Hodní a milí lidé se většinou neperou s policisty a nemají v těle drogy…

4. 06. 2020 12:28:54
... a pokud ano, pak si doslova říkají o veliké problémy. Bohužel, jejich problémy se pak mohou stát problémem celých států. I těch Spojených...

.

Celé Spojené státy šílí. Při zatýkání zemřel muž, kterému klečel policista na krku. To jsou fakta. Během minulých dnů ale napříč světem proběhla i celá řada domněnek, omylů a vyslovených nepravd, v souvislosti s tímto případem.

Mám ještě v živé paměti, jak jsem v článcích na netu četl, že pan George Floyd, toliko onen zemřelý zadržený, byl milým a hodným člověkem. Dalo by se tomu na první dobrou věřit, ale na tu druhou už to trochu koliduje s jeho násilnou a kriminální minulostí. Dobří a milí lidé se většinou nedopouštějí ozbrojených loupeží, za což byl prý pan Floyd v minulosti v base.

Další z vět, které jsem v minulých dnech četl v médiích a které mi utkvěly v paměti byly o tom, že se pan Floyd prý vůbec nebránil zadržení, že s policí vlastně spolupracoval, takže jakýkoliv invazivní zákrok ze strany policie byl prý naprosto zbytečný...

To je ovšem už ne omyl, ale vyslovená lež. Videa, která se na veřejnost postupně dostávají, která lezou na světlo Boží, jako z chlupaté deky, jasně ukazují, že pan Floyd dělal potíže už od samého příchodu policistů na místo. Nejprve nechtěl vůbec opustit auto, ve kterém seděl, musel být policisty doslova vytažen ven. Byla mu nasazena pouta, a protože bylo podezření, že se dopustil placení falešnou bankovkou, navíc vykazoval známky chováni pod vlivem drog, či alkoholu, potřebovali ho policisté dopravit na policejní oddělení, kde by se celá věc prošetřila.

Falšování měny je ve Spojených státech velmi závažný zločin, a protože nebylo jasné, zda se jednalo o falešnou měnu ve Floydových rukou, ani to, jak, pokud byla falešná, se bankovka k podezřelému dostala, bylo třeba celou věc řádně prošetřit, nešlo nad tím jen mávnout rukou a udělat na něj jen na ulici prstem ty ty ty.

Pan Floyd se ale rozhodl, že do policejního auta nenastoupí, schválně padal na zem, vykřikoval cosi o tom, že má klaustrofobii, takže nemůže do vozu nastoupit.

Člověk, který jen několik málo minut před tím křikem seděl v jiném voze, dokonce daleko menším, než bylo policejní SUV, kterým ho chtěli policisté odvézt, trpí nezvladatelnou klaustrofobií...?

Další buď omyly, nebo vyslovené lži, které se o panu Floydovi objevily v médiích záhy po celém incidentu, byly o tom, že byl ten pán naprosto zdravý, že netrpěl žádnou chorobou, která by mohla za určitých okolností vést ke komplikacím při jeho zatýkání...

Podle pitevní zprávy se však ukázalo že pan Floyd trpěl několika chorobami, mimo jiné vážnou arteriosklerózou a měl vysoký krevní tlak. Když k tomu připočteme, že měl v těle nalezeny látky jako syntetický opioid proti bolesti fentanyl a také metamfetamin, dále bohužel fakt, že jeden z policistů neměl dost rozumu, aby mu neklečel zbytečně na krku, není výsledek celé situace zase až tak překvapující.

Vnímám fakt, že policista, který mu klečel na krku, byl rozhodujícím faktorem Floydovy smrti. Ten policista za to bude nepochybně souzen, a aniž bych chtěl předbíhat závěr soudu, bude asi i odsouzen. Tohle asi nikdo rozumný nepopírá, já vidím jen trochu problém v mediální glorifikaci zemřelého muže. Je totiž nade vší pochybnost také jasné to, že kdyby se v obchodě, kde platil cigarety podle prodávajícího falešnou dvacetidolarovkou, nechoval jako sjetý a kdyby respektoval názor prodejce, který od něj chtěl poté, co si prohlédl bankovku cigarety vrátit, tyto vrátil, nikdy by prodávající nezavolal policii. Mohl si bankovku vzít, vrátit cigára a pokud si byl jistý, že není falešná, mohl si jít koupit cigarety jinam. Jenže on dle pitevní zprávy nafetovaný byl, a tak se podle toho choval.

Přijela policie a on se bránil nejen vystoupit ze svého vozu, ale i tomu, nastoupit do vozu policejního. Ten muž byl obrovský, měřil přes dva metry, což podle všeho zavdalo příčinu, že se na jeho zmítajícím se těle usadila hned trojice policistů. Bohužel jeden z nich na krku, ale o tom už jsme si říkali.

Další věc, se kterou mám trochu problém je skutečnost, že média rozpoutala šílenství zvané rasový motiv. Americká, a nejen americká společnost je na toto téma více než citlivá, což se ukázalo v eskalaci celé situace v celých Spojených státech. Věc je totiž podána médii tak, že pan Floyd zemřel hlavně proto, protože byl černoch. Šlo prý o rasovou vraždu, protože muž klečící mu na krku byl běloch, to zaprvé, za druhé proto, protože prý za poslední dobu zemřelo rukou bílých policistů vícero lidí černé pleti...

U celé akce bylo několik policistů, z toho nejméně jeden byl zjevně asijského původu, další vypadl jako Hispánec, další působil svým zjevem, že by mohl mít arabské předky.

Ano bylo tam i několik policistů „evropského“ typu, tedy bílých mužů. Co to vypovídá? Že se na místě sešla doslova rasová všehochuť, a mně se moc nechce věřit, že všichni tito muži byli rasisté, co nenávidí černochy, a protože pan Floyd byl černoch, nechali z toho důvodu všichni dojít situaci tak daleko.

Doslova se nabízí otázka, jak by zacházeli s dvoumetrovým mužem bílé pleti, který by se vzpouzel usazení do auta, jevil by známky požití drog a blábolil by z cesty. Osobně si myslím, že by s ním zacházeli úplně stejně, barva pleti by byla podružná a hlavní roli by měla celková situace.

Další otázka, která mě napadá je ta, kolik bylo v poslední době zabito rukou policie v USA lidí bílé pleti, když už se operuje počtem policií zabitých lidí černé pleti...

Nedávno jsem četl statistiku, že poměr případů násilných činů se zbraní v ruce v USA činí 4,5 : 1,5, a to ve smyslu, že to vyšší číslo se týká pachatelů černé barvy pleti, proti pachatelům pleti bílé. Netuším, jestli byla ta statistika pravdivá, pokud ale ano, pak se lze jen stěží divit tomu, že bude i počet zatčených a z násilných trestních činů obviněných lidí afroamerického původu vyšší, než se bude týkat bělochů.

To jen k tomu „rasismu“ s nímž jsou údajně v USA pronásledovaní lidé černé barvy pleti. Ono, pokud je ta statistika pravdivá, pak se ani nelze divit jisté ostražitosti až nedůvěře, které se právě afroamerická část obyvatel „těší“ u zbytku populace napříč Spojenými státy.

Další skutečností, která hraje velikou roli v eskalaci až násilných protestů v USA v posledních dnech, je postoj prezidenta Donalda Trumpa. Ten se chová doslova jako slon v porcelánu. Namísto toho, aby se už v počátcích toho všeho snažil rozjitřené emoce uklidnit, dělá přesný opak. Jeho výhrůžky střelbou ze strany armády do davů v ulicích samozřejmě zafungovaly jako pověstný galon benzínu vlitý do ohně.

Jako by pan Trump zapomněl na Druhý dodatek Ústavy USA, který zaručuje americkému občanovi právo vlastnit zbraň, a to hlavně k ochraně své bezpečnosti, svobody a demokracie ve své zemi, a to třeba i proti zvůli státu. Co když si američtí občané vyloží případnou střelbu do svých řad ze strany vlastní armády, jako zvůli úřadů, potlačení jejich svobod a doslova ohrožení demokracie ve své zemi, aby pak sami vzali do rukou své zbraně a odpověděli by taktéž střelbou...?

Opravdu touží Donald Trump po té „své“ válce tak moc, že je ochoten riskovat i válku občanskou a to ve své vlastní zemi...?

Bohužel se ukazuje, že díky tomu, že od samého začátku až do určité chvíle hrál roli mrtvého brouka, došlo k tomu, že původně pokojné demonstrace zneužila celá řada různých kriminálních existencí k tomu, že ničí majetek jiných lidí, zapalují auta, rabují obchody. Myslím si , že takovým jde hlavně o to rabování, jsou to obyčejní zloději, žádní demonstranti za lidská práva a rasovou rovnoprávnost.

To samozřejmě už nemá s protesty s tím, co se stalo panu Floydovi, nic společného a pokud se má takový trend zastavit, moc možností (nerepresivních), jak situaci uklidnit, už v tuto chvíli na skladě není.

Jsem zvědavý, nakolik budou hrát roli v počtu lidí demonstrujících i nadále v ulicích amerických měst nově se objevující záběry z celého incidentu. Ano, policista klečící panu Floydovi na krku se dopustil trestného činu, který bude vyšetřen a viník jistě potrestán. V tomto smyslu už není proti čemu demonstrovat, to už se podobá vlamování se do dokořán otevřených dveří.

Bohužel i v USA je ale hodně lidí, kteří a priori považují policisty za nepřítele. To, že se jeden z nich dopustil zločinu, ale přeci nemůže znamenat, že policie je prolezlá zákeřnými vrahy odshora až dolů. Stejně, jako Vás může svou nezodpovědností zabít lékař, nebo bagrista, když na Vás vysype lžíci plnou kamení, stejně tak se občas najde černá ovce i mezi policisty. Bohužel práce policie je tak nebezpečná a riziková, zaobírá se tolika situacemi, ve kterých se může něco zlého stát každou vteřinou, že se to i často skutečně stává.

Hysterie, která se ale po tomto incidentu celosvětově zvedla, nemá podle mě racionalitu. Mám z toho trochu pocit, že ti lidé v ulicích amerických měst se stali loutkami v mocenském boji na politickém kolbišti amerických prezidentských voleb. Bohužel, současný prezident dodává sám proti sobě tolik „munice“, až je to s podivem. Lidé šílí, a politici se klepou.

Jedni strachy z té ulice, druzí nadšením, jak mohou celé to divadlo využít ve svůj prospěch.

Pan Floyd je dále mrtvý, lidé si dále hrají na to, že se vlastně mají rádi, jen ty úřady jim to kazí...

Pěkně se do toho zamíchá rasismus, ten teď táhne a prodává v titulcích, co na tom, že na prvopočátku nebyla barva pleti, ale chování pod vlivem drog a jeden příliš horlivý policajt...

..
Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 4.6.2020 12:28 | karma článku: 48.64 | přečteno: 23214x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 16.29 | Přečteno: 103 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 19.31 | Přečteno: 674 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 14.12 | Přečteno: 195 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.46 | Přečteno: 160 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.10 | Přečteno: 233 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...