Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

D90a59d34a24k 24P50e67t30r

26. 5. 2017 18:27

Atentát který neměl smysl a nic nezměnil, pouze jednu vesničku odsoudil k zániku a nejméně čtyři tisíce obyvatel bylo popraveno. Jen proto, že schvalovali atentát.To je jiná strana mince.

0 2
možnosti

Neberte jako urážku, ale poprosím zasednout k učebnici dějepisu a trochu nastudovat. Ta vesnice nebyla jedna a nebylo z důvodu schvalování atentátu, obyvatel nebylo 4 tisíce ale cca 600, ale to je ale detail. To důležité je, že atentát změnil velmi mnoho. Od profláknutého zrušení Mnichovské dohody, od uznání, že občané ČSR (protektorátu) jsou opravdu obětí perzekuce, od toho, že na ČSR bylo pohlíženo jako na vítěznou mocnost, od toho, že byl odstraněn opravdu schopný (všeho) člověk. O ohlase ve světě a dalších detailech se nemá cenu zmiňovat. Ano, organizovaný odboj poté přestal prakticky existovat, mnoho lidí zemřelo, často opravdové elity národa, ale klady bohužel převažují. Ti lidé by dopadli stejně a s nimi celý národ (pokud by TŘ válku vyhrála), takto je alespoň možné napsat, že máme být díky nim na co hrdí, že se perzekuci a osobní likvidaci postavili čelem, statečně. Přinést takovou obět..

4 0
možnosti

Karma - je chvályhodné, že jste si jako jeden z mála na tohle významné výročí vzpomněl. R^

1 0
možnosti
Foto

Díky, ono si nás vzpomnělo hodně, ale zde na blogu se dává bohužel přednost jiným tématům, než je taková událost...

0 0
možnosti

Karma, Vláďo.

Pouze jednu malou výtku:

Měl ses zmínit alespoň jednou větou i o lidech, kteří jim v Praze potom pomáhali a zaplatili za to též životem, například o Matěji Pavlíkovi (občanské jméno pravoslavného biskupa Gorazda II.) a řadě dalších.

0 0
možnosti
Foto

Ale vždyť se o nich zmiňuju hned v prvním odstavci...:-)

1 0
možnosti
Foto

Vladímíre... cosmesitosme si... jsem za tohle vzpomenutí vděčná a má tu být. Karma.R^...chválím to, Vaše- at dneska přenecháme historikům , zda ten čin byl ...nebo nebyl... píštete to tam jasně a díky. Chete se soustředit na hrdinné chování těchto chlapů. od začátku až do konců ...a já jen přidávám, že kdo zná zápisy z tajných projevů RH, jaký s námi měl plán...skláním se před obětmi...skláním, ale ono to s ním vážně nešlo jinak.

0 0
možnosti

Proč vám to vzpomínání ani trochu nevěřím? Spíš bych řekl, že myslíte co bude k večeři. Veteráne z Afganistánu. :-)

0 0
možnosti
Foto

Věřte, nevěřte, vy i vaše víra je u mě tam, kde se moje tělo dotýká židle...

4 0
možnosti
Foto

Přál bych si, aby takových hrdinů bylo daleko víc a to i v dnešní době.

Zabití tyrana není vraždou, nýbrž spravedlností, kterou může vykonat každý, kdo tuto spravedlnost chápe, ctí a má odvahu to provést.

0 0
možnosti
Foto

J26a97k75u56b 74R62o69t56h

26. 5. 2017 10:04

Hodnotím i přes tragické následky pro tisíce obyvatel Česka atentát jako pozitivní. Mimo jiné i proto, aby nebyl tak děsivě a hořce pravdě blízký polský vtip:

Proč Češi neměli žádný pořádný odboj?

Protože jim to Němci zakázali! :-/

5 0
možnosti

No. Odboj nebyl jako v Polsku, ale to neustále sebemrskačství ohledně kolaborace atd. Jen si přečtěte něco o kvalitě zbraní vyrobených v protektorátu. Kolaborace nebyla větší (naopak) než v Holandsku, Belgii, Dánsku,Norsku a jiných okupovaných zemích. A to všechny tyto státy měly jednu zásadní výhodu. A to, že se jim před vpádem TŘ podařilo zničit (alespoň částěčně) kartotéky obyvatel, vojenské archivy atd. To se pak blbě něco vyhodí do vzduchu, když Vám poté vykosí celou rodinu do X-tého kolene. Právě už jen na příkladu Kubiše. Tento problém v jiných zemích nebyl, nebo nebyl tak velký, tak každý mohl jet na sebe a v případě průseru to odnesl jen on. Nenesl tíhu odpovědnosti za celou rodinu. A i tak, zkuste třeba na palba.cz, tam se o odboji něco mál dočtete, nebo knihy o odboji v protektorátu (kvalita kolísá ale od Jitky Neradové je slušné dílo). Mám dojem, že se trochu šíří nákaza komunistickou propagandou. Tedy, většina odboje byla buď organizována z Londýna, nebo byla organizována spontáně mimo KSČ. A to se nelíbilo, takže se jaksi tento odboj z učebnic vytratil a ani dnes ení příliš zájem to změnit. Ale pravda to není. Je zajímavé, že na straně Polska jsou naopak "pitomé" odbojové a nic neřešící události vynášeny do nebes.

0 0
možnosti

Musím Vás pokárat pane autore. Ne za to, že výročí připadá až na zítra, ale za to, že jste mě s článekm předběhl. Čekal jsem, že zapadne a nikdo nevzpomene. Teď jsem v navážkách, zda investovat čas a navíc, už jsem ji "částečně" jeden blog věnoval (http://zakoucky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=476730). No jisté je, že zítra půjdeme uctít památku do chrámu svatých Cyrila a Metoděje. Před tím

ale k památníku Operace Anthropoid. Obět vojáků/výsadkářů chápu, co mě ale vždy děsí je, jak skončily jejich rodiny. Třeba u Kubiše: https://cs.wikipedia.org/wiki/Jan_Kubi%C5%A1

S pozdravem

MZ

1 0
možnosti
Foto

Tak to se omlouvám:-). Tady Vám za to dám odkaz na spoustu článků týkajících se historie, která Vás, jak se zdá, asi také zajímá...

http://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/?us=10387

0 0
možnosti

Ano, včera na ČT 2 byl o nich český film....

0 0
možnosti

Ano, od Sequense. Leč, hodně chyb obsahuje, nevím zda z důvodů doby, ve které byl natáčen či z toho, že archivy, výpovědi a všechny podklady neměl k dispozici.

S pozdravem

MZ

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS