Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč má stále tolik lidí potíže pochopit nebezpečí nemoci covid-19…?

Jistě se s nimi také denně setkáváte, ať už osobně, nebo prostřednictvím sociálních sítí – s popírači. Možná jste s nimi na jedné vlně, možná byste s nimi nechtěli sdílet ani metr čtvereční na chodníku…

.

Já osobně „popírač“ nejsem. Své jsem si s covidem prožil, a protože už jsem se naučil dát na osobní zkušenosti, nemohu jinak. Přemýšlím ale často nad tím, co některé lidi vede k různě silnému odporu vůči všem nařízením stran ochrany před nákazou, co některé lidi vede i tak daleko, že doslova konspiračně tvrdí, že vše kolem covidu je jen jedna veliká PR akce.

Těm už nerozumím vůbec.

Fascinuje mě, že nevěří těm nejspolehlivějším svědkům – ne svědkům covidovým, jak někteří s oblibou opatrnější lidi nazývají, ale svědkům, kteří jsou každodenně v té, jak se říká – první linii.

Zdravotníkům z JIP a z dalších lékařských zařízení, která pečují o ty nejvíce nákazou postižené.

I já osobně už čím dál více chápu, že moji spoluobčané odmítají věřit jak vládě, tak politikům obecně. I já přeci vidím, jak málo toho politici v boji proti pandemii, alespoň u nás, zatím zvládli. Všudypřítomný chaos, ve kterém neví ruce, co dělají nohy (a naopak…), je skutečně silně odpudivý.

Nejde jen o běžné chyby, tady je třeba si uvědomit, že každá, nebo většina chyb, kterých se vláda při vymýšlení různých opatření a nařízeních dopustí, stojí DOSLOVA lidské životy.

Jiná věc ovšem je, že to (alespoň pro mě…) neznamená, že jsou tím pádem a priori VŠECHNA vládní nařízení a opatření špatná a zbytečná. Bohužel, mnoho lidí to má nastavené tak, že protože nenávidí pana Babiše, znamená to pro ně automaticky – „Babiš je dle mě debil = nebudu dodržovat nic…“

To je samozřejmě špatně.

Někdy si tak říkám, proč někteří lidé nevěří, že nákaza je vážná věc pro nás všechny, i když podle statistik setkání s ní mnoho lidí přežilo bez větších komplikací. Proč věří tomu, že se sami buď vůbec nenakazí, nebo i když se nakazí, že to přečkají maximálně s dvoudenní rýmou. Co vede některé lidi k přesvědčení, že to nebudou zrovna oni, kdo bude někde na JIP nakonec bojovat o život, kterýžto boj také mohou snadno prohrát?

Příklady jsou, lékaři a sestry z JIP po celé zemi by mohli vyprávět – jak se jim dostali pod ruce i lidé – pacienti, kteří před nákazou netrpěli žádnou chronickou nemocí, ani neměli problémy s nadváhou či nějakým jiným, stran covidu rizikovým faktorem, a kteří ten boj o život nakonec prohráli.

Co vede některé lidi k přesvědčení, že zrovna JIM se to stát nemůže?

Došel jsem nakonec k závěru, že za to všechno, když ne za všechny, tak za většinu postojů lidí, kteří dodnes nepochopili, jak je covid nebezpečný pro všechny, stojí média a jejich vliv na naši psychiku.

Ať už to byla dříve jen televize, rozhlas, nebo dnes internetová síť – všechna tato média mají na svědomí, že jsme se dokázali mnohdy duševně odstřihnout od skutečného lidského neštěstí. Dnes bez problémů u večeře sledujeme ve zprávách, jak někde v rovníkové Africe magoři z jedné frakce mačetama zmasakrovali magory z frakce druhé.

Sledujeme záběry z bezpečnostních kamer, na kterých někdo někoho znásilňuje, zabíjí, mučí. A klidně k tomu přikusujeme rohlík…

Sledujeme v televizi, jak nějaké rodině někde na severu Moravy spláchla povodeň barák a jediné, k čemu to u nás tak maximálně povede je, že vezmeme do ruky mobil a pošleme přes DMS 90 kč na konto jejich pomoci.

A co mají všechny tyto zprávy společného?

Proč o nich vůbec píšu…?

Píšu o nich, aniž bych někomu vyčítal ten klid a rohlík při sledování těch zpráv, píšu o nich hlavně proto, abych nahlas sdělil, co si myslím už dlouho.

Takový postoj většiny z nás k tragédiím, na které jsme si už dávno zvykli, je pochopitelný, to se jen naše psyché snaží proti těm hrůzám bránit tak, že je v našich myslích relativizuje. Jinak bychom se samozřejmě zbláznili, kdybychom si dělali hlavu z každé hrůzy, co se stane kdekoliv na světě.

Na druhou stranu nás ale tento postoj dostává do pozice, ne všechny, některé z nás ale asi ano, kdy naše mysl odmítá jakékoliv katastrofické zprávy jako něco, co by se snad mělo týkat nás osobně.

Vždyť přeci doteď všechny ty hrůzy, masakry, nemoci a podivně zahadičkovaní lidé na nemocničních lůžkách neměli na naše osobní životy nejmenší vliv – vždy se to přeci dělo někde daleko, někde za skleněnou deskou zářící obrazovky. To se neděje v našich skutečných životech, a i kdyby, tak vždy jen těm druhým, nám ne…

A to je právě omyl.

Pandemie covidu se týká i těch, co se s nemocí nikdy nesetkají, i těch, co si to zatím jen myslí. Ten průšvih stran ekonomických potíží, stran mnoha a mnoha nepřeberných komplikací, kterým budou naše životy v budoucnu čelit, ať už se nákazy někdy zbavíme, nebo ne, ten není jen těch nemocných, postižených a mrtvých.

Je to problém nás VŠECH.

Vláda, naše vláda, trpí neduhem, že se snaží najít nějakou vlastní „českou“ cestu, jak z toho ven, přijde mi, že vládní představitelé (hlavně asi pan Babiš…) nedokážou potlačit nutkání dělat všechno po svém a nedokážou se podívat za naše hranice k sousedům, aby se poučili z jejich chyb, a hlavně z jejich úspěchů.

A to je samozřejmě špatně, protože to stojí životy.

To ale pro mě osobně neznamená, že nebudu nosit roušku, respektive respirátor, nejen všude tam, kde je to nařízeno, ale pro vlastní klid i tam, kde to třeba nařízeno není.

Dál budu dodržovat od ostatních lidí odstup, dál se budu snažit omezit své kontakty na nutné minimum. I kdyby vláda v čele s panem Babišem skákala z jedné nohy na druhou, tohle dodržovat budu, protože to nedělám pro Babiše, to dělám pro sebe, pro svou rodinu, pro všechny, se kterými se sejít musím, i pro ty, co se s nimi nesejdu, neb nutně nemusím.

Vy ostatní si dělejte, co chcete, ale nezapomeňte si prosím uvědomit, že to, co vidíte už rok denně za těmi obrazovkami vašich televizí a monitorů, to se tentokrát neděje tisíce kilometrů od Vás, to se skutečně děje hned za dveřmi Vašeho bytu, nebo domu…

.

.

Autor: Vladimír Kroupa | středa 3.3.2021 15:08 | karma článku: 47,89 | přečteno: 18645x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma: 44,52 | Přečteno: 5535x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma: 46,62 | Přečteno: 10217x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma: 20,05 | Přečteno: 833x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma: 31,22 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Společnost

Vladimír Kroupa

Proč není dobré pro mír ustupovat zlu…?

Protože zlo takový mír neocení, naopak udělá všechno proto, aby takový „mír“ v budoucnu pošlapalo. Co bude pak? Další ústup a další domnělý mír...?

17.2.2023 v 13:43 | Karma: 43,34 | Přečteno: 3845x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám