Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když vaří chlap, aneb Pikantně zapečená krkovička...

V tomhle jídle se snoubí několik chutí a všechny jsou eňo - něňo. Myslím, že to chce jen nebát se a experimentovat...

To bylo tak, že jsme měli doma, ne moc velký kousek krkovičky a jen pár brambor. Ale hlad byl veliký, tak co s tím kruciš...?! Pomoc je snadná.

I z toho mála se dá vykouzlit delikatesa...

 

V první řadě to chce si dát do hrnce na pařák uvařit brambory. Vařím je ve slupce a samozřejmě žádná sůl. Vařím je tak dlouho, dokud mi neprojde bramborou špejle, aniž bych moc tlačil. To je jednoduchý indikátor správně uvařených brambor ve slupce. Ve chvíli, kdy se mi vaří, si hezky vezmu plátky krkovičky, nakrojím je na okrajích a okořením je z obou stran. Tím myslím, že je zlehka osolím (ZLEHKA!!!), opepřím, posypu špetkou drceného kmínu (krkovička kmín miluje!!!), slabě popráším sladkou paprikou a v dlani rozemnutou špetkou provensálských bylinek. Zakápnu worčestrem a lehce máznu rozetřeným česnekem. Česnek pro tento případ nemusíme třít se solí. Proč? Za chvíli pochopíte...

Masíčko je krásně okořeněné...

 

Pokud se nudíte a brambory ještě nejsou ,,špejloidní", nakrájejte si střední cibuli na hrubo a nastrouhejte si sýr Nivu - asi 20 dkg.

A brambory už jsou, že ano...? No, tak si je nechte krapítek zchladnout, jinak si spálíte prsty a když už je možno vzít je do rukou, tak je oloupejte a nakrájejte na, asi ½ cm široké plátky. Pekáček si vymažte olivovým olejem a rozložte na jeho dno část bramborových plátků v jedné vrstvě. Slabě osolte, opaprikujte, trocha drceného kmínu je také žádoucí a mázněte trochou rozetřeného česneku. Nakonec plátky brambor posypte špetkou provensálských bylinek. To je od koření v téhle vrstvě vše a tak už jen přidejte část nahrubo pokrájené cibule.

První vrstva bramborových plátků po okořenění a s cibulkou...

 

Tak a je čas položit na vrstvu brambor ony okořeněné plátky krkovičky. Na každý plátek masa rozprostřu vidličkou asi lžíci kysaného zelí. To zelí mě napadlo ve chvíli, kdy jsem pro něco šel do lednice a všiml jsem si, že ho ve sklenici ještě trochu mám. Proto ho nemůžete vidět na první fotce, kde jsou na začátku všechny ingredience. No jo, já to mám prostě tak, že i během vaření improvizuju a skoro vždy mě něco dodatečně napadne, nebo si vzpomenu, že mě to, či ono někdo doporučoval. Tak tomu bylo i tentokrát s kysaným, červeným zelím, ale rozhodně toho nelituju, to zelí dalo jídlu jiný a báječný rozměr.

Takhle to vypadá, než vše zakryju poslední vrstvou z plátků brambor...

 

Tak a je na řadě posypat vše nastrouhaným sýrem nivou. Na nivu naskládám zbylé plátky brambor, lehce je osolím, okmínuju a posypu zase špetkou provensálských bylinek. Nakonec trochu pokapu olivovým olejem. Jak jsem zdůrazňoval, se solí jsme opatrní, protože sýr niva je dost slaný sám o sobě, tak ať tam té soli nakonec není víc, než je žádoucí...

Už to vypadá krásně, ale ještě to chce zapéct...

 

Tak a šup s tím do trouby. Peču to pod zakrytým pekáčem a asi tak ¾ hodiny na 200 stupňů. Je ale třeba provádět kontrolu (asi po dvaceti minutách) a v případě, že se brambory připékají moc rychle, snížíme pečící výkon. Když se nám už zdá, že by už i maso mohlo být opečené a brambůrky hezky zlátnou, tak celou tu dobrotu zalijeme asi 250 ml sladké smetany (na šlehání). Na zapékání používám co nejtučnější, žádnou vodičku!!! Alespoň 31 %!!! Míň procentní (12 - 15%) si nechte, až budete vařit nějakou omáčku...

Vraťte zpět do trouby a už nezakryté vrchním dílem pekáče, pečte ještě asi 10 - 15 minut (dle potřeby, smetana musí ztuhnout!!!).

A takhle to vypadá, když je to hotové...

 

Na talíř naberu jeden plátek masa se vším, co je nad ním i pod ním a otevřu si k tomu pivečko.

No, není to sen...?!

 

Dobrou chuť!!!

Příště se můžete těšit na ,,Hovězí špagetovou variaci..."

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 9.10.2009 11:00 | karma článku: 25,24 | přečteno: 16157x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3846x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Přijíždí německý prezident Steinmeier. Setká se s Pavlem, uctí oběti střelby

29. dubna 2024  6:03

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zahájí dvoudenní návštěvu Prahy. Na Pražském hradě ho...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám