Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Takže k panu Hermánkovi. Byl z diskuzí vyloučen po nátlaku a organizovaných "hlášení" jisté zdejší skupiny, která se těší neobyčejné přízni adminů. Tato skupina v diskuzích používá výrazů "to jste zase napsal blábol", "měl byste se jít léčit", "chlapi, představte si být jeho ženou a mít tohle doma". Nejsou schopni argumentace, pro oponenty používají slova soudruh, desátník, nesvéprávný jedinec apod. Snaží se tak soupeře vyprovokovat a když se jim to podaří, následuje kolektivní udání, kterému admin(ka) promptně vyhoví. Přestože se jim pana Hermánka podařilo eliminovat, stále na něj v diskuzích vzpomínají, berou to jako životní úspěch.

K Cibulkovým seznamům. Kromě svých přátel v nich vymazal i svoji maminku, která na něho (ne)donášela.

K Jarkovi Nohavicovi: Co "nahlásil" na Kryla je lehce dohledatelné (flustrace z malého vzrůstu, špatné finanční ohodnocení ve Svobodné Evropě atp.)., což je pro rozvědku materiál jak dělo!

Možná by stálo za to, aby administrace blogu iDnes udělala seznam těch, co nejčastěji hlásí nevhodné příspěvky (a že tento nahlášen bude jsem si zcela jist), a pak tento seznam zveřejnila. Samozřejmě i s textem těch nevhodných příspěvků, aby všichni viděli, co všechno se maže a udělali si o tom obrázek sami.

Závěrem. Nejvíce škod za totality i nacismu neudělali evidovaní agenti, ale právě ti anonymní...

8 4
možnosti
Foto

Tady nejde o Cibulkovy seznamy, ale o věrohodné a prověřené seznamy , které má na svých stránkách Ústav pro studium totalitních režimů. Ti mají přístup archivům StB, které se dochovaly. K těm má přístup každý. Proč, se stále točíte kolem donášení na Kryla. On donášel i na své kamarády hudebníky a to byl důvod, proč jej StB potřebovala. Anonymní agenti byli pro StB k ničemu, stejně tak pro gestapo.. Protože takové oznámení se muselo prověřit. Jenže agenta mohli úkolovat a plnění úkolů kontrolovat . Pokud by evidovaní agenti byli k prdu, tak proč gestapo a StB jim kladlo takovou důležitost zařizovalo kvůli nim konspirační byty a ještě je odměňovalo. Já na Hermánek jsem přišel právě přes shora uvedené stránky Ústavu pro studium totalitních režimů. Měl jsem pocit, že on diskutuje na něčí pokyn. Pak někdo dal na FB jeho spis, který na něj vedla StB. On spolupracovl i s VKR na vojně,

4 2
možnosti
Foto

Jednak děkuji za slova uznání o mém blogu, který všichni tak úplně nepochopili (bloger Petřík).

Jsem celkem potěšen, že aspoň tuto věc vidíme shodně. Jediný rozdíl je v osobě pana Hermánka.

Mám za to, že většině diskutujících ( a mne rovněž ), až tak nevadila jeho minulost, o které já nevím nic a upřímně řečeno mne nezajímá, ale o jeho neustálou potenci, s níž vstupoval do všech diskusí s málo inteligentními vstupy, často psal jen z nudy, což koneckonců aspoň mi i přiznal.

Jeho aktivita v mých blozích byla natolik silná, že dělal i ze zajímavých vláken diskusí nepřehledný eintopf. S těžkým srdcem jsem jej začal vyřazovat.

Jeho absence zde na blogu mi nechybí - nevím co mu je a doufám, že jde "jen" o vyřazení z diskusních vstupů. Přeji mu samozřejmě dlouhý život ve zdraví.

9 0
možnosti
Foto

Dobrý den. Pan Hermánek je originál. Bohužel pro mnohé neskousnutelný, asi mu chybí jistá dávka pochopení pro pravou míru. To je prostě on. I já jsem jeho příspěvky často nechápal, v něčem jsem se s ním ale i shodl, jako i s jinými lidmi, pochopitelně. V mém dnešním blogu a jeho jméně v něm mi šlo čistě o jeho údajné konfidentsví s StB a o pohled na to, ve světle faktu, že nikdo z nás o jeho působení tehdy moc neví. To ví jen on sám a my to nerozlouskneme. Já jsem naznačil, že jedna možnost je, že jeho podpis neměl vliv na životy jiných a že je možné, že byl přitlačen ke zdi. Ale každá varianta je otevřená, ovšem bez jasných důkazů podle mě platí presumce neviny.

3 2
možnosti
Foto

Když ono je to plivání tak pohodlné... a efektní (ovšem neefektivní, jak správně píšete);-)

6 0
možnosti
PB

P52e10t13r 85B20u87r93i44a65n

8. 11. 2018 10:56

Nikde jsem nezaznamenal faktický popis toho, jak Nohavica vlastně svým "donášením" Krylovi uškodil. Pokud vím, tak byl prostě jen vytěžen v tom smyslu, jak se Kryl má a co zrovna dělá. Takhle byli ovšem vytěžováni všichni navrátilci z toho kletého západního světa. A pokud k tomu měl podepsán i jakýsi vázací akt, tak ten jim byl zřejmě, ohledně donášení na jiné, tak trochu k ničemu. Vzpomínám si, jak jsem v úžasu za socíku sehnal v obchodě svou první SP desku Nohavici. Bylo na ní: Divocí koně a Zatím co se koupeš. Můj kamarád, když ji uviděl, pozvedl údivem obočí a prohlásil: oni mu něco vydali, jó? No to se teda divím. To se muselo něco stát.

Tedy za mě je to banální nepodstatná epizodka ze světa bezpráví a násilí (tohle jsem si vypůjčil od skupiny Posádková hudba Marného Slávy, která pod tímto názvem šířila svou ilegální bítovou tvorbu na mgt. páscích). Ono něco podepsat dobrovolně, či dokonce aktivně kvůli prospěchu a škodičství druhým je něco jiného, než podškrábnout na nátlak nějaký lísteček a pak na Stb kašlat. Zdaleka víc škodili donašeči, kteří vědomě donášeli donašečům a dneska jsou "čistí". Daleko víc škodili donašeči v práci (v bytovce, na vsi, ve škole), kteří se tím chtěli vyškrábat na lepší post a přitom zcela bezdůvodně a mnohdy i bez politických pohnutek, přesměrovávali lidem životy.

Já měl jednou v kádrovém posudku napsáno: v politice se neorientuje, nezajímá se o ní. Trochu mě to urazilo. Šel jsem tedy za svým vedoucím, který byl dobrák od kosti, a řekl mu: já že se neorientuji a nezajímám o politiku? Co je to za blbost? Já přeci, mám tady ze všech největší politický přehled!

On mi položil ruku na rameno, dobrácky přikývl a odvětil: Já vím, Petře, já vím. A proto tě takhle musím chránit.

A měl recht!

6 0
možnosti
MS

Není to tak úplně nevinné, jak to líčíte. Nohavica nebyl žádný návrátilec ze západního světa, ale jel do Vídně s konkrétním úkolem od StB, který splnil a vrátil se zpět. Jestli nevyužil situace a nezůstal v emigraci (což bylo podle mne nejčestnější východisko z této situace) a vrátil se zpět, musel počítat s tím, že bude StB i nadále využíván (což se dělo už od roku 1986). Jeho jediné štěstí podle mne bylo v tom, že už se psal rok 1989.

https://zpravy.idnes.cz/nahravka-nohavica-v-cizine-kryla-velebil-doma-donasel-p0w-/domaci.aspx?c=A071114_122224_domaci_adb

3 0
možnosti
MS

Většina těch, kteří z různých důvodů podepsali spolupráci s StB prošla určitou sebereflexí. Co si však myslet o panu Hermánkovi, když napíše na blogu článek a v něm tato slova:

„Spolupráci se všemi možnými odděleními tajné služby podepisovali lidé průřezem všech myslitelných povolání a z velké většiny podepsali proto, že z toho měli určitý prospěch.“. Ano, to je naprostá pravda, bez nějakého prospěchu by to podepsal snad jen blbec. Ale, co je na tom špatného?"

(http://jirihermanek.blog.idnes.cz/c/415072/I-spolupraci-s-StB-lze-videt-z-nekolika-uhlu.html)

Pokud něco takového napíše člověk, o kterém na internetu svého času kolovaly dokumenty, potvrzující, že za své služby inkasoval peníze, existuje něco na jeho omluvu? A to i v případě, že (údajně) nikomu neublížil? Tato jeho slova jsem mu v diskusích několikrát "omlátil o hlavu" a on nikdy neuznal, jak jsou hnusná a neměl potřebu na nich cokoliv změnit.

5 0
možnosti
Foto

Já si myslím, že jste si tak úplně nerozuměli. Já jeho slovům rozumím tak (ale můžu se mýlit - přirozeně...), že spousta lidí podepsala něco StB už jen proto, aby mohli dělat svou práci, kterou měli rádi, aby mohli využívat svoje vzdělání, které dosáhli atd. To byl myslím přesně případ mnoha a mnoha umělců, kteří to měli tak, že nic krom zpěvu, nebo herectví prostě neuměli a představa, že by o to měli přijít, pro ně byla neúnosná. Tak se zapletli, ale třeba ani ve skutečnosti neuškodili. I tací lidé to udělali "z prospěchu". Kdo z nás ví, jak by to měl v jejich situaci...?

2 3
možnosti
MD

Jen ve zkratce .. klobouk dolu, zivotni a lidsky prehled tomu rozhodne nechybi. Diky nemu jeden z nejlepsich tady.

4 0
možnosti
JB

J88i29r73i 56B39o14r

8. 11. 2018 10:14

Zveřejnění seznamů bylo potřebné. Chci vědět kdo donášel.Ať je to bratr, nebo kolega v práci nebo soused. Mělo to mít ovšem další pokračování a potrestání samých řídících pracovníků a vedení StB.

1 0
možnosti
Foto

Zveřejnění seznamů bylo ..předpřipravené", a soudný člověk, který vše zažil, by měl asi i sám pochopit, proč. Sám Cibulka později tvrdil, že mu je ,,někdo" ,,podstrčil, prej snad až GRU, či tak:-/ Zkuste se v tom zorientovat, vč. uvedených dat, co a kdy, viz.:

EStéBé, eStéBé, s tebou, nebo bez tébé... - Blog iDNES ... - Jiří Jiroudek

7 0
možnosti
Foto

Dobrý den, v globálu souhlas, jen ten pan Hermánek, já bych řekl, že spíš než za to, že byl někde zapsanej, většina lidí do něj šila hlavně proto relativizování tehdejšího zla.Jinak s podpisem samotným je to přesně, v jeho botách jsem nebyl, dřív než jsem se dostal do věku kdy bych byl postaven před podobná dilemata, šlo to svinstvo do kytek (tedy alespoň se to tehdy zdálo)

1 0
možnosti
Foto

Pan J.H. spíše provokoval a vytáčel ty, kteří na něj reagovali, a pak se tím i bavil a ,,plevelil" jim diskuze. U mnohých z těch, kteří se tu dávili, a nejen nad ním, bych za jejich ,,čistotu", mnohdy pak i za jejich projevy až triviální, nedal ani zlámanou grešli:-/

2 0
možnosti
JJ

J60a14n 89J57í54l86e68k

8. 11. 2018 8:48

A volně uložené výbušniny jsou jednoduše nebezpečné. není dobré nechat jen tak. bez dozoru. :-)

0 0
možnosti
JJ

J49a72n 86J91í74l95e17k

8. 11. 2018 8:43

Ono je to desátníku pracující s vybušninami asi tak. Pokud dělám něco, co se nemá, a nestydím se za tu práci jako Hermánek, který nikdy nedal najevo sebemenší lítost, pak lidé pracují s ním jako s výbušninou. Pokoušejí se ho odpálit. Vnímají ho jako nebezpečí, které může jeho prostřednictvím nastat. Takže asi tak. Stejně tak vnímají Nohavicu. Možná je to divné, ale jsou lidé, kteří s StB přišli do styku jako jejich oběti. A člověk, který slovem nelituje, nebo alespoň o tom nevím, pak ho nevnímám nijak pozitivně. I když ho nesoudím, nebyl jsem v jeho situaci. Ale u Hermánka z jeho chování vyplývá, že se nemá za co stydět.

1 0
možnosti
Foto

Vaše přirovnání pane Jílku je stejné, jak říci že lidé, kteří přišli do styku s gestapem jako jeho agenti jsou vlastně oběti gestapa a máme ji litovat. StB od 70 let nikoho nenutila být agentem StB a každý se dobrovolně podepsal závazek o spolupráci StB jako agent. Dostal krycí jméno se kterým se bude hlásit a bral za donášení i peníze, Pan Hermánek dostával 1 000 Kč měsíčně. Z dochovaného spisu na Nohavicu je zřejmé, že udal osobu, která mu přinesla k podpisu Chartu 77. On na oko, podle pokynu StB na koncertech kritizoval politiku KSČ a pak StB oznamoval, jak který hudbeník na to reagoval a stejně tak StB sledovalo diváky, Stejně tak agent StB byl Velinský známý mezi trempy jako kapitán KID.

1 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám