Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

ani doleva, ani doprava, ale dopředu :-)

(myslím, že řízení moderní spolenosti bude vyžadovat jak prvky konzervativní, tak prvky sociálně liberální, tím spíš, že už brzy začnout fachat roboti)

1 0
možnosti

Děkuji za zřídkavý článek kde se odlišuje tradiční (tedy klasický) liberalismus od tzv. moderního to znamená levicového (pseudo)liberalismu, nebo jak je psáno v článku - sociálního liberalismu. Nebudu příliš detailní, takže si dovolím jen stručně k nosným rozdílům:

Klasičtí liberálové byli zejména zastánci volného trhu, soukromého vlastnictví, míru a v případě nouze teorii spravedlivé (obranné) války, osobní svobody a odpovědnosti, malého (bezpečnostně-právního) státu (tzn. žádné státní školství, centrální bankovnictví apod.), násobně nižších daní, antisocialismu, antifašismu a často i některých konzervativních hodnot.

Levicoví "liberálové" jsou naopak zastánci silně regulovaných trhů, silného tzv. paternalistického státu, vysokých daní a přerozdělování, potlačeného vlastnictví, kolektivní "odpovědnosti" a sociálního progresivismu na úkor privátních sfér.

Nebo ještě stručněji. Klasický liberalismus stojí na tzv. negativním pojetí svobody (svobody od násilného vnucování ze strany jiných lidí) a levicový liberalismus na tzv. pozitivním pojetí svobody (tzn. svoboda ve smyslu sociálních nároků). Více viz například Isaiah Berlin, Ludwig Von Mises nebo F.A.Hayek.

Obě pojetí jsou ve zcela fundamentálním rozporu. Praktický neslučitelná. Pod jednu nálepku nepatří. A je velkým selháním nás liberálů, že jsme si pojem liberalismus nechali progresivními socialisty (socdemaky, třetí cestou apod.) ukrást. Tolik z pohledu politické filosofie.

Snad to bude pro někoho přínosné.

5 0
možnosti

>>Klasičtí liberálové byli zejména zastánci ... často i některých konzervativních hodnot<<

Máte to hodně popletené, pane Adámku. Liberálové a konzervativci jsou dva protipóly, něco jako pravice a levice. To, co jste napsal je něco podobného, jako byste napsal >>klasičtí levicoví politici jsou zejména zastánci ... a často i některých pravicových hodnot<<.

To že vy, který se zřejmě považujete za "liberála vyznávajícího některé konzervativní hodnoty", máte pocit, že skuteční liberálové vám liberalismus "ukradli", je jen a jen problém vašeho popleteného vnímání světa. A zřejmě i kvůli tomu (naprosto) středové liberály označujete jako "levicové" liberály - a zcela lživě jim podsouváte atributy, které jsou typické pro radikální socialisty. Pletete si liberály se socialisty - a navíc se snažíte konzervativce označovat jako "pravé liberály". Ach jo, co k tomu říct... zkuste přestat papouškovat nesmysly z "učebnic" politruka Václava Klause st. a místo toho zkuste více používat vlastní mozek. Uvidíte, že časem si možná všimnete věcí, které jste doteď, zaslepen tou "jedinou správnou" ideologií, neviděl.

0 1
možnosti
Foto

Dávám karmu pane Kroupo R^

2 0
možnosti

A jéje... Starý "dobrý" Kroupa je zpět.

Takže pane Kroupo, pokud se opravdu domníváte, že "liberální demokracie = sociální liberalismus = reálný socialismus = komunismus", pak vězte, že "konzervativce", kteří se takovéto nesmysly nestydí psát, by také šlo považovat např. buď za fašisty nebo - pokud se i zároveň zaklínají národem - rovnou za nacisty.

0 4
možnosti
Foto

A co zkusit sociální konzervatismus? ;-D

Ono tu platí jako: náš národ se dělí na Sparťany, Slávisty a na ty, co sportu rozumějí. Tedy po lopatě: někdo to chce dělat levicově, někdo pravicově a někdo dobře. Obávám se, že těch posledních ti moc není.

3 2
možnosti

A musíme se dát napravo nebo nalevo?

2 0
možnosti
Foto

To dilema před nás nestavím já, ale současný vývoj v EU...

2 0
možnosti

P19e35t96r 20B10u92r36i15a58n

24. 6. 2019 15:01

...mnoho lidí, kteří dnes například demonstrují proti premiérovi Babišovi, nebo proti prezidentu Zemanovi, protože prý tito táhnou naši zem zpět do leva...

Tak tohle slyším úplně poprvé. Oni táhnou naši zemi do svého soukromého prasátka, ne doleva.

Jinak vcelku souhlas a karma.

1 3
možnosti
Foto

Ahoj, no, já to myslel tak, že je jim vyčítána jednomu příchylnost k Rusku a Číně, druhému jeho prý estébácká minulost a její manýry. Já si kladu otázku, kdyby tady nedej bože stále vládl náčelník komanč, tady, myslím i na Slovensku, kam by paní Čaputová se svou levicovou inklinací patřila. A nebo jinak - kdyby byla paní Čaputová straší než dnes je, jak by na tom byla ve své minulosti ona a komančové... Jak píšu, pro ni (zatím) hraje čas, který neprožila.

0 1
možnosti

J67a77n 50R18á81ž

24. 6. 2019 14:59

Nedávno jsem četl The Independent , kde bylo napsáno, že vedení Labour Party v čele s Jeremy Corbynem je antisemitské, dokonce jeden člen vedení na sociálních sítích označil Židy za „rakovinu, které je třeba se zbavit“, a proto mne překvapilo, že jste označil Jeremy Corbyna "někdejším lídrem Labour Party" . Takže jsem se podíval oficiální stránky Labour Party (https://labour.org.uk/) a tam figuruje Jeremy Corbyn stále jako její šéf.

S Vaší " analýzou" ztotožňuji.. .

PS. Čaputová je podle mne důkazem personální vyprázdněnosti slovenského politického spektra. Velmi se bojím, aby podobnou "rychlokvašku" revoluční kvas, který nyní vzdouvá hladinu české politiky, spolu s její obdobnou personální chudobou dohromady nezpůsobilo, že podobná vizuálně přitažlivá politická rychlokvaška obsadí například náš premiérský post.

4 0
možnosti
Foto

Aha, tak za to s lídrem se omlouvám, já jsme si nevím proč myslel, že dnes už lídrem není. měl jsem si to ověřit, moje chyba - uznávám. Co se týká budoucnosti naší země, uvidíme. Doufám, že se budeme umět dívat trochu dál, než jen pod sukně, jako to udělali při volbě prezidenta bratři Slováci. Když oni si tam tak nějak stále ještě pubertálně hrají na "frajery a frajárky"...

0 0
možnosti

Kudy se dáš, Česko? Doleva k sociálnímu liberalismu, nebo doprava, ke konzervatismu...?

-------------------------------

Nestrašte! Kdo by chtěl opět zažít levičácké "pokusy na lidech".

Jako dva levičácké extrémy (KSČM, Pražská kavárna) nebylo pro tuto republiku dost.

:-)

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS