Vladimír Kroupa

Komu vlastně mohla prospět otrava dvojitého agenta…?

28. 03. 2018 10:03:41
Je to kauza, která otřásá doslova celým světem. Jak je v poslední době rozšířeným nešvarem, bez jakýchkoliv jasných důkazů mají prý mnozí jasno...

.

Otrava Sergeje Skripala a jeho dcery je bezesporu vážná věc. Naší země se i přímo dotýká, protože jsme byli do téhle, bůh ví jaké zpravodajské hry, zataženi po té, co přišla z Ruska zvěst, že použitý nervový plyn „novičok“ mohl pocházet z laboratoří v naší zemi.

Jestli tomu tak bylo, nebo nebylo, se asi nikdy nedozvíme, jak jsou ve hře tajné služby, tak z principu věci se takové informace na veřejnost v drtivém procentu případů nedostanou ani omylem. I kdyby se prezident Zeman snažil sebevíc a úkoloval hledáním důkazů pobytu novičoku na našem území kohokoliv. Možná to s novičkoem dopadne stejně, jako s článkem jistého pana Peroutky - všichni o něm budou mluvit, nicméně na veřejností ho nikdo nikdy neuvidí. Vždy, když se zveřejní něco z tohoto světa stínů, VŽDY jde totiž o verzi, která je k takovému účelu, tedy ke zveřejnění, vypracovaná.

Jestli tajné služby, a je jedno, zda naše, nebo z jiných zemí, umí něco opravdu dobře, tak je to vypracovávání takzvaných „maskyrovek“, tedy legend, které k té dané situaci přidají co nejvěrohodnější punc ryzosti, legend, které jsou většinou neprůstřelné a logicky sesumírované.

Je tedy naprosto naivní ke kauze Sergeje Skripala přistupovat jako k hotové věci, o což se snaží všemi silami nejeden světový mediální dům a stát. Z principu věci je prostě nemožné, aby novináři dostali v tak citlivých kauzách na stůl od politiků pravdivé informace. Vždy dostanou jen sladkou vatu, do které se zabalí a tím ukryje skutečná podstata věci.

Je odpovídající současné době, že nejedna země, včetně té naší, poslušně kývá na hysterii stran potřeby vyhoštění ruských diplomatů, v jejichž počtu se ty které země doslova předhánějí navzájem.

Myslím si, že si spousta lidí stále nepoložila ty správné otázky – stojí SKUTEČNĚ za tou otravou Rusko? Čím mohl být ten provařený agent Skripal ještě Rusku nebezpečný, když ve svém kabátě, co měl dvě strany, v Británii určitě vyzvonil všechno, co na ruskou vládu věděl...?

Takové činy, jako jsou vraždy takto vysoce exponovaných osob, a ještě k tomu v zahraničí, přicházejí většinou proto, když vědí, nebo mají něco, co může druhou stranu poškodit.

Musíme si položit dvě základní otázky – komu mohla smrt Sergeje Skripala skutečně posloužit?

Kde jsou důkazy k takovému obvinění směr Rusko?

Pokud někdo namítne, že důkazy nemohou být zveřejněny, protože jak jsem napsal v úvodu, může jít o utajované skutečnosti, které se na veřejnosti nemohou propírat, tak se ptám, když je případná existence takových důkazů tajná, proč není tajné vše ostatní, co se té kauzy týká a proč je kolem toho takový veřejný cirkus?

Komu takový cirkus může posloužit? Rusku proti Západu?

Nebo Západu v tlaku proti Rusku, který se stále zvyšuje?

Čím mohl být Skripal nepohodlným pro Rusko, po tom, když se vědělo, že už proti němu „zpíval“?

Čím mohl být Skripal nebezpečný pro Západ, v případě, kdyby se sešel se svými dřívějšími chlebodárci z GRU?

Proč si v den útoku na svou osobu vypnul Skripal na svém mobilu lokalizaci GPS? S kým se hodlal ten den sejít, když nechtěl, aby se místo jeho schůzky dostalo k britské tajné službě, která jistě agenta minimálně přes mobil monitorovala?

Co když v okamžiku, kdy se najednou Skripal snažil dostat mimo dohled (a možná marně...), zachvátila jistá místa v Británii, a možná nejen tam, panika, kterou se někdo rozhodl radikálně řešit...?

A nebo... co když se Skripal těší stále pevnému zdraví a jen je i s dcerou uklizený někde mimo dohled a pomohl rozehrát velikou rošádu Západu proti Rusku...?

Ano, je to přitažené za vlasy, ale co ve světě špionáže není? Když nejsou jasné důkazy, tak je prostor pro všechny spekulace. Ne, že bych se Rusů zastával, ale fakt to cítím tak, že je celá ta hra nějak falešná. Ona hysterie, ke které se více než ochotně a hlavně však BEZ DŮKAZŮ připojilo tolik zemí západního světa, mně přijde až groteskně nafouknutá. Čím to je, že najednou tolika zemím leží na srdci osud bývalého ruského agenta, že má najednou tolik zemí potřebu vyhostit tolik ruských diplomatů v reakci právě na tuto kauzu?

Něčím mně to připomíná bahno zvané Me too. Bez důkazů, zato s hlasitým křikem, který zahluší potřebné otázky, dochází k odsouzení předem připraveného viníka. Ve světle těchto událostí mně přijde mnohem rozumnější postoj Slovenska, Slovinska, Portugalska, nebo nově i Rakouska, kteréžto země s vyhoštěním nějakých ruských diplomatů rozumně vyčkávají až do doby, než budou na stole hmatatelné důkazy o případné ruské vině. Náš stát se naproti tomu opět ukázal, jako Hujer vlezdoprdelka, který bezmyšlenkovitě koná, co se od něj ze strany Západu čeká. Jako by si u nás nikdo ty správné otázky neuměl položit, nebo možná ano, ale servilnost nakonec případné odpovědi na otázku důkazů bezpečně zadupe do země...

.
Autor: Vladimír Kroupa | karma: 46.23 | přečteno: 5634 ×
Poslední články autora