Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Ano, článek je 100% pravdivý.

Myslím že bychom se zde na Západě měli vzpamatovat a dělat skutečně evropskou politiku.

Nakonec i relativně dlouhý pobyt v NDR , znalost němčiny, přispěl k jeho světovému názoru.

Stačí si vzpomenout na jeho vystoupení před 5 ti lety na výročním plese v drážďanské opeře, kde s vyznal z lásky k Německu v projevu, který na parketě trval 45 minut

Až mně z toho bylo špatně.

Hodně by se mělo nyní obrátit. Zamysleme se nad touto situací.

1 0
možnosti

Takže podtrženo - sečteno, říkáte co?

Sám nám říkáte, že Rusko představuje značné bezpečnostní riziko. Že jeho reakce je špatně předvídatelná. A že pokud v něm nevládne tvrdá ruka, může snadno vyvolat válečný konflikt se svými sousedy. Ovšem i tato tvrdá ruka se někdy může dostat do situace, kdy bude muset sama přejít k silovému řešení menšího rozsahu, jen aby udržela svoji moc a zabránila tak ještě většímu konfliktu.

Tak proč se někdo diví nedůvěře evropských států vůči Rusku?

1 1
možnosti

Souhlasím, vždy když chce někdo vystrnadit nějakého politika (u nás třeba Babiše, nebo Zemana) si říkám: Kdo na jeho místo? To má vládu sestavit neumětel Fiala, nebo dokonce Okamura?

3 0
možnosti

J86a96n 12S11o28u40č83e86k

21. 3. 2018 9:23

Pane Kroupo, naprosto s Vámi souhlasím a obdivuji Vaši odvahu dnes něco takového napsat. Dovedu si představit ty nálepky putinovce, rusofila, komunisty a nevím koho dál ještě. Domnívám se, že kdyby mělo Rusko prezidenta typu opilce Jelcina, tak je z něj dnes rozvrácený stát typu Ukrajiny, ovšem 100x nebezpečnější. A ať je Putin jaký chce, dokázal Rusko konsolidovat, dokázal jej vrátit jako důležitého hráče na mezinárodním scénu, dokázal udržet na uzdě oligarchy a dokázal jeho obyvatelům vrátit hrdost na svoji vlast. To je prostě fakt, který nemohou popřít ani ti nejfanatičtější rusobijci.

10 0
možnosti

Taky si myslím, že Rusko je vždy potenciální nebezpečí. Ne nadarmo se říká, že Rusko hraničí s kým chce. Nicméně, dokud je u moci Putin, nejsou členské státy NATO ohroženy. Jinak už je na tom Ukrajina a možná další, které v přímém ohroženi jsou.

4 1
možnosti
Foto

Ale také se říká od 60. let 19. století, že v Česku nebude dobře, dokud se kozácký kůň nenapije z Vltavy.

0 0
možnosti

hm politici se moc nemění..ale co se mění jsou finty, které na sebe každodenně vymýšlí a praktikují........a tak je politik donucen pod tlakem jiného politika něco udělat......Krym byla pro PUTINA "lose-lose" situace........a tak si vybral bezpečnost Ruska, tedy nedovolit americkému vojenskému námořnictvu zaparkovat své lodě na Krymu v přístavech vybudovaných Ruskem.....protože kdyby Krym zůstal Ukrajině, Ukrajina by se stala členem NATO.......a USA by měla vojenskou základnu u Putina v kuchyni.,,a to skutečně Putin nemohl dopustit...........A protože se tento tah USA a CIA nepovedl tak se USA nechala pozvat přes NATO do pobaltí.....také řešení a tak provokuje USA Rusko i nadále..Nějak nevidím podobné provokace Ruska proti USA...Rusko není na Kubě ani v Mexiku a ani v Kanadě, odkud by se nalepilo na hranici USA......tak jako se USA lepí na hranici Ruska.......a to nemluvím o vzdušných a satelitních provokací USA proti Rusku.............a jak každý ví, Rusko je na tom ekonomicky mnohem hůře než USA a tak se jen zuby nehte brání této americké vlně nekonečných provokací......namísto toho aby se mohlo starat o sebe.....nemůže, protože se musí bránit těmto americkým nekonečným provokacím a již po celé desítky let..možná i více než sto let......a možná i více než 200 let........

Je to jen boj dvou velikánů a momentálně USA vyhrávají a to celkem na celé čáře..i u obyčejných lidí, protože obyčejný člověk nevidí co se děje v politickém zákulisí.......jde mu jen o jeho malý jepičí život...

Dnes se USA ovšem nebojí jen Ruska ale i Číny a i EU....stačí porovnat základní ekonomické parametry je vše jasné......svět přestal být bipolární a má sestavu jako oligopol, 4 mocnosti, z nichž jedna je absolutně nejslabší....s ta nejslabší mocnost je EU, protože NEMÁ SVOU VLASTNÍ MOCNOU ARMÁDU, zatímco ostatní tři mocnosti MAJÍ SVOU VLASTNÍ MOCNOU ARMÁDU..... a tak je EU nejsnadnější kořistí pro USA....a nikdo to nevidí a spousty politiků evropských zemí ještě pořád USA posluhují

8 0
možnosti

Jo, celých 40 let to přesně takto tady tvrdili i naši komunisti. A dokonce až tak,

že jestli padne v ČSSR (nebo v Polsku či Maďarsku) komunistické zřízení,

že jestli tyhle východoevropské státy upustí od spojenectví s Ruskem

(tehdy SSSR) a přejdou ke spojenectví s imperialistickými štváči z USA,

tak že to bude všechno hodně zlé, že bude třetí světová válka

a že svět upadne v agónii.

No, po pravdě, byla to všechno velká lež.. Byla smůla, že to spojenectví se zkostnatělým totalitním Ruskem trvalo až tak dlouho a že jsme se tak dlouho izolovali od západního vyspělého světa. Až tak dlouho, že se to tady až mnoha lidem zažralo pod kůži.

Faktem je, že ten boj co uvádíte, to není boj dvou velikánů, že je to naprosto zbytečný boj osamělého Ruska proti vyspělým západním zemím (od USA, přes Kanadu, Austrálii, Japonsko až po téměř celou Evropu). Ten Ruský agresivní a vymezující se postoj co vytyčil po prohrané studené válce Putin je naprosto zbytečný a hlavně pro Rusko kontraproduktivní. A pozor, samozřejmě tím neříkám, že zrovna Jelcin to dělal dobře. Ale Putin zbytečně bojuje s celým vyspělým světem, místo co by s ním spolupracoval.

1 3
možnosti

Taky si myslim, ze je lepsi mit na domlouvani jednoho nez 150 milionu

1 0
možnosti

I26v17a36n 72M32i52n14á61ř

20. 3. 2018 22:19

Zkusme si připustit, že na tomto světě jsou i státy - jako Rusko, které o demokracii v pravém slova smyslu nestojí. Putin je pro naprostou většinu ruské společnosti více než přijatelný .. jinak by nemohl být volen takto opakovaně.

3 0
možnosti

J95a39n 62P53a21v65e78l

20. 3. 2018 23:39

Zkusme si připustit, že lidé dost často nemají volbu.

2 2
možnosti

Pane Kroupo, na základě milého upozornění pana Petříka jsem si přečetl váš zajímavý již starší blog "Jak si pan Putin močil do úst..."..

( viz zde: https://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=438198 )

Ohledně Putinova postoje k obsazení Krymu jste v něm psal: "Musím se smát snaze prezidenta Putina ohromit svět. Věren obrazu hrdého geroje, vystoupil před národem a světem, aby ze sebe před prvním udělal ještě o něco většího borce, a před druhým o mnoho většího pitomce..." atd. Ten svůj blog jste zakončil otázkou, cituji: "Otázka zní – lhal Putin v momentě, kdy se na Krymu buněčným dělením namnožili záhadní zelenáčci? Nebo lže nyní? A nebo lže pořád...?

No a musím uznat, že (a s odstupem času o to více) se jeví, že lže pořád.. tj. že jste už tehdy měl naprostou pravdu. Ano, Putin, který takto lhal a močil si do úst už před třemi lety.. pak lhal a močil si do úst pravidelně. Od snahy odtrhnout další a další území Ukrajiny, přes pěstování si mafiánského prostředí, tj. odměňování loajálních oligarchů a trestání neloajálních oligarchů, přes organizování státního dopingu až po či výstražné zabíjení nepohodlných novinářů či politických oponentů doma, či agentů v cizině.

Myslím si, že bychom udělali strašnou chybu, kdybychom takové ztělesnění zla omlouvali.. s trapnou výmluvou, že v Rusku přeci známe ještě větší zlo (které ale Putin toleruje a nechává žít, např. Žirinovskij nebo Grudinin (proč asi?)

a vlastně že můžeme být všichni rádi, že toho Putina máme!

No.. být rádi za takové zlo opravdu nemůžeme.

Chudáci Rusové. Mají na víc.

3 2
možnosti
Foto

Rozumím Vám, jen si ale myslím, že v tuhle chvíli musíme počítat jen s tím materiálem, který v současnosti máme k dispozici. A v tuhle chvíli je lepší Putin v Kremlu, než chaos v celém Rusku. To máte jako s mezinárodními smlouvami. Nějaká se uzavře mezi zeměmi A a B, s ohledem na chování země C. Jenže doba pokročí, stane se několik událostí, změní se poměr sil i personální obsazení vedení všech třech zemí a najednou abraka dabra - najedenou uzavřou novou smlouvu země A a země C s ohledem na aktuální stav země B. To je politika a to je pragmatický přístup vzhledem k měnící se situaci. V mezinárodní politice neexistuje takový luxus, jako je zásadové trvání na dříve řečeném. Stejně přistupuju já v případě pohledu na některé politiky, nebo na to, co zosobňují. Zásadovost a lpění na jediném přístupu je výsadou snílků, v reálu je to pošetilé.

4 1
možnosti

Pane Kroupo, sice Vás chápu, ale nesouhlasím. Jste ohledně možností (schopností) Ruska zbytečný pesimista. A nemáte pravdu. Rusko má neoddiskutovatelné na víc, než na současné zakonzervování mafiánsko-oligarchistických vztahů a na současné zbytečné zhoršení mezinárodních vztahů jak se sousedy, tak prakticky s celým vyspělým (západním) světem. Je to vše naprosto zbytečné.

Ruské hospodářství je sice mezinárodně málo konkurenceschopné, ale není v situaci rozpadajícího se bolševického centrálně řízeného hospodářského absurdistánu, jenž by mohl (v kombinaci s pádem ceny ropy na třetinovou hodnotu) dostat zemi znovu do stavu hospodářského chaosu (jak se to stalo v době rozpadu SSSR).

Rusko se už zbavilo (díky rozpadu SSSR) nejvíce nesoudržných celků a Putin dělá naopak chybu, že si něco z toho chce vzít zase zpátky (prý dle "historického práva").

V Rusku jakž takž funguje podnikání, trh atd. .. a lidé tam nejsou žádní zaslepení náboženští fanatici (jako v arabských muslimských zemích).

V daných souvislostech je nynější "sázka na totalitní jistotu", tj. sázka na agresivního Putina jedoucího ve starých totalitních (kgbáckých) časech.. naprosto zbytečná cesta nikam.

Putin možná byl ze začátku dobrou volbou pro tvrdou stabilizaci země. Ale co si budeme nalhávat, víc než Putin se o stabilizaci Ruska zasloužilo opětovné zvednutí cen ropy na normální úroveň.. A překonání šoku z transformace socialismu na kapitalismus je vyzkoušená záležitost (záležitost která každému státu trvá pár let a musí si tím projít každý stát, kterému zkolabuje komunistický netržní systém).

Putin je nyní už naprosto zbytečné mafiánsko-oligarchistické zlo.. a čím déle bude to zlo působit, tím hůř se budou následky odstraňovat.

Takže západ nemůže být rád, že Putin se drží moci zuby nehty. Západ může spíše plakat nad tím, že takovému ohromnému množství šikovných Rusů nebylo umožněno se účastnit výběrového řízení na post nejvyšší. A bylo v rukou Putina takovou soutěž zorganizovat. Neudělal to. Škoda.

4 4
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám