Když vaří chlap, aneb Guláš z hovězí kližky...

15. 01. 2010 11:00:08
Já snad neznám chlapa, co by neměl rád guláš. Znám plno chlapů, co ho umí vařit. Znám jich ale i plno, co ho uvařit neumí. Tak ti, ať kliknou na tenhle článek...

Guláš, jak známo, patří, takříkajíc k „rodinnému stříbru" a tak se recepty na něj dědí z generace na generaci. Zdědil jsem ho po babičce a dělám ho docela jednoduše - žádné extrabuřty... Uznávám obecně známý fakt, že nejlepší je ten z hovězí kližky. Kližka je druh masa, který má rád málokdo, ale podle mě se dobrý guláš z ničeho jiného snad ani dělat nedá. Osobně ho mám rád, navzdory přiblblým nařízením Evropské unie, když je hezky rozleželý - to znamená tak druhý až třetí den po jeho uvaření. To je ale věc osobní chuti. Tak jdeme na to...

GULAS1.jpg

Hlavně to chce kousek hezké hovězí kližky - asi tak 1 kg...

Nakrájejte si nahrubo hodně cibule - asi tak tři. Rozetřete 3 - 4 stroužky česneku se solí a maso si nakrájejte na kostky. Já osobně nikdy u guláše nic z masa nevyřezávám a nevyhazuju. Kližkovaté kousky jsou žádoucí. Je to zdravé na klouby, tak proč se toho vzdávat a potom mít bolavá kolena že ano... U kližky je jen trochu obtíž v tom, že ať máte nůž sebeostřejší, jde to ztuha.

Bojujte!

GULAS2.jpg

Vyhráli jste!

Potom si dejte cibuli, spolu asi s 1/3 kostky másla, do hrnce a na mírném stupni, při přiklopené pokličce, duste. Je důležité hned o začátku dusit pod pokličkou, aby cibule neztratila svou jedinečnou chuť. Po chvilce ji promíchejte, ať se Vám nepřichytí ke dnu hrnce. Spolu s máslem ji dávám do hrnce od začátku proto, že se cibule potom spíše nepřipálí, než když ji přihodíte na rozpálené máslo. Neptejte se mě proč to tak je, protože to nevím. Ani moje babička to asi nevěděla, ale vždycky to tak dělala a dělala dobře...

GULAS3.jpg

Cibule spolu s máslem jdou na plotnu...

Když je cibule zesklovatělá, přihoďte k ní maso.

GULAS4.jpg

Přišel čas přidat maso...

Hned zase přiklopte pokličku a chvíli poduste. Po chvilce se „zatáhne" bílkovina, což vypadá asi takhle -

GULAS5.jpg

Na mase se zatáhla bílkovina...

To je důležité pro chuť masa. Potom teprve přistupte ke kořenění. Přidejte špetku pepře, drceného kmínu asi kávovou lžičku a v dlani rozmělněte asi polévkovou lžíci majoránky. Promíchejte, přiklopte a zase nechte minutku prohřát. Potom teprve všechno osolte. Zase nechte chvilinku provařit. A je čas na papriku. Stáhněte hrnec z plotny a přidejte asi 3 - 4 kávové lžičky sladké mleté papriky. Podle nátury a toho, jestli budou, nebo nebudou jíst jídlo i děti, je možno jednou tou lžičkou, hrábnout i do papriky pálivé. Stále mimo plotnu vše dobře promíchejte. Mimo plotnu proto, aby se Vám paprika nepřipálila, to by Vám potom jídlo zhořklo. Tenhle postup nepodceňujte, to je právě ta „alchymie" zvaná - guláš.

GULAS6.jpg

Mimo plotnu přidejte mletou papriku...

Hrnec vraťte na plotnu, přidejte větší část rozetřeného česneku a zase pod pokličkou, za občasného míchání, na mírném stupni, vařte dál. Pokud postupujete správně a dusíte stále pod pokličkou, tak v podstatě nemusíte ani moc podlévat vodou (když už, tak je lepší vývarem). Tajemství dobrého guláše je také v tom, že je podlévaný jen minimálně a vlastně se celou dobu vaří ve vlastní šťávě.

V této fázi já osobně přeliju obsah hrnce do „papiňáku", kde vařím asi 30 minut (podle tuhosti masa - poznáte při krájení) od natlakování. Pokud papiňák nemáte, tak musíte počítat s delší dobou vaření - kližka je tužší maso! Odměnou za delší úpravu v obyčejném hrnci, je ale o trochu lepší chuť, takže záleží jen na Vás a Vašich časových možnostech - a na vybavení kuchyně...

Pokud vaříte dál v papiňáku, tak po těch 30 - ti minutách opět guláš přemístěte zpět do „obdělávacího" hrnce, kde ho doděláte. Ať už jste vařili v papiňáku, nebo stále v hrnci, další postup je stejný. Přidejte 2 polévkové lžíce kečupu, ten zbytek rozetřeného česneku a prohřejte. Podle potřeby (vždy jen trochu!!!) podlijte vodou (nebo vývarem) a posypte povrch guláše asi třemi polévkovými lžícemi polohrubé mouky. Ihned promíchejte, ať se vám neudělají hrudky a přilijte vodu (vývar) do požadovaného množství omáčky. Konzistence musí být spíše hustší. Ochutnejte a popřípadě potřeby dosolte. Aby měl guláš „říz", přidávám pár kapek octa. Pozor ale!!! Opravdu jen pár kapek, které si odměřte mimo hrnec na malou lžičku. Jestli tam dáte té kyselosti moc, tak si na mě nestěžujte!!!

No a zbývá už jen povařit asi deset minut (pod pokličkou) a jste u konce dnešní alchymie.

GULAS7.jpg

Takhle nějak by to v hrnci na konci vaření mělo vypadat...

GULAS8.jpg

Chlapská klasika...

Dobrou chuť!!!

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 15.1.2010 11:00 | karma článku: 39.02 | přečteno: 105577x


Další články blogera

Vladimír Kroupa

Teprve když je na nás osobně ukázáno prstem, uvědomíme si, jak se zabíjíme…

Jak už tomu u jedinců mého věku bývá, občas se nevyhneme nějakým těm lékařským vyšetřením. Spousta lidí na to ale kašle, a dělají všechno proto, aby skončili co nejdříve pár inčů pod zemí...

19.10.2018 v 13:28 | Karma článku: 21.49 | Přečteno: 804 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Cirkus bude, a ne že ne, aneb na hlavu postavený svět těchto dní...

Před několika dny došlo k smutné události, která stála životy dvou mužů. Jeden v tom jel nevinně, ten druhý to zavinil. Ten nevinný bude pohřben „normálně“, ten vinný bude pohřben s cirkusem...

11.10.2018 v 10:12 | Karma článku: 43.07 | Přečteno: 2349 | Diskuse

Vladimír Kroupa

ANO, v Praze ale nebylo líp…

I když nám hnutí ANO, slibovalo už ve svém sloganu, že „bude líp“, v Praze tomu tak v minulém období primátorování právě paní za ANO, rozhodně nebylo. Co se Prahy týká, tak tady ANO „podělalo“, co se dalo...

10.10.2018 v 10:35 | Karma článku: 38.27 | Přečteno: 3801 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Chcete názorný příklad, s odpuštěním, "zhovadilosti" reklamy…?

Jeden bych pro vás měl. To si takhle jedu autem, poslouchám při tom Rádio Impulz, tuším, a najednou se málem vybourám. Důvod? To byste nevěřili...

4.10.2018 v 8:21 | Karma článku: 43.21 | Přečteno: 7824 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jana Klenorová

Stejná krevní skupina?

Nakonec si to rande domluvili. Ten den byli oba od rána nervózní. Těšili se. Měli za sebou snad kilometr vyměněných písmenek a pár fotek, které zakrývaly identitu, ale slibně napovídaly.

20.10.2018 v 20:20 | Karma článku: 8.28 | Přečteno: 265 | Diskuse

Jana Majová

Já, moje druhé já a svět

Existuji dvakrát. Nejsem sama. Dvakrát existuje i manžel a někdy i děti. Přesto teď zůstaňme u toho, že světem pobíhají dvě Jany. Kromě mne skutečné, ještě alternativa. Že to není možné? To si pište, že je. A nedělá mi to radost.

20.10.2018 v 16:26 | Karma článku: 11.84 | Přečteno: 229 | Diskuse

Michal Pohanka

Zdravý rozum doporučují čtyři z pěti dementů!

Diktát hlupáctví pod pláštíkem vědeckosti je už neúnosný a doplácí na to celá společnost, nejen mlčící většina. Dokonce i ty agresivní spolky šarlatánů, které teď krátkodobě "profitují".

20.10.2018 v 16:21 | Karma článku: 20.96 | Přečteno: 583 | Diskuse

Andrea Klusková

Pco- Párky centralizované ochrany

Zásadně chlapovi nekecejte do toho, co nebo jak má dělat. Zásadně mají vše pod kontrolou a pro to co dělají, má vše nějaký důvod.

20.10.2018 v 15:42 | Karma článku: 8.13 | Přečteno: 216 | Diskuse

Dáša Stárková

Metro story – usmála se

Zase další úprk na vlak. Zpocená je jako myš. Pak ten pochod s davem od vlaku na metro. Nesnáší to. V hlavě jí zní písnička Individualita od pánů Hapky a Horáčka z muzikálu Kudykam. Ještě že si lístky na vlak i metro koupila včera

20.10.2018 v 14:30 | Karma článku: 11.48 | Přečteno: 283 | Diskuse
Počet článků 1838 Celková karma 37.74 Průměrná čtenost 2732

Dum Spiro Spero... Tulák po hvězdách, kalič, fotograf, bývalý voják štěstěny, příležitostný herec, rybář, spisovatel. Hoďte mě vlkům a vrátím se, jako vůdce smečky...

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více




Najdete na iDNES.cz