Výkupné...

,,Bože, tentokrát je to asi doopravdy…“ Dva muži, čtyři oči, které toho už viděly jen za poslední rok víc, než tisíce očí jiných za celý život.

Rentgenový snímek náloze.Je videt i odpalovací zarízení vcetne baterií, prijímace a spínace. Ilustracní foto.

 

Před nimi, na pracovním stole leželo několik předmětů, vzájemně pospojovaných dvěma drátky. Ty drátky měly plastovou izolační vrstvu, jeden barvy modré, druhý barvy červené. Na jednom konci byly drátky přichycené ke kartičce z tvrdého papíru. Na něm bylo z jedné strany cosi namalované a z druhé cosi napsané. To ,,cosi“ namalované vypadalo jako nějaké schéma. Nezasvěcený by možná ani nepoznal, co ono schéma představuje, ale oba muži byli dokonale v obraze.

Baterie, malý přijímač frekvenčních impulzů a spínač…

Druhé konce obou drátků končily v předmětu tenkém jako tužka. Jeho povrch byl matně stříbrný, jeho obsah sám o sobě sice nebyl až tak nebezpečný, ale ve spojitosti s kuličkou čehosi, co se tvářilo jako plastelína a do čeho byl váleček zasunutý, se jednalo o smrtící koktejl.

Schéma zapojení, rozbuška a kousek něčeho, co vypadalo, jako plastická výbušnina…

 

,,Kdo všechno s tím manipuloval?“ zeptal se ten starší ze dvojice.

 

,, Kromě pyrotechnické služby při objevení a rozbalení, jsme zatím jen tři, kdo jsme to viděli.“ mladší z mužů byl evidentně podřízeným muže staršího.

 

,,Toho poslíčka co to doručil samozřejmě máme, ale asi nám moc nepomůže. Byl svým dispečinkem nasměrovaný na určitou adresu. Tam, před kancelářskou budovou na něj čekal nějaký mladší chlápek. Předal poslíčkovi balíček jménem firmy, která sídlí skutečně v budově, ale on s ní podle výsledků šetření neměl nic společného. Proto taky čekal venku. Poslíčkovi to nebylo divné, prý to tak běžně chodí, že na něho někdo čeká už před domem. Takže došlo k předání a tím to zhaslo. Agent Collins už nechal kurýrovi vzít otisky, ale vypadá to, že je čistý. Posadili ho k identiktu  a pokoušejí se s ním sestavit portrét toho záhadného odesílatele. No, ale podle toho, co jsem slyšel, to nikam nepovede. Mladší chlápek, ani vysoký, ani tlustý. Brýle, knírek – prostě klasika, která se dá změnit během pěti minut a sedí na polovinu chlapů ve městě. Navíc, ten kluk vidí denně tolik ksichtů, že kdyby si měl zapamatovat každý, tak má hlavu jako pátrací balón…“

 

,,Co jsi zač ty všiváku…?!“ zasyčel starší z vyšetřovatelů a už po druhé během krátké chvíle opatrně obrátil perem papírovou kartičku s nakresleným schématem na její druhou stranu. Tam bylo modrou barvou a tiskacími písmeny napsaných pár slov -,,  Chceme 20 000 000 $. Dozvíte se kdy a jak. Pokud ne, někteří nemocní se neuzdraví…“

Takže šlo o zdravotnická zařízení. Vše naznačovalo, že se jedná o ohrožení nemocnic, klinik, nebo čehokoliv jiného, co má jakoukoliv spojitost s nemocnými. Bylo napsané slovo -,,Chceme“, ale to neznamenalo, že se skutečně jedná o spolčení vícera osob za účelem teroristického ohrožení.

 

,, Vyhlašuji ,,modrý“ kód. Prožeňme ten dáreček forenzním. Chci grafologický a psychologický rozbor rukopisu. Začneme prověřovat databáze s každým, kdo by mohl mít něco společného s čímkoliv, co bouchá. Včetně magorů a chronických vyhrožovatelů. Chci, aby jednotlivé okrsky poslaly své lidi do všech zdravotnických zařízení ve svých rajónech. Chci rozbor toho plastiku. Jaká je to výbušnina, datum výroby podle složení, prověřit funkčnost rozbušky, možný původ. Chci prověřit to schéma zapojení. Máme toho hodně Paule, tak se do toho dáme…“

 

,,Rozumím pane, ale… Magor to asi nebude. Já si myslím, že dobře ví, co dělá. Tedy magor to být může, ale šikovnej.“

 

 

,,To mě právě děsí Paule…“

Roztočila se kolečka mašinerie, zodpovědné za boj proti terorismu. Případ se jevil jako ,,zvládnutelný“, protože šlo o finanční výkupné. Vždy je to jednodušší, když požadavek zní na peníze. Horší je to s politickými motivy. Těžko se přesvědčuje například cizí vláda, aby propustila nějaké vězně, za jejichž propuštění slibují teroristé svůj útok neuskutečnit.

Jak teroristům, tak bezpečnostnímu aparátu je jasné, že částka 20 milionů (jako tomu bylo v tomto případě) je záměrně nadsazená a nereálná. Ve většině případů dojde ke ,,smlouvání“. Taková licitace poskytuje čas a prostor potřebný k vyšetřování a nezřídka dojde právě během této doby k odhalení něčeho, co později přispěje k odhalení vyděračů.

Obecně nejrizikovějším faktorem jak pro zločince, tak v případě živých rukojmích pro ně, bývá okamžik předání výkupného. Fantazie vyděračů při vymýšlení způsobů předání je nekonečná a naštěstí je na podobné úrovni i jejich naivita. Většinou dost podceňují (z neznalosti) možnosti a technické prostředky aparátu, proti kterému se postavili.

Tento případ však měl určitá specifika, která ho odlišovala od řady jiných. Bylo zjištěno, že pokud by se postupovalo podle nakresleného schématu, výsledek poskládaný ze skutečných součástek by opravdu fungoval jako efektivní odpalovací zařízení. Rozbuška byla také funkční a kulička ,,plastiku“ nebyla ničím jiným, než kouskem vojenské výbušniny C -4. Ta se vyrábí v USA a ve světě má velmi široké uplatnění. Chemickou analýzou bylo zjištěno, že vzorek pochází z jednoho určitého roku. Výrobci výbušnin totiž v určitých – přesně daných časových úsecích ,,upravují“ přidáváním určitých inertních komponentů chemické složení konečného produktu. To funguje jako spolehlivý ,,rodný list“ každého kousku průmyslově vyráběné výbušniny a dá se tak jasně určit rok výroby a další specifika, o kterých není dobré z taktických důvodů veřejně debatovat.

Vyšetřováním bylo zjištěno, že 15 kilogramů C-4 z výrobní šarže onoho zjištěného roku zmizelo před dvěma lety ze skladu Národní gardy ve státě Ohio. Tehdejší vyšetřování vlastně stále neskončilo a zatím nevedlo nikam. Nikde a nikdy se v mezidobí od krádeže výbušniny až po objevení kousku z ní v zásilce doručené do úřadu FBI, tato výbušnina neobjevila.

Další zvláštností byl fakt, že i když od doručení balíčku uběhlo už několik dní, dosud se neozval nikdo, kdo by o sobě tvrdil, že je tím, kdo má ,,v hrsti“ patnáct kilogramů C-4 a chce 20 milionů $.

Nic, vůbec nic.

S balíčkem i s jeho obsahem zřejmě zacházel ,,odesilatel“ doslova v rukavičkách. Žádné otisky, žádná vlákna, žádné biologické stopy – NIC!!

Ubíhaly dny, ale vyšetřování nevedlo nikam. Od doručení balíčku na služebnu FBI v New Yorku uběhl rok.

Nálož nikde nevybuchla, nikdo ji nikde neobjevil a nikdo neví, jestli někde dosud leží ukrytá, či nikoliv.

Šlo o vtip? O skutečnost?

Jde z toho mráz po zádech…

 

P.S. - Jde o mou fabulaci a mnou vymyšlený příběh... :-)

 

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 15.1.2009 10:02 | karma článku: 14,57 | přečteno: 1736x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám