Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když vaří chlap aneb Kuře ala kachna...

Občas se stane, že nemáme na kachnu korunky, nebo máme chuť na kachnu, ale máme doma kuře. A nebo nám tučná kachna nedělá dobře. Na všechno je jeden lék – kuře ala kachna. Ten recept je veskrze ,,provařený“, ale třeba se tady najde ještě někdo, kdo ho nezná, tak jdeme na to.

Je asi lepší, když na tenhle recept použijeme kuře větší a ne nějakého kostnatého chudinku. Kuřátko si pěkně posolíme zvenku i zevnitř, tak aby nebylo slané málo a zrovna tak, ale tentokrát  mírně, ho opepříme, pečlivě ho pomatláme drceným, nebo raději mletým kmínem - může se použít i kmín celý, ale podle mě je lepší ten mletý, protože se z něj lépe uvolní jeho aroma. Ke kmínu přidáme ještě asi 1 polévkovou lžíci v dlani romělněné majoránky a co se týká koření, je to vše. Zbývá nám ale to nejdůležitější.

Dovnitř kuřete dáme asi 4 silnější plátky oloupaného jablka a asi tak 3 stroužky česneku, nakrájeného na plátky. Vymažeme si pekáč máslem a kuře do něho položíme prsy dolů. Přidáme asi po 1 lžíci másla a vepřového sádla, které rozdělíme na kousky, které  položíme na okořeněné kuře i ho jimi obložíme. Kdo má se sádlem nějaký problém - může ho vynechat, ale já ho tam mám rád, neb výsledná šťáva přeci jen víc připomíná to, co falšujeme a totiž šťávu z kachny.

Okolo kuřátka rozložíme zbytek  oloupaného jablka, který nám zbyl po těch pár plátcích, co jsme dali dovnitř kuřete, rozkrájíme střední cibuli na asi 8 - 10 dílů a přidáme taky okolo té nádhery v pekáči. Doplníme 4 - 5 stroužků česneku nakrájeného na silnější plátky a přiklopíme svrchním dílem pekáče.

Troubu roztopíme na asi 200 stupňů a šup s kuřátkem dovnitř. Pečeme asi  20 minut a potom - pozor!! Teď to nejdůležitější, co nám umožní reinkarnaci obyčejného kuřete v kuře s chutí kachny domácí, čistě škubané, k baště pečené...

Černé pivo přátelé a to desítku (Ježíši, já vlastně teď nevím, jestli je černé i ,,dvanáctka"?!) - po těch 20 minutách pečení podleju kuřátko trochou (asi 3 - 5 lžic) černého piva. Musí být černé, protože právě ten snad karamel, nebo co se to v černém pivečku nalézá, dodá tomu kuřátku, společně s jablkem tu báječně nalhanou chuť kachny.  No a pečeme přiklopené dál. Ještě jeden poznatek - to černé pivo mějte vyndané z lednice (já tedy normálně pivo do lednice dávám...) už delší dobu před pečením, aby vytemperovalo na pokojovou teplotu. Jen tak se totiž při postupném podlévání kuřátka, které nás čeká, nestane to, aby se prostředí v pekáči zbytečně moc ochladilo. Jak je asi jasné, pečeme a postupně podléváme a poléváme kuřátko černým pivem. Můžeme v případě potřeby (větší žízeň, než chuť upéct kuře ala kachnu) pivo naředit vodou, ale moc bych to s tou vodou nepřeháněl - nejsme žáby že ano...

Pečeme asi tak dlouho, až se nám zdá, že má kuře ,,záda" hezky opečená a teprve tehdy vytáhneme pekáč z trouby, kuře v něm obrátíme prsy nahoru a vrátíme ho zase pěkně do teplíčka trouby. Pečeme do stavu, v jakém máme rádi opečenou kůžičku. Já osobně peču celou dobu kuře přiklopené druhým protikusem pekáče a to proto, že jen tak je krásně měkké i uvnitř u kostí. Pokud chci kůžičku opravdu křupavou, sundám ke konci pečení asi na 5 - 10 minut maximálně ten vrch pekáče, ale to potom pozor, protože musíme často hlídat, jestli se nám to tak jako nepřipaluje, protože není nic horšího, než připálit na kuřeti (co už si o sobě myslí, že je kachnou) to nejlepší - kůžičku. Samozřejmě stále, po celou dobu pečení dbáme na to, aby kuře nebylo na ,,suchu" a pečlivě doplňujeme pivo.

Tak a je to. Samozřejmě podávám s knedlíkem a se zelím. Knedlíky - to se klidně přiznám já vařím z ..pytlíku". Prostě koupím sáček houskových knedlíků od Vitany a je to. Někdo dokonce kupuje už knedlíky uvařené, jednou jsme to taky praktikovali, ale to chce mít vyzkoušené, které a od jaké firmy jsou ty pravé, páč veskrze jsou kupované a už uvařené knedlíky hnus - můj názor.

A zelí? No tak já vám řeknu i to, jak vařím zelí no.

Na sádle spěním najemno nakrájenou cibuli - stačí menší, zasypu hladkou moukou (asi 4 - 5 rovných polévkových lžic) a za stálého míchání vznikne cibulová jíška. Nedělám ji nijak tmavou, ale trochu zapražená být musí. Když je jíška hotová, odstavím ji stranou.

Do dalšího hrnce si ze sklenice vyklopím sterilované zelí, já osobně mám raději zelí červené, protože mně přijde víc aromatické, než zelí bílé. Přidám sůl (množství musí každý odhadnout dle své chuti, prostě přiměřeně), kmín (drcený, mletý, přinejhorším celý...), 4 hřebíček, 1 bobkový list, 2 - 3 kuličky nového koření, 2 - 3 kuličky jalovce, špetku mletého pepře a v dlani rozmělněnou špetku tymiánu. Zaleju vodou asi do ¾ vrstvy zelí a dám, za občasného míchání, pod pokličku dusit na mírný stupeň. Po chvíli přidám 2 - 3 stroužky česneku rozetřeného s trochou sole. Dusím do změknutí zelí - dle chutě a potřeby. Potom dochutím zase podle vlastní chutě cukrem, solí a octem. Nutno ochutnávat a ingredience přidávat po malinkých částečkách, ať to nespackáme, když už jsme se dostali tak daleko...

No a nakonec přidám do hrnce se zelím onu cibulovou jíšku, co jsem si připravil na začátku babrání se zelím, pečlivě promíchám, ještě trochu nechám prohřát a jsem hotový.

Ještě malou radu si neodpustím, když vařím, tak na to jdu jako na logistický problém a musím postupovat tak, abych se v kuchyni neumlátil a dobře si rozmyslím, co budu  vařit nejdřív a co později. Takže já osobně to dělám tak, že nejdříve připravím a dám péci kuře. To se peče a už ho jen hlídám a podlévám. Mezi tím mám mraky času a tak se vrhnu na přípravu zelí. Když mám zelí hotové, šup s ním v hrnci omotaném utěrkou do peřiny a tam vydrží teplé. Kuře se peče a mně ještě zbývá čas a tak se vrhnu na knedlíky. Pokud je mám dřív, než kuře, jdou v míse překryté další utěrkou, dělat společnost zelí do peřiny. Ale co já vám do toho budu kecat, jistě si poradíte jak jste zvyklí vařit podle svého.

Zkuste ale jednou vařit podle mého a zkuste ,,moje" kuře ala kachnu s ,,mým" zelím. Třeba vám pošmakuje...

 

Dobrou chuť!!!

Další moje recepty jsou k vidění na mém blogu a vždy začínají slovy -,,Když vaří chlap..."

Dále se můžete těšit vždy v pátek v 11 hodin na:

10.7. Buřty na černém pivu a kečupu

17.7. Míchaná vajíčka na majoránce ala ,,já"

24.7. Vepřová po ,,mém"

A dále se uvidí...

 

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 3.7.2009 11:00 | karma článku: 34,03 | přečteno: 59303x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5534x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3845x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Silní Putinovi ustupují, zatímco slabí s ním statečně bojují…

Začíná to vypadat, že nejsilnější ze západních států začínají ustupovat Putinovi, a zároveň začínají házet Ukrajinu přes palubu. Jak že to řekl Churchill?

31.1.2023 v 10:53 | Karma: 40,38 | Přečteno: 3719x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Co (některým...) voličům Andreje Babiše absolutně nedochází…

Tito někteří voliči argumentují hlavně tím, že za jeho vlády jim bylo lépe. Měli více peněz, ceny byly mnohem nižší, mohli si koupit více zboží, a dokonce i něco do slamníku pro strýčka Příhodu jim zbylo...

17.1.2023 v 10:44 | Karma: 44,55 | Přečteno: 8327x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Andrej Babiš – generátor dluhů. A ještě se tím chlubí…

Při sledování včerejší předvolební debaty na Nově jsem jen lapal po dechu. Už ale vím, proč se pan Babiš předchozích debat neúčastnil – nechtěl dát více času svým rivalům, aby jeho cancy a lži rozprášili po každé debatě...

13.1.2023 v 10:38 | Karma: 31,45 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Co je na Rusku teroristického?

Někteří to vidí tak, že nic. Všechno je v pořádku, Rusko využívá svého práva na velikost a sílu, Ukrajina si může za lekci ze slušného chování sama, a jestli ne sama, tak spolu se Západem...

25.11.2022 v 11:40 | Karma: 30,45 | Přečteno: 942x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Ani omylem se nechci zastávat Ruska, ovšem…

... některé horké hlavy by se měly zchladit. Mám na mysli hlavy některých novinářů a televizních redaktorů, a hlavně politiků. Našich...

16.11.2022 v 11:33 | Karma: 47,14 | Přečteno: 12234x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pro ukrajinské civilní oběti ruských zločinů můžeme udělat víc…

Současně s tím, můžeme udělat něco pro sebe, hlavně pro ty z nás, kteří stále nevěří, závidí, nenávidí a názorově stojí na straně, která není morálně ospravedlnitelná...

2.11.2022 v 10:40 | Karma: 36,53 | Přečteno: 2470x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Kdo má největší strach z potenciálního prezidenta, Petra Pavla…?

Na hlavu Petra Pavla, toliko kandidáta na prezidenta ČR, se v posledních dnech snesla vlna kritiky za jeho minulost, respektive za to, jak se k ní staví.

26.10.2022 v 12:43 | Karma: 35,34 | Přečteno: 1669x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Ideální muž a ideální žena. Konečně jsem na to sám pro sebe kápnul…

Kdekdo si s tím láme a lámal hlavu. Je fakt, že co člověk, to názor, pocit a priorita. Po dlouhodobém studiu tohoto problému jsem alespoň já sám pro sebe tomu přišel na kloub...

20.10.2022 v 11:36 | Karma: 20,13 | Přečteno: 665x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Rus nekreslí červené linie, Rus páchá krvavé linie…

Ještě ani není jasné, kdo vlastně vyhodil do luftu část Kerčského mostu, ale už je jasné, jak blízko má Putin k Hitlerovi...

10.10.2022 v 11:39 | Karma: 29,53 | Přečteno: 581x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Nechápu, proč někdo nechápe, že je Putin vrah a zloděj…

Jak moc musejí být zblblí lidé, co se stále zastávají Putina a jeho zločinných záchvatů? Kde tací vyrůstali, jaký vnitřní řád nasávali s mateřským mlékem...?

30.9.2022 v 12:41 | Karma: 35,71 | Přečteno: 1030x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Hledám na Západě toho, kdo chce válku. Zn. Marně…

Nějak tomu nerozumím. Podle zpráv a informací z Ruska, Číny, nebo Běloruska, prý Západ nemyslí na nic jiného než jak rozpoutat válku, na to, že nejpozději zítra budou státy Rusko, Čína a Bělorusko ze strany Západu napadeny...

22.9.2022 v 13:50 | Karma: 28,37 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Začátek ruské mobilizace – konec začátku Putinova pádu…

Sir Winston Churchill mi snad odpustí, že jsem trochu překroutil jeho citát z Druhé světové války. Ruský prezident Putin si to ale „zaslouží“...

21.9.2022 v 12:52 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1073x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Jestli se Rusové rozzlobí, tak prý budou zlí…

To, že jde o národ v podstatě zlý, jak stádo čertů, to krom skalních proruských rekt-alpinistů, už u nás ví snad každý. Že lžou druhým i sami sobě, to víme taky. Jo, a ještě to, že se mají čeho bát...

13.9.2022 v 13:45 | Karma: 30,86 | Přečteno: 962x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Omezenci žijí jen ve městech…

To je jasný fakt, pro který jsou nepopiratelné důkazy. No řekněte, umí snad běžný Pražák zabít, stáhnout a vykuchat králíka? Umí si snad Pražák převléci své značkové sako za umatlané montérky? Neumí, omezenec jeden...

9.9.2022 v 12:38 | Karma: 21,29 | Přečteno: 1121x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Jak demonstranti na Václaváku zapomněli na příčinu…

Sešlo se jich tam hodně, o tom není sporu. Jsou ale i další aspekty, o kterých není sporu, co se téhle demonstrace týká. Jde z ní větší mrazení, než snad z nastávající zimy...

5.9.2022 v 11:32 | Karma: 46,52 | Přečteno: 11464x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám