Když vaří chlap, aneb Dušené vepřové ledvinky...
Jsou lidé, kteří se vnitřností štítí. Já osobně to nechápu, už jako malý kluk jsem četl v knížkách, že ledviny, játra a třeba jazyk, patřily mezi pochoutky už v dobách pravěku a dostal je za odměnu jen ten nejstatečnější lovec, nebo náčelník.
Dáme se do toho, je to výzva...
Budeme potřebovat asi šest vepřových ledvinek. Ty si pečlivě omyjeme a na prkýnku je ostrým nožem rozpůlíme podél.
Rozpůlená ledvinka...
Po rozpůlení všech ledvinek je pečlivě opláchnu ve studené, tekoucí vodě. Bývají už opláchnuté z jatek, ale já jsem takovej medvídek mýval... Potom nás čeká, pro někoho možná trochu nepříjemná záležitost. Je třeba z ledvin co nejpečlivěji odstranit bílé kousky tuku a vaziv. Dělám to asi takhle.
Takhle si chytím kousek toho, co chci odřezávat a malým, ale hodně OSTRÝM nožíkem začnu odřezávat přebytečné blanky...
Po odřezání to vypadá asi takhle...
Potom si půlku ledvinky ještě přepůlím podél a rozkrájím na malé kousky. To vypadá asi takhle.
Ledvinky nakrájené na kousky a připravené k dušení...
Rozkrájím si asi dvě menší cibule na jemno. Mám takový trik, jak to udělat, když chci, abych krájel opravdu ,,najemno". Nejdříve si cibuli přepůlím a položím plochou částí na prkýnko. Potom si ostrým nožem zaříznu opatrně podél do cibule asi v půlce výšky. Říkám do cibule, ne do ruky...
Podélný řez v půli půlky cibule...
Nesmíte cibuli přeříznout úplně - musí být nedoříznutá (udělejte to tak, jako já na fotce), aby držela ještě pohromadě. Potom začněte krájet svisle a co nejjemněji. Také ne až ,,do konce".
Takhle krájení pokračuje - na jemno...
No a vezmete to ještě napříč a máte krásné, jemné kostičky cibule. Když je třeba opravdu jemné řezání, tak to stejně raději svěřím kuchyňskému robotu. V případě ledvinek to zase není, na rozdíl třeba od karbanátků, taková nutnost, ale to je na vás.
Potom si nakrájím na drobno asi 10 dkg špeku a rozetřu asi 4 stroužky česneku. Tentokrát ale POZOR!! Bez soli!!! Sůl je mrcha a stejně jako třeba, když vaříte játra, může způsobit, že se kousky masa stanou trupelnatými.
Česnek si nejdřív rozmačkám v ,,lisu" a potom ho rozetřu hezky špičkou malého nože...
A je čas připravit si jíšku. Tu dělám v případě ledvinek máslovou. Dám si do kastrůlku asi 10 dkg másla a po jeho rozpuštění na plotně přisypu asi 4 plné polévkové lžíce hladké mouky. Potom musím stále míchat a vařím na mírném stupni. Do omáčky dělám jíšku světlejší, než jsem třeba ukazoval u receptu na ,,buřtguláš".
Takovou barvu by měla mít jíška do omáčky...
Když mám tohle všechno připravené (nakrájené ledvinky odložené v lednici), tak si uvařím rýži. Té potřebujete, pro 4 osoby, dva plné, 250 ml hrnky.
Takové dva plné hrnky rýže jsou třeba pro 4 lidi...
Dám si vařit osolenou vodu - se solí v případě rýže opatrně. Je to bestie a lehce ji můžete přesolit. Raději vodu ochutnám a je žádoucí, aby v ní sůl nebyla prakticky cítit. Jak cítíte, že je voda slaná, odlijte část a přilijte novou vodu. Když dáváte vodu vařit, dejte do ní asi 4 až 6 celých hřebíčků. Koření, ne že tam hodíte ,,stovky krováky"...
Rýže vařená s hřebíčkem má potom lahodnější chuť. Samotnou rýži si nasypte do cedníku a propláchněte řádsky pod co nejvíce horkou, tekoucí vodou.
Proplachuju rýži pod vodovodem - co nejvíc horkou vodou!!!
Rýži nechte okapávat v dřezu a když se voda vaří, přesypte jí do hrnce - do vroucí vody. V případě potřeby odlijte vodu a nechte jí tam asi jen tak maximálně do 5 cm nad povrchem rýže. Na mírném stupni, s napůl přiklopenou pokličkou a za občasného promíchání vařte 17 minut. Vodu nedolévejte, jen, kdyby se vám rýže připalovala ke dnu hrnce a bylo jasné, že jí je málo, tak trošku dolijte - ale rozhodně jen horkou!!!
Rýže se vaří. To tmavě hnědé, to je hlavička jednoho hřebíčku...
Když mám rýži uvařenou (většinou už v ní zbývá jen málo vody), tak nechám hrnec asi 15 minut polozakrytý stát někde na prkýnku a potom (něco pro čtenářku ,,Haidy") šup s ním do peřin, kde vydrží rýže horká...
Tak a máme čas na to nejdůležitější. Do hrnce (obyčejného) si dám ještě za studena máslo a nasypu cibuli. To je důležité proto, že když dáte obojí spolu na plotnu, tak se cibule nepřipéká. Neptejte se mě na to, proč to tak je. Nevím to, ale je to tak...
V hrnci mám máslo a cibuli. Potom ho teprve dám na plotýnku...
Nechám cibulku hezky zesklovatět a přidám nakrájené ledvinky. Promíchávám, nechám chvilinku ,,obdělávat" a přidávám mletý pepř - špetku, asi půl kávové lžičky mletého kmínu a plnou polévkovou lžíci majoránky, rozmělněné palcem ruky jedné, v dlani ruky druhé. Promíchám a přidám na maličké kostičky pokrájený špek a rozetřený česnek.
Ledvinky se obdělávají a pozor - STÁLE NESOLÍM!!!
Ve špeku pravda trocha soli je, ale to není taková tragedie - odzkoušeno!! No a zbývá podlít trochou teplé vody - asi do půlky množství ledvinek v hrnci. Potom stáhnu hrnec z plotny a celý jeho obsah přeliju do ,,papiňáku". Ten uzavřu a dám vařit asi na 20 minut od chvíle, kdy se vám ukáže, že je natlakovaný.
Když je čas papiňák otevřít, přeliju jeho obsah zase zpět do hrnce, ve kterém jsem ledvinky obdělával na začátku. Jsou už hezky měkké. Dám je na plotnu prohřát a vmíchám připravenou jíšku. Promíchám a přiliju trochu vody - podle oka a tak, aby omáčka zůstávala hustější, ale aby se zase nepřipalovala k hrnci. Promíchám a konečně přišla chvíle pro sůl. Teprve v tomhle okamžiku celý obsah hrnce osolím. Solím opatrně a ochutnávám (pozor, spálenej jazyk je sviňa...) a když jsem s chutí slanosti spokojený, přidám jednu malou kávovou (NE VÍC!!!) lžičku octa. Omáčka dostane potom správnou chuť.
Za občasného promíchání povařím ještě deset minut a je to hotové. Je k tomu dobrý ,,ledový" salát. Co dodat? Snad jen - dobrou chuť!!!
Vypadá to hezky a chutná to výborně...
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Příště si ukážeme, jak se dělají skvělá ,,Královská kuřecí ňadra"...
Další moje recepty si můžete přečíst po kliknutí - SEM
Vladimír Kroupa
V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…
Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...
Vladimír Kroupa
Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...
Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...
Vladimír Kroupa
Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…
Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...
Vladimír Kroupa
Den, kdy se naivům zastavil dech…
Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...
Vladimír Kroupa
Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?
Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?
Další články autora |
Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl
Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...
Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný
Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...
Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici
Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...
Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování
Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...
Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci
Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...
Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině
V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...
Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie
Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...
Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně
Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...
Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy
Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...
Specialista na controlling - HO, dovolená navíc #x4FEf
INDEX NOSLUŠ s.r.o.
Plzeňský kraj
nabízený plat:
40 000 - 50 000 Kč
- Počet článků 2182
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 3086x
Dum Spiro Spero...
Seznam rubrik
- O FILMECH...
- SMRT TÁHLA PIKOVÝ ESO
- MŮJ ČTENÁŘSKÝ DENÍK
- POVOLÁNÍ - BODYGUARD
- JE TĚŽKÉ PŘEŽÍT...
- O lásce...
- TANEC S BÍLOU SMRTÍ
- S PRSTEM NA SPOUŠTI...
- HRA O ŽIVOT...
- MOJE RECEPTY - VAŘENÍ...
- O LÁSCE - MOJE PŘÍBĚHY A ÚVAHY
- SLOUŽÍM VLASTI...
- MOSSAD...
- MOJE BAJKY A POHÁDKY
- DIVOKÝ ZÁPAD...
- Z DENÍKU - AFGHÁNISTÁN...
- O ČLOVĚKU...
- STÍNY...
- STŘÍPKY Z DĚTSTVÍ...
- TĚŠÍ MĚ, CHÁRON...
- ,,SHAKESPEAROVINY"
- TEXTY MÝCH PÍSNÍ A BALAD
- I ĎÁBEL BÝVAL KDYSI ANDĚLEM…
- CHERCHEZ LA FEMME...
- TAXÍK A JINÉ SRANDIČKY...
- CUI BONO VERITAS...
- HORORY, SCI FI, PSYCHO...
- RYBÁŘSKÉ POVÍDKY A ZAMYŠLENÍ..
- MOJE BÁSNIČKY...
- MOJE FOTOBLOGY...
- OSOBNÍ
- NEZAŘAZENÉ
Oblíbené blogy
- Všechny, ze kterých se dozvím něco, co jsem nevěděl...
- Pavlína O' T. -Ta, která umí říci jasně co se jí líbí a co ne...
- Dušan Rovenský - Ten, který zná, ví a zažil...
- Alice Barešová - Ta s krásnou duší...
- Standa Wiener - Ten, co mě vždy pobaví...
- Jana Krčová - Ta něžně svá...
- Pavel Krečíř - Myslím, že srandista a budovatel :-))
- Ivo Richter - normální a prima chlap
- Hana Rebeka Šiander - V sametu zabalený diamant...
- Marián Béreš - PAN fotograf...
- Dušan Streit - zdravě rozumný
Oblíbené stránky
- Své články publikuji i v časopise ,,Rybář"
- Něco pro milovníky fajnového pití - COGNAC CLUB
- Napsal jsem první knihu
- Napsal jsem druhou knihu
Oblíbené knihy
Oblíbené články
- Hoď kamenem, kdož jsi bez viny...
- Z deníku - Afghánistán...jsou čtyři ráno...
- Vánoce 88' a ráže 7,62...
- Bodyguard - ,,Vaše sukně madam..."
- Bodyguard - ,,Tohle je Bagdád madam..."
- Pod palbou...
- ,,Vrať se mi živý, Vasko..."
- Přežít...
- Ano, já jsem Smrt...
- Per atria mortis... (Skrz brány smrti...)
- Kytarový mág...
- Zakuř si, Žide, zakuř...
- Cizinec...
- Milý Ahmede...
- Jak jsem salutoval B. Willisovi...
- Tanec s bílou smrtí - kapitola první...