Pondělí 29. listopadu 2021, svátek má Zina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pondělí 29. listopadu 2021 Zina

Když vaří chlap, aneb Guláš z hovězí kližky...

15. 01. 2010 11:00:08
Já snad neznám chlapa, co by neměl rád guláš. Znám plno chlapů, co ho umí vařit. Znám jich ale i plno, co ho uvařit neumí. Tak ti, ať kliknou na tenhle článek...

Guláš, jak známo, patří, takříkajíc k „rodinnému stříbru" a tak se recepty na něj dědí z generace na generaci. Zdědil jsem ho po babičce a dělám ho docela jednoduše - žádné extrabuřty... Uznávám obecně známý fakt, že nejlepší je ten z hovězí kližky. Kližka je druh masa, který má rád málokdo, ale podle mě se dobrý guláš z ničeho jiného snad ani dělat nedá. Osobně ho mám rád, navzdory přiblblým nařízením Evropské unie, když je hezky rozleželý - to znamená tak druhý až třetí den po jeho uvaření. To je ale věc osobní chuti. Tak jdeme na to...

GULAS1.jpg

Hlavně to chce kousek hezké hovězí kližky - asi tak 1 kg...

Nakrájejte si nahrubo hodně cibule - asi tak tři. Rozetřete 3 - 4 stroužky česneku se solí a maso si nakrájejte na kostky. Já osobně nikdy u guláše nic z masa nevyřezávám a nevyhazuju. Kližkovaté kousky jsou žádoucí. Je to zdravé na klouby, tak proč se toho vzdávat a potom mít bolavá kolena že ano... U kližky je jen trochu obtíž v tom, že ať máte nůž sebeostřejší, jde to ztuha.

Bojujte!

GULAS2.jpg

Vyhráli jste!

Potom si dejte cibuli, spolu asi s 1/3 kostky másla, do hrnce a na mírném stupni, při přiklopené pokličce, duste. Je důležité hned o začátku dusit pod pokličkou, aby cibule neztratila svou jedinečnou chuť. Po chvilce ji promíchejte, ať se Vám nepřichytí ke dnu hrnce. Spolu s máslem ji dávám do hrnce od začátku proto, že se cibule potom spíše nepřipálí, než když ji přihodíte na rozpálené máslo. Neptejte se mě proč to tak je, protože to nevím. Ani moje babička to asi nevěděla, ale vždycky to tak dělala a dělala dobře...

GULAS3.jpg

Cibule spolu s máslem jdou na plotnu...

Když je cibule zesklovatělá, přihoďte k ní maso.

GULAS4.jpg

Přišel čas přidat maso...

Hned zase přiklopte pokličku a chvíli poduste. Po chvilce se „zatáhne" bílkovina, což vypadá asi takhle -

GULAS5.jpg

Na mase se zatáhla bílkovina...

To je důležité pro chuť masa. Potom teprve přistupte ke kořenění. Přidejte špetku pepře, drceného kmínu asi kávovou lžičku a v dlani rozmělněte asi polévkovou lžíci majoránky. Promíchejte, přiklopte a zase nechte minutku prohřát. Potom teprve všechno osolte. Zase nechte chvilinku provařit. A je čas na papriku. Stáhněte hrnec z plotny a přidejte asi 3 - 4 kávové lžičky sladké mleté papriky. Podle nátury a toho, jestli budou, nebo nebudou jíst jídlo i děti, je možno jednou tou lžičkou, hrábnout i do papriky pálivé. Stále mimo plotnu vše dobře promíchejte. Mimo plotnu proto, aby se Vám paprika nepřipálila, to by Vám potom jídlo zhořklo. Tenhle postup nepodceňujte, to je právě ta „alchymie" zvaná - guláš.

GULAS6.jpg

Mimo plotnu přidejte mletou papriku...

Hrnec vraťte na plotnu, přidejte větší část rozetřeného česneku a zase pod pokličkou, za občasného míchání, na mírném stupni, vařte dál. Pokud postupujete správně a dusíte stále pod pokličkou, tak v podstatě nemusíte ani moc podlévat vodou (když už, tak je lepší vývarem). Tajemství dobrého guláše je také v tom, že je podlévaný jen minimálně a vlastně se celou dobu vaří ve vlastní šťávě.

V této fázi já osobně přeliju obsah hrnce do „papiňáku", kde vařím asi 30 minut (podle tuhosti masa - poznáte při krájení) od natlakování. Pokud papiňák nemáte, tak musíte počítat s delší dobou vaření - kližka je tužší maso! Odměnou za delší úpravu v obyčejném hrnci, je ale o trochu lepší chuť, takže záleží jen na Vás a Vašich časových možnostech - a na vybavení kuchyně...

Pokud vaříte dál v papiňáku, tak po těch 30 - ti minutách opět guláš přemístěte zpět do „obdělávacího" hrnce, kde ho doděláte. Ať už jste vařili v papiňáku, nebo stále v hrnci, další postup je stejný. Přidejte 2 polévkové lžíce kečupu, ten zbytek rozetřeného česneku a prohřejte. Podle potřeby (vždy jen trochu!!!) podlijte vodou (nebo vývarem) a posypte povrch guláše asi třemi polévkovými lžícemi polohrubé mouky. Ihned promíchejte, ať se vám neudělají hrudky a přilijte vodu (vývar) do požadovaného množství omáčky. Konzistence musí být spíše hustší. Ochutnejte a popřípadě potřeby dosolte. Aby měl guláš „říz", přidávám pár kapek octa. Pozor ale!!! Opravdu jen pár kapek, které si odměřte mimo hrnec na malou lžičku. Jestli tam dáte té kyselosti moc, tak si na mě nestěžujte!!!

No a zbývá už jen povařit asi deset minut (pod pokličkou) a jste u konce dnešní alchymie.

GULAS7.jpg

Takhle nějak by to v hrnci na konci vaření mělo vypadat...

GULAS8.jpg

Chlapská klasika...

Dobrou chuť!!!

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 15.1.2010 11:00 | karma článku: 39.84 | přečteno: 117682x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

Rád bych se antivaxerů a odmítačů proticovidových opatření na něco zeptal…

Možná, že ne každý odmítač proticovidových opatření je zároveň antivaxer, ale myslím si, že se tyto dvě skupiny dost často prolínají. Jsou hodně slyšet, ale něco nám tají...

23.11.2021 v 11:27 | Karma článku: 36.01 | Přečteno: 1492 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Odmítači očkování mají k dispozici dvě fronty. Kterou si vyberou…?

Vláda se chystá od příštího pondělí razantně omezit možnosti lidí neočkovaných proti covidu. Tedy těch, kteří k neočkování, krom svého přesvědčení, nemají žádný jiný důvod...

19.11.2021 v 10:21 | Karma článku: 45.85 | Přečteno: 13303 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Čím více vím o minulosti, tím více se obávám budoucnosti…

Asi nejlákavější pohádka je ta, o světlé a krásné budoucnosti. Kde kdo si ji maluje, kde kdo v ní věří, ale bohužel málo kdo se jí skutečně dočká...

16.11.2021 v 11:17 | Karma článku: 25.91 | Přečteno: 846 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Znáte tu asi nejznámější lež o účincích očkování proti covidu…?

Slýcháme ji ze všech stran, ohánějí se s ní i lidé, o kterých jsme si až donedávna mysleli, že když se stála na houbové pasece fronta na chytrost, tak nestáli až na konci. A ono jo...

12.11.2021 v 10:35 | Karma článku: 47.71 | Přečteno: 26382 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ivo F. Cilich

Blogy paní Boškové. V čem je problém?

Tyhle její blogy evidentně iritují mnoho lidí (dokonce víc než ty moje a to je co říct), ale zamysleme se nad tím proč a zda to vůbec stojí za to?

28.11.2021 v 19:00 | Karma článku: 24.00 | Přečteno: 784 | Diskuse

Jan Lněnička

Placená agitka za povinné očkování proti koronaviru

Bob bydlí na vesnici, má za šest tříd obecné, chodí s chlapama do hospody, má motorku, nemá práci ani chuť do ní, bydlí u rodičů, rád se rve, a přesto se dokáže zachovat správně.

28.11.2021 v 18:25 | Karma článku: 12.24 | Přečteno: 481 | Diskuse

Ladislav Jílek

Víra a skutky

Toto je pokus o odpověď na dnešní blog Karla Sýkory nazvaný Víra nebo skutky. Jelikož neotevřel diskuzi, reaguji tímto způsobem.

28.11.2021 v 18:17 | Karma článku: 9.72 | Přečteno: 105 | Diskuse

Karel Trčálek

Bděte a modlete se, abyste obstáli před Synem člověka!!!

Budou znamení na Slunci, na Měsíci i na hvězdách, na zemi úzkost národů, bezradných nad hukotem a příbojem moře; lidé budou zmírat strachem a očekáváním toho, co přijde na celý svět, neboť hvězdný svět se zachvěje!

28.11.2021 v 9:03 | Karma článku: 7.61 | Přečteno: 126 | Diskuse

Jiří Turner

My nejsme žádná veřejnost!

Na prostranství před obchoďákem stojí stánek, ve kterém mají ve várnicích svařák, medovinu, punč a jiné laskominy. Vedle nabídky mají uvedeno, že nejsou vůbec vánočním trhem a ty nápoje je zakázáno konzumovat na veřejnosti.

28.11.2021 v 8:01 | Karma článku: 39.78 | Přečteno: 4672 | Diskuse
Počet článků 2124 Celková karma 39.45 Průměrná čtenost 3028

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Najdete na iDNES.cz