Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KN

Tak ona reforma důchodového systému by neměla spočívat v tom, že budeme neustále odsouvat věk odchodu do důchodu (pokud možno do doby, kdy už se důchodu dožije jen málokdo) a udržovat tak průběžný systém, tedy ten, kdy pracující "živí" ze svých odvodů důchodce. To totiž nelze donekonečna, protože po 70 už bude schopen práce jen menší část pracujících a ti ostatní budou pobírat důchod sice ne starobní, ale invalidní, popř. nemocenské dávky.

Reforma by měla spočívat především v tom, že si každý bude odkládat peníze na svůj důchodový účet a až na něm bude mít dost, může jít do důchodu třeba ve 40. Ideální je kombinace obojího (průběžný i spořící), neboť samozřejmě existují i lidé, kteří si z nejrůznějších důvodů naspořit nemohou - zdravotní stav, výchova dětí apod.

Nevím, jaký je důchodový systém ve Francii, bez této znalosti těžko soudit, zda francouzské protesty jsou opravdu jen znakem socialistické rozmazlenosti.

0 0
možnosti
RP

Doporučuji si přečíst nějakou knížku od britského spisovatele a novináře Stephena Clarka žijícího ve Francii. Jeho knížky, sice psané humorně mě otevřeli očí že ti Francouzi nejsou tak dokonalí ( což já vidím jen při cestách s Air France) a ta poslední knížka od něj co jsem četla - Merde po Evropsku - jen ukazuje že v EU dělají co chtějí....

1 0
možnosti
VH

Vladimíre nad tím přemýšlím skoro celý den. To je pro ně lepší než socialismus v utopistickém vydání a Francii vůbec nezávidím příští vývoj...Rv

0 0
možnosti
Foto

Oni jen dospěli tam, kam vy, s tím co tvrdíte, také pomalu spějete, jen si to neuvědomujete, tak jako si to neuvědomují ti Francouzi.

2 0
možnosti
PD

Většina fr důchodců bere mezi 1400-1700 euro - raději to nepřepočítávejte, ale neznám jejich živ náklady, prům mzdu a produktivitu práce, která může být dost vysoká, aby si mohli tak relativně vysoké důchody vyplácet.

0 0
možnosti
Foto

Víte ono není nikde psáno , že v době odchodu do důchodu husakových dětí bude 100 pracujicich živit 75 důchodů. Vidím okolo sebe kolik lidi umirá kratce po 60 u nás bych to neviděla až tak černěS Francouzi má loger pravdu .

1 0
možnosti
Foto

Podívejte se, mně by se také líbilo, kdybych měl jít podle pravidel francouzských strojvůdců příští rok do důchodu. Jej, to bylo žrádlo si ho užívat ještě relativně při síle... Jenže si musím uvědomit, že je něco takového ve větším měřítku a v dlouhodobějším horizontu naprosto nereálné...

2 0
možnosti
JB

Lála má velkou a prázdnou hlavu

0 3
možnosti
Foto

P46e93t61r 13O15m17e79l49k11a

11. 12. 2019 14:35

Stávky a Francouzi, to je jako Maďaři a paprika. Stávka patří k francouzskému koloritu. Oni stávkují za něco neustále. A vždycky to fungovalo tak, že třeba požadovali zvýšit plat o sto franků, ale šlo jim o to, dostat alespoň dvacet. A tak je to i s tím odchodem do důchodu. :-)

5 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám