K čemu vlastně je nějaká Rada bezpečnosti OSN…?

Já bych to napsal naplno, ale do perexu nemohu, bylo by to u adminů, a právem, neprůchodné. Tak zkrotím své emoce a pokusím si odpovědět na tuto otázku slušně, ale pravdivě…

.

Jednoduchá odpověď zní – k ničemu. Organizace OSN, respektive její Rada bezpečnosti, kdysi vznikla z toho důvodu, aby předcházela válečným konfliktům ve světě. Tehdy, 26.6.1945. tedy těsně po skončení II. Světové války v Evropě, přičemž v Pacifiku se ještě skoro dva měsíce po té válčilo, bylo pochopitelné, že lidstvo nechtělo repete té hrůzy, která sotva skončila.

Věřím tomu, že vznik této organizace ve své době nesl jasné poselství, hromadu naděje a dvě hromady dobrých úmyslů.

Už tehdy, až dodnes, patří mezi jeho stálé členy mimo jiné Spojené státy Americké. Také pro sídlo této nadnárodní instituce bylo vybráno město v USA, New York.

Jenže, čas oponou trhnul a právě ta země, která byla jednou ze zakládajících, země, která hostí na svém území sídlo OSN, tahle země absolutně kašle na rezoluce této rady a už dopředu a s drzostí a namyšleností sobě vlastní avizuje, že se nebude ohlížet v současné krizové situaci kolem Sýrie na to, jak a zda bude Rada bezpečnosti konat, a bude se řídit svými vlastními zájmy, ať se svět a celosvětová organizace třeba postaví na hlavu.

Možná málo kdo ví, že zatímco usnesení ostatních orgánů jsou ve vztahu k členským státům OSN pouze doporučující, rezoluce Rady bezpečnosti jsou závazné a Rada může jejich splnění vynucovat i silou.

Ano, uznávám, že taková představa v otázce usměrnění mezinárodní politiky USA vyznívá, když ne směšně, tak alespoň nereálně.

A tak se vlastně dostávám ke své otázce položené hned v nadpisu tohoto mého zamyšlení. K čemu vlastně je nějaká Rada bezpečnosti, když jeden z nejsilnějších aktérů na politickém světovém poli, si z její činnosti děla trhací kalendář?

Jak mohou ostatní státy respektovat její rezoluce, když si USA mohou dělat, co si zamanou, bez ohledu na výsledky jednání v této Radě? Zdá se, že pro USA neplatí jen právo veta, kterým mohou zastavit každou rezoluci Rady, která se jim nebude líbit, oni si Američané uzurpují i právo bez využití práva veta jít za svým a nezastavit se, ani při jasné kolizi s myšlenkou řešit spory společně a řídit se závaznými rezolucemi, což je nosná myšlenka smyslu celé Rady bezpečnosti.

Opravdu tento paradox a základní porušení důležitých mezinárodních dohod, na kterých OSN stojí, nevadí slepým a často až nekritickým obdivovatelům USA?

Což v sobě nemají ani kousek citu pro spravedlnost, padni, komu padni?

Netvrdím, že Rusko, mimo jiné také stálý člen OSN s právem veta, je nějakým andělem. Své právo veta použilo mnohokrát, ano dokonce vícekrát, než USA. Nyní ale, v době o které se bavíme, přichází Rusko s mnoha návrhy na transparentní prošetření situace kolem údajného použití chemických zbraní v Sýrii, a jak se zdá, USA na tyto výzvy nechce slyšet. Ptám se – PROČ?

Kam spěchají lodě USA, se svými raketami, které, jak se už asi tak trochu naštvaní Rusové nechali slyšet, se mohou z Tomahawků snadno změnit na bumerangy?

To vážně nezbývá čas ani na jasné vyšetření údajného chemického útoku, to je opravdu nutné hned po kovbojsku tasit, mířit a nedej bůh i rovnou střílet?

Každý, kdo někdy měl v ruce zbraně a prošel nějakým školením stran toho, ví, že pokud na někoho tasím a mířím, musím být na 100% rozhodnutý tu zbraň i použít a musím ve chvíli tasení počítat se všemi důsledky, které to může jak pro střelce, tak pro jeho okolí mít.

Opravdu jsou Spojené státy rozhodnuté střílet a riskovat důsledky, které to může nejen pro ně, ale pro celý svět mít?

To už se všichni opravdu zbláznili, nebo je to tím, že svět už dlouho nepostihlo neštěstí jménem válka, takže si ti frajeři s neklidným prstem na spoušti nedokáží přesně představit, co taková válka obnáší…?

Nevím, vím jen, že svět je nemocný, a stejně, jako nemocnému tělu občas začínají selhávat orgány a imunitní systém, tak začínají světu selhávat orgány mezinárodních pojistek proti celosvětovému průšvihu.

A to není dobré…

 

P.S - Teď jsem viděl ty údajné záběry po údajném útoku chemickými zbraněmi. Neviděl jsem tam ani jednoho člověka, který by očividně trpěl zásahem chemickou bojovou látkou. Viděl jsem tam jen dost nejspíše hraný zmatek několika mužů s hadicemi s vodou, a hejno děcek (jasně, děti přeci hrají na city nejlépe...), kterým stříkali bůh ví co do očí a do pusy, přičemž je ještě polévali studenou vodou z hadic. Následně je nechali v mokrém oblečení sedět a světe div se - ony ty děti plakaly... Jako táta dvou dětí vím, že tohle udělat dítěti, tak řve jako protržené a žádný plyn, ani chemická látka jiného skupenství, k tomu řevu není třeba. A všimli jste si, Vy co jste ty záběry viděli, že na nich není ošetřována ani jedna žena, ani jeden starší člověk, jen samé malé děti od cca 4 let po mladíky cca staré 16 let? To je na ulici v Sýrii jen samá omladina? Kdyby ty počty ošetřovaných dětí byly skutečné, byla by Sýrie neskutečným baby-landem... Jsem velmi nakloněn myšlence, že celé to divadlo bylo opět zinscenované, režijně vedené a hlavně totálně lživé.

. 

.

 

Autor: Vladimír Kroupa | středa 11.4.2018 10:56 | karma článku: 39,36 | přečteno: 1355x
  • Další články autora

Vladimír Kroupa

Co je na Rusku teroristického?

25.11.2022 v 11:40 | Karma: 30,45
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám