Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bohužel už v tuto chvíli nezáleží na odvaze Ukrajinců, ale na (ne?) odhodlání Západu…

Začíná ze mě být, co se války na Ukrajině týká, tak trochu skeptik. O odvaze a odhodlání Ukrajinců nepochybuju ani trochu, ale mám obavy, že to opravdu nebude stačit…

.

Bohužel začínám mít pocit, že někteří velicí hráči ze Západu přestávají mít chuť tenhle průšvih hasit a že si začínají uvědomovat, že i když jsou si jistí, že je Putin zmetek, bude se muset co nejdříve s tou podporou Ukrajiny skončit.

Mám z nich pocit (Biden, Macron, Scholz...), že dělají poslední dobou co nejvíce proto, aby to celé Ukrajina co nejdříve prohrála a oni mohli "konečně" s Putinem začít jednat. Chyby politiků, a hlavně politikaření, se stále opakují dokola. Asi je to tím, že kdo z dnes žijících ještě pamatuje, jak se rozjížděla Druhá světová válka, kdo osobně ví, jak Hitlerovi rostla postupně chuť i jeho šílenství? Můj smysl pro spravedlnost se mi bouří v těle, ale to je asi tak všechno, co proti tomu můžu dělat. Nikdy by mě nenapadlo, že se Evropa vrátí nazpět o mnoho desítek let.

No, moje chyba...

Když se podíváte na současné potřeby ukrajinské armády, na počty potřebných těžkých zbraní, houfnic, raketometů, na nutnost získat bojová letadla, aby mohli své pozemní jednotky (konečně) pořádně podporovat ze vzduchu, a proti tomu na to, jak jim tyto prostředky Západ poskytuje, jakou (ne) rychlostí, v jaké kvalitě, musíte si i Vy uvědomit, že tady dochází k velikému nepoměru.

Další věc je nutnost zaškolení obsluh mnoha z těchto zbraňových systémů, protože ukrajinská armáda až dosud se západními zbraněmi moc zkušeností neměla, zaškolení, které také potřebuje jistý čas, aby vůbec měly dodávky těchto moderních zbraní bránícím se Ukrajincům smysl.

Problém ale hlavně je, že tyto zbraně potřebují Ukrajinci IHNED, kdežto Západ v této souvislosti mluví, když ne o měsíce trvajících termínech, tak nejméně o týdnech.

A přitom může Ukrajina beze zbraní padnout v řádech dní…

Tohle všechno jsou klacky, které každý den padají Ukrajincům pod nohy. Když jsem četl, kolik těžkých zbraní v řádu tisíců kusů by Ukrajinci nutně potřebovali dostat ze Západu, aby Rusy alespoň donutili na některých místech východní fronty nepostupovat, propadl jsem jisté skepsi.

Jistý si být nemůžu, samozřejmě, ale obávám se toho, že tyto požadavky nejsou Západní země jednak schopné, a jednak i dost možná ochotné na Ukrajinu dodat.

Aby mohlo na Ukrajině fungovat tolik západních zbraní proti Rusovi, muselo by se angažovat doslova NATO, a Putin dobře ví, že k tomu nedojde. Ten drzý zloděj začíná mít na své straně spoustu trumfů.

Jak rád bych se mýlil!

Drží Evropu doslova za koule cenami energií a prohlubující se krizí na tomto evropském poli, přitom ví, že mnoho ze západních lídrů začíná měknout, že si začínají uvědomovat realitu, která hraje právě jemu do karet.

Zpočátku Západ spoléhal na to, že se Putin asi zalekne všestranné pomoci, které se Ukrajině dostalo, že se mu nebude chtít jít proti tak obrovské vlně solidarity ze všech světových stran, které se Ukrajině dostalo taktéž. Dalo by se říci, že Putin podcenil, jak odhodlání Ukrajiny bránit se, tak i možnosti, že proti sobě poštve, až na výjimky, doslova celý civilizovaný svět, že se dosud rozháraný Západ najednou (na chvíli) spojí.

A co podcenil právě Západ?

Krvelačnost Putina i jeho poskoků, v dnešní době, kdy si všichni mysleli, že se konflikty alespoň v Evropě už nebudou nikdy řešit silou, ale obchodem a dohodami, je Putinova zákeřnost a vůle klidně vraždit a ničit, očividně zaskočila nepřipravené. Západ nechtěl logicky vnímat a správně analyzovat Putinovo zabrání Krymu v roce 2014, bylo pohodlnější si předstírat, že tedy jako dobře, Krym už mu neodpářeme, a on jistě dál nepůjde.

Ale on šel a dost možná ještě půjde…

Dalo by se říci, že stejnou chybu dělá Západ i právě teď – opět ochladlo odhodlání některých nejdůležitějších západních vůdců zasadit se o to, aby Putin z Ukrajiny vycouval s co nejvíce pochroumaným vším, co ho činí silným.

Když jsem četl slova francouzského prezidenta Macrona, že by nebylo dobré, kdyby byl Putin ve výsledku jeho zločinu zbaven jak tváře, tak ani aby jeho země nedostala více na frak, než by bylo nutné, měl jsem chuť do něčeho hodně praštit.

Macron má tu neuvěřitelnou slizkost říci, že nevidí cestu v ponížení Ruska.

Takže opět je ve hře zakonzervovaný konflikt, velikášský zmetek, kterému není nic z lidskosti svaté, dále chován v bavlnce, zmetek, kterému by se stalo jen to, že by na něj dle Macronova názoru mělo být uděláno jen TY TY TY, a šmitec.

Čím dále se ukazuje, že ne obyčejní lidé na Západě, kteří pomáhali a dosud pomáhají utečencům z války, ale opět to jsou politici na Západě, kdo hodí Ukrajinu přes palubu.

Putin na ně má obrovskou páku – ekonomii, ceny energií, od kterých se odvíjejí ceny doslova všeho, náladu obyvatel západních zemí, kteří po desetiletích blahobytu neumějí být skromnější a kteří nejsou připraveni ani trochu trpět – což lze lidem jen těžko vyčítat.

Tuhle Putinovu zbraň Západ podcenil asi ze všeho nejvíce, a přitom je to přesně ta, která může celou Evropu zasáhnout nejničivěji.

Ani nevíte, jak nerad píšu tyto řádky, jak moc bych si přál, aby byla realita lepší, jak moc se v mém těle bouří můj smysl pro spravedlnost. Stále věřím, asi na zázrak.

Já vím, dost možná moje chyba…

.

.

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 14.6.2022 11:27 | karma článku: 39,31 | přečteno: 3881x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám