Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

K čemu jsou dobré politické strany…?

K čemu? K ničemu! Pokud tedy nemáte rádi pletichy a politikaření, špínu a plané sliby, neskutečné finanční částky mizející v nenávratnu a hru na slepou bábu…

 

Na začátku svého zamyšlení Vám položím jednoduchou otázku.

Volili byste osobně třeba pana Nečase, Paroubka, Topolánka, Ratha a další, jim podobné, pokud byste mohli sami za sebe rozhodnout, zda by tito jmenovaní zasedli v příští vládě? Mám na mysli, jestli byste je volili i v případě, že by za nimi nestála žádná strana, která nám slibuje modré z nebe. Žádná strana, žádný moloch, požírající sám sebe, který si žije svým vlastním životem, nezávislým na vůli nás – voličů.

Občas se nám třeba i líbí nějaký předvolební program, nebo slib té které strany. Když pominu naivitu, se kterou takovým slibům věříme, máme tu ještě otázku osobností v té které straně. Rádi bychom volili stranu, která má ve svém středu politika XY, ale nelíbí se nám, že ta samá strana má spolu s naším „oblíbencem“ na kandidátce ještě pana YX. A co když zrovna ten, kterého nemáme rádi a který by podle nás měl na naši budoucnost jiný vliv, než bychom si přáli, co když zrovna on dostane přednost a vyplave ve stranickém guláši nahoru před naším „oblíbencem“.

A co když se nám zamlouvá jeden určitý politik, ale nelíbí se nám strana v jejíchž barvách jde do voleb?

Nejít k volbám je prý nezodpovědné. Ani nevíte, jak rád bych měl takové politické představitele, kteří by si zasloužili mou zodpovědnost, se kterou bych neváhal a ve volební den si oblékl „hodbožové“ šaty a šel k volební urně. Jenže já opravdu nevím, koho bych si měl vybrat ke své zodpovědné volbě.

Rád bych viděl na vládních postech, ale nejen tam, to samé platí i o parlamentu, lidi, kteří jsou odborníky v oborech, o kterých chtějí rozhodovat. Proč si nemohu já sám zvolit svým volebním hlasem na ministerská místa lidi, o kterých jsem třeba přesvědčený, že jsou odborníky? Proč mám jen možnost zvolit uskupení tvorů, které si říká politická strana, která si potom dosadí na post, tak důležitý pro chod naší země, někoho, kdo bude sice politicky vyhovující (jde o to komu vyhovující), ale nepůjde o skutečného odborníka?

Jak je možné, že se v minulosti stalo (a v budoucnu ještě jistě stane), aby ministryní obrany byla žena, která nikdy nedržela v ruce ani špičatý klacek (sorry, paní Parkanová…)?

Jak je možné, aby se stal ministrem pro lidská práva někdo, kdo sice umí skládat hezkou muziku, ale to je asi tak všechno, co umí (sorry, pane Kocáb)?

Nevím jak komu, ale mně se zdá, že nejvíce úspěšné a hlavně PROSPĚŠNÉ, byly pro naši zem doby, kdy u nás vládla tak zvaná -,,úřednická vláda“.

Proč?

Inu proto, protože v ní byli úředníci – odborníci v oborech, které dostali na starost. Nepodléhali stranickým tlakům a manýrům rádoby velokomožů, ať zprava, nebo zleva politického spektra. I když se politické strany, zvláště v poslední době, umí pěkně zasadit o to, aby ti „nekompetentní“ úředníci náhodou neudělali nějaké rozhodnutí, které by se STRANĚ (dosaďte si kterou chcete…) nehodilo do krámu.

Jenže na mě to působí spíše tak, že ti odborníci v úřednické vládě mají mnohem více předpokladů k tomu, aby činili vážná rozhodnutí, než je tomu u ministrů dosazených a hlavně ŘÍZENÝCH politickými stranami.

Jak by bylo krásné (a prospěšné), kdybychom ve volbách nevolili žádné politické strany. U volby do parlamentu (respektive senátu) by za každý kraj bylo na kandidátce jen pár jmen (určitě bych se přimlouval na zeštíhlení kandidátek i následně počtu parlamentních (senátních) křesel) lidí – odborníků, kteří by kandidovali sami za sebe. Aby se prosadili, museli by dokázat nám – voličům, že rozumí tomu, o čem hodlají spolurozhodovat. Zodpovídali by se jen a jen nám voličům a ne žádnému stranickému výboru, který by si je volal na „kobereček“ kdykoliv by se při hlasování v parlamentu (senátu) řídili svým svědomím a odpovědností vůči své zemi a ne monstr plány smradlavých vnitrostranických machinací.

To by byli kandidáti do parlamentu a senátu. A co vláda?

Proč mají její posty obsazovat svým rozhodnutím strany? Proč nemůžeme zrovna tak, jako bychom volili poslance, volit si i ministry? Proč nemůžeme sami a přímo volit mezi lidmi, kteří jsou odborníky v ekonomii, zdravotnictví, dopravě, obraně, kultuře a diplomacii? Proč je dáno to, že občan je údajně hloupé tele, které je dobré jen k tomu, aby bylo oblbováno lidmi, které vlastně ani nechce za čelní představitele své země mít…?!

Presidenta bych nechal dál volit parlamentem (senátem) a takto zvolený president by potom sám jmenoval po ,,ministerských" volbách, předsedu vlády. To by prostě byla jeho výsada, právo a hlavně zodpovědnost. Bylo by to čistě jeho (presidentovo) rozhodnutí, koho by jmenoval a nemusel by se ohlížet na to, která smečka dokázala oblbnout vícero občanů v předvolební mediální masáži. Takto jmenovaný premiér by dostal „k ruce“ ministry, které by počtem svých hlasů zvolil sám občan. Buď by ten ,,kšeft" vzal, nebo ne. Pokud ano, byla by na světě vláda složená z odborníků, vedená premiérem jmenovaným presidentem, který by byl zvolen poslanci a senátory, kteří by kandidovali jako osobnosti sami za sebe a kteří by museli dokázat, že si své posty zaslouží něčím jiným, než šplháním po stranických žebřících.

Já vím, je to utopie a možná hezká pohádka a možná je to škoda, že to je jen pohádka. Už jen proto, že díky nemožnosti volit osobnosti a skutečné odborníky a ne strany, které nás všechny tolik zklamaly, asi nebudu vědět, komu mám dát svůj hlas. Nerad bych se totiž druhý den ráno při pohledu do zrcadla, při holení, pořezal.

Asi budu nezodpovědným občanem. Přestavitelé politických stran mi nedávají moc možností k zodpovědné volbě…

 

Autor: Vladimír Kroupa | úterý 27.4.2010 8:15 | karma článku: 21,29 | přečteno: 1138x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Putin přímo nenařídil zabít Navalného, dospěly k závěru americké tajné služby

27. dubna 2024  16:21

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo...

Na britského turistu zaútočil v Karibiku žralok. Muže zranil deset metrů od břehu

27. dubna 2024  16:17

Čtyřiašedesátiletý britský turista skončil na jednotce intenzivní péče, když jej u severního...

Kongresmanka z Ukrajiny byla proti pomoci. Zrada, říká její rodné město

27. dubna 2024  15:18

Neochota americké kongresmanky ukrajinského původu Victorie Spartzové hlasovat pro balíček pomoci...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám