Ke komu by se měly obracet výčitky Milionu chvilek za to, že tady máme Andreje Babiše…?

14. 11. 2019 13:57:06
Andrej Babiš dnes leží v žaludku spoustě lidí. Mnoho lidí tento stav nutí k demonstracím, požadavkům a ultimátům jeho směrem. Za jeho vzestupem k moci vidí komunisty, prezidenta Zemana a lidi kolem něj. Chyba, všechno špatně...

.

Společnost je rozdělená, když to pojmu zjednodušeně a černobíle, na skupinu, která stojí za Andrejem Babišem a skupinu, která stojí proti němu. Ta druhá skupina vyčítá té skupině první, že sedla na lep podvodníkovi, oligarchovi, ničiteli malých podniků, politické a všeobecné kultury u nás. Skupina lidí, říkejme jim pro zjednodušení v tuto chvíli – „Milionkáři“, se chytá za hlavu a vyčítá příznivcům pana Babiše krátkozrakost a nechápou, jako ho někdo může volit.

Andrej Babiš prý přivedl z temného kouta znovu na světlo vliv Komunistické strany. To je pravda, protože k tomu, aby cokoliv v parlamentu prosadil, potřebuje právě hlasy komunistů. To je neoddiskutovatelný fakt, právě v těchto dnech, kdy si připomínáme vítězství na socialismem před třiceti lety, doslova bijící do očí.

Součástí toho smutného stavu je i náš současný prezident. Ten tvoří spolu s premiérem Babišem tandem, který nezobrazuje právě to, co jsme si tehdy, v listopadu 1989 představovali, že ještě zažijeme.

Leč, bohužel, taková je skutečnost.

Na místě je otázka, a jistě si ji mnoho lidí klade, lidi z řad Milionkářů nevyjímaje, spíše je to právě pro tyto lidi příznačné - kdo za to může?

Většina z nich si sama odpoví, že je to plíživá práce oněch zúčastněných figur – pánů Babiše, Zemana, a dále snahy a jakéhosi pomalého, ale jak se prý ukazuje, důrazného tlaku, ze strany komunistů.

Ano, může se to tak zdát, jenže tím odpověď na otázku, čí je to vina, není kompletní.

Hlavní, a podle mého názoru klíčová role v takové masové podpoře ze strany tak velikého množství občanů směrem k prezidentovi a premiérovi, pramení v událostech, které se odvíjely od okamžiku fiaska vlády Petra Nečase, která skrze jeho milenku absolutně ztratila u občanů – voličů, kredit. To, co vyplulo tehdy na povrch, bylo pro mnoho voličů onou příslovečnou poslední kapkou, díky které přetekl, jak se říká, kalich trpělivosti.

Mnoho a mnoho občanů-voličů, dospělo na základě tehdejších událostí k čistokrevné frustraci z politického života na nejvyšší úrovni. To a nic jiného, bylo příčinou, že se v dalších volbách tito frustrovaní voliči jednoznačně rozhodli hodit nejen ODS, ale všechny tehdejší její koaliční partnery, jinými slovy – tehdejší pravici, doslova přes palubu volební lodi. To vedlo k tomu, že se mohl Andrej Babiš, skrze jím založené hnutí ANO, vyšvihnout do sedla. To bylo tím výtahem k jeho moci, to byl skutečný odrazový můstek, který jeho, a s ním i komunisty vystřelil tam, kde dnes jsou.

Jejich současná stále veliká podpora svědčí o jednom – občané, voliči, stále nerozdýchali to selhání pravicových stran, které byly tehdy ve vládě Petra Nečase, a jejichž zástupci museli dobře vědět, k čemu ze strany tehdy paní Nagyové, dnes Nečasové docházelo. Sama ODS, jakož i již zmiňovaní její koaliční pravicoví partneři, se dodnes z těch událostí nevzpamatovali, což se navenek projevuje v jejich činnosti něčím, co bych asi nejpřiléhavěji nazval šlapáním vody.

Není sporu o tom, že Andrej Babiš není to nejlepší, co by mohla a měla naše země mít. To samé, a možná ještě ve větší míře, platí o současném prezidentovi. Oni prostě jsou tací, jací jsou. S tím nikdo nic nenadělá, oni sami s tím nic dělat rozhodně nebudou.

Míč je tedy na straně politických stran, které by se měly konečně probudit a začít dělat takovou politiku, která jim ztracené voliče přiláká zpět. Pořádání demonstrací je totiž jen šidítkem, které nemůže mít v demokracii stejnou váhu, jako má úspěch ve volbách. V současné době se na politické scéně objevil nový subjekt – Trikolóra Václava Klause ml.

O ní se toho zatím moc napsat nedá, až čas ukáže, jestli nabídne lidem něco, po čem touží. Iluze si dělat lze, ale vše rozhodne až čas. Tím spíše by měly tradiční pravicové, nebo středové strany přidat do kroku, protože v příštích volbách už nebudou mít proti sobě jen ANO Andreje Babiše, ale právě i Trikolóru.

Nevím, jak kdo, ale já zatím nějaké přidání na tempu ze strany třeba ODS, TOP09, Lidovců, nebo Starostů, nevidím. Přijde mi, že se v tuhle chvíli jen schovávají právě za Milionkáře, v bláhové naději, že snad Letná, nebo další ulice či náměstí v naší zemi, rozhodnou za ně.

Šlapou vodu, která jim ale pod nohama ubývá a může se stát, že za chvíli budou nohama na úplném suchém dně toho pomyslného hlubokého bazénu a ... žebřík nikde...

Budou pak opět rozhořčeně volat, že jim ten žebřík ukradli komunisti, Babiš, nebo nově mladý Klaus?

A čeho se v takovém případě dočkají?

Myslím, že odpovědi, že si ten zatracený žebřík rozlámali (opět...) sami...

.

Autor: Vladimír Kroupa | čtvrtek 14.11.2019 13:57 | karma článku: 38.00 | přečteno: 1697x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

V Brně sněží, v ODS jsou zřejmě závěje…

Primátorka Brna, paní Vaňková, si naběhla s jednou pitomou fotkou. Veřejnost neví, co se dělo po cvaknutí foťáku, ale vnímá, co se děje po zveřejnění oné fotky...

2.8.2023 v 14:11 | Karma článku: 44.52 | Přečteno: 5522 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Pomáhat Ukrajině ano, ale ne za cenu hlouposti...

Jak už asi mnozí z Vás vědí, z ukrajinského obilí a dalších potravin se stává problém. Jedna věc je jeho množství, druhá věc je riziko zdravotní závadnosti takových komodit...

18.4.2023 v 10:33 | Karma článku: 46.62 | Přečteno: 10214 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Málem jsem zabil dítě / Málem jsem umřel…

Zaseknul se mi závěr. Trhnul jsem s ním dozadu, abych vyhodil vzpříčený náboj. Když se mi to konečně povedlo znovu jsem na něj zamířil. Jeho obličej, který ke mně otočil, byl dokonalým terčem...

23.3.2023 v 11:09 | Karma článku: 19.66 | Přečteno: 833 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Den, kdy se naivům zastavil dech…

Píšu naivům, protože člověk nenaivní, nebo třeba šachista, co umí přemýšlet o dva tahy dopředu, musel s něčím takovým počítat. Otázka nezněla - zda, ale - kdy...

24.2.2023 v 13:59 | Karma článku: 31.22 | Přečteno: 1379 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 56 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 36.66 | Přečteno: 793 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 32.53 | Přečteno: 3020 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.79 | Přečteno: 326 | Diskuse
Počet článků 2182 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3086

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...