než odborná.

Tomu můžeme „poděkovat“ za to, že se naše hospodářství ocitlo v mnohem horším stavu, než bylo nutné.

Kdo chce, vidí, kdo nechce, slepým navždy…

Ale nechme covid stranou – co dostala Fialova vláda také jako nechtěné dědictví, byla skutečnost, že bylo třeba s veškerým nasazením zlepšit reputaci naší země v zahraničí, získat jí znovu tvář po všech těch aférách jak bývalého premiéra Babiše, tak prezidenta Zemana, který si nevidí do úst častěji, než slepý před zrcadlem.

A pak přišel průšvih, který nikdo nečekal, nebo alespoň ne v takové míře – ruská invaze na Ukrajinu a následná válka s ní související. Hodně věcí, na které jsme jak my, „obyčejní“ lidé, tak politici, spoléhali jako na něco, co je neměnné, vzalo během pár měsíců za své.

Ceny všeho raketově vylétly k nedozírným výškám a podle současné situace není zdaleka těmto výškám ještě konec. Roztočila se inflace, na kterou bylo, alespoň u nás, již zaděláno ekonomickými problémy spojenými právě s vládou předchozí.

Do toho všeho Evropa i veliká část světa začala na vlastní kůži pociťovat přímé dopady války na Ukrajině – mnoho zemí Evropy i dalších, začalo Ukrajině poskytovat mohutně pomoc, která také není zadarmo, na území nejbližších států k Ukrajině, a to jak územím, tak hlavně společensky a kulturně kompatibilním založením, začali proudit statisíce ukrajinských uprchlíků.

A to také něco stojí, logicky.

Těmto lidem samozřejmě bylo a stále je třeba pomoci, o tom není sporu, ale na druhou stranu je třeba, aby ti, co mají pomáhat, tedy my, mohli, a hlavně vůbec měli z čeho.

A teď se právě dostávám pomalu k tomu, o čem vlastně chci dnes psát.

V současné době naše země předsedá Evropské unii. Je tedy do jisté míry pochopitelné, že je z několika důvodů třeba řešit věci spojené s problémy celé EU, to jasně. Ale na mě poslední dobou působí chování naší vlády tak, že má na prvním místě zájmy EU, které ano, jsou dnes hodně úzce spjaté s vyřešením problémů na Ukrajině, nicméně se mi zdá, že zájem naší vlády o řešení problémů doma, v naší zemi, ustoupilo jaksi právě zájmům „venkovním“.

Jeden příklad za mnohé - ve všech okolních zemích tamní vlády zastropovaly ceny paliv, jen u nás ta naše vláda ne. Proč? Opět se Češi snaží najít nějakou "svou" cestu? Proč jsou v naší zemi ceny paliv a energií nejdražší široko daleko? Je to opravdu ku prospěchu občanů České republiky?

Odpovězte si každý sám...

Není žádným tajemstvím, slýcháme to od různých odborníků dnes a denně, že se na nás v souvislosti s nadcházejícím podzimem řítí průser tak veliký, že na určitých místech panují dost relevantní obavy, aby to naše země vůbec ustála.

Znepokojuje mě, že slova o tom, že to dáme, že se dělá všechno proto, aby to dobře dopadlo, slýchám ne od odborníků z řad lidí „vidících“ do energetické problematiky, ale od politiků, kteří opět dost možná dělají stejnou chybu, jakou dělala vláda předchozí.

Co když opravdu neříká věci tak jak skutečně jsou a podle odborníků nedělá dost proto, aby to mělo smysl?

Proč vidím a slýchám varování od lidí úzce odborně spjatých třeba s problematikou zásob plynu na zimní období, kdo už by měl o tom sakraiš vědět více, než právě oni…?

Proč tito lidé, někdy až viditelně frustrovaní z údajné (ne)činnosti vlády na tomto poli, volají do světa, že tvrzení vlády, jejího předsedy a některých ministrů o tom, že se občané České republiky nemusejí bát dopadů nedostatku plynu v nadcházejících časech, jsou, když ne hodně pomýlená, tak dost možná až lživá…?!

Je vůbec možné, aby v celkovém nedostatku plynu, tento fakt opravdu nepocítily domácnosti (sporáky, karmy, kotle...), a i kdyby skutečně nepocítily, nepocítí to odjinud, když bude nedostatek plynu pro podniky, firmy, a vůbec infrastrukturu jako takovou...? 

Komu věřit, že naše země (ne)má dostatečně veliké zásobníky na plyn?

Politikům, o kterých má čím dál více lidí pocit, že dělají momentálně vše hlavně pro to, aby se měli dobře všichni za našimi hranicemi, ale nějak se zapomínají dívat dovnitř, nebo je spíše třeba věřit odborníkům, když říkají, že kapacita stávajících zásobníků plynu je nedostatečná, a co je horší, není nikde vidět ze strany vlády snaha navýšit jejich počet na nutnou míru?

Obávám se jedné věci, i když současné vládě fandím mnohem více, než té předchozí, aby nejen neopakovala chyby předchozí vlády Andreje Babiše, ale aby hlavně opět právě jemu, nebo panu Okamurovi a jeho obskurní straně, či nějakému jinému populistovi, který se do voleb ještě jistě objeví, nedodala pro příští volby voliče na zlatém podnosu.

Přesně k tomu totiž došlo tehdy, kdy se prvně Andrej Babiš dostal k vládě této země. Voliči, tehdy, v roce 2017, dost frustrovaní tím, co se dělo ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD), a zároveň nezapomínající na problémy uvnitř tehdejší ODS, kde v době její vlády vše řídila jedna rujná kobyla, co prý dřela jako pivovarský valach, vynesli do čela vlády právě Andreje Babiše, dá se říci natruc těm, o kterých jsem psal výše.

A právě k tomu může dojít zase, a nutno bohužel říci, že současná vláda Petra Fialy k tomu začíná mít nakročeno.

Myslím si, že by si současná vláda měla co nejdříve uvědomit, že voliči, kteří ji mohou u příštích voleb podržet, nežijí ani v Bruselu, ani v Berlíně, a už vůbec ne v Kyjevě, ale tady, v České republice.

Ano, pomáhat druhým se musí, ano, táhnout za jeden provaz se spojenci a partnery se musí, ale nic z toho se nedá dělat, pokud nebudete zadobře s vlastními lidmi. Těmi totiž vše stojí a padá.

Je hezké být zvenku hezký, ale je třeba být i dobrý dovnitř…

.

.

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 8.7.2022 10:46 | karma článku: 20,76 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám