Pátek 30. září 2022, svátek má Jeroným, Ráchel
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Pátek 30. září 2022 Jeroným, Ráchel

Když vaří chlap, aneb Guláš z hovězí kližky...

15. 01. 2010 11:00:08
Já snad neznám chlapa, co by neměl rád guláš. Znám plno chlapů, co ho umí vařit. Znám jich ale i plno, co ho uvařit neumí. Tak ti, ať kliknou na tenhle článek...

Guláš, jak známo, patří, takříkajíc k „rodinnému stříbru" a tak se recepty na něj dědí z generace na generaci. Zdědil jsem ho po babičce a dělám ho docela jednoduše - žádné extrabuřty... Uznávám obecně známý fakt, že nejlepší je ten z hovězí kližky. Kližka je druh masa, který má rád málokdo, ale podle mě se dobrý guláš z ničeho jiného snad ani dělat nedá. Osobně ho mám rád, navzdory přiblblým nařízením Evropské unie, když je hezky rozleželý - to znamená tak druhý až třetí den po jeho uvaření. To je ale věc osobní chuti. Tak jdeme na to...

GULAS1.jpg

Hlavně to chce kousek hezké hovězí kližky - asi tak 1 kg...

Nakrájejte si nahrubo hodně cibule - asi tak tři. Rozetřete 3 - 4 stroužky česneku se solí a maso si nakrájejte na kostky. Já osobně nikdy u guláše nic z masa nevyřezávám a nevyhazuju. Kližkovaté kousky jsou žádoucí. Je to zdravé na klouby, tak proč se toho vzdávat a potom mít bolavá kolena že ano... U kližky je jen trochu obtíž v tom, že ať máte nůž sebeostřejší, jde to ztuha.

Bojujte!

GULAS2.jpg

Vyhráli jste!

Potom si dejte cibuli, spolu asi s 1/3 kostky másla, do hrnce a na mírném stupni, při přiklopené pokličce, duste. Je důležité hned o začátku dusit pod pokličkou, aby cibule neztratila svou jedinečnou chuť. Po chvilce ji promíchejte, ať se Vám nepřichytí ke dnu hrnce. Spolu s máslem ji dávám do hrnce od začátku proto, že se cibule potom spíše nepřipálí, než když ji přihodíte na rozpálené máslo. Neptejte se mě proč to tak je, protože to nevím. Ani moje babička to asi nevěděla, ale vždycky to tak dělala a dělala dobře...

GULAS3.jpg

Cibule spolu s máslem jdou na plotnu...

Když je cibule zesklovatělá, přihoďte k ní maso.

GULAS4.jpg

Přišel čas přidat maso...

Hned zase přiklopte pokličku a chvíli poduste. Po chvilce se „zatáhne" bílkovina, což vypadá asi takhle -

GULAS5.jpg

Na mase se zatáhla bílkovina...

To je důležité pro chuť masa. Potom teprve přistupte ke kořenění. Přidejte špetku pepře, drceného kmínu asi kávovou lžičku a v dlani rozmělněte asi polévkovou lžíci majoránky. Promíchejte, přiklopte a zase nechte minutku prohřát. Potom teprve všechno osolte. Zase nechte chvilinku provařit. A je čas na papriku. Stáhněte hrnec z plotny a přidejte asi 3 - 4 kávové lžičky sladké mleté papriky. Podle nátury a toho, jestli budou, nebo nebudou jíst jídlo i děti, je možno jednou tou lžičkou, hrábnout i do papriky pálivé. Stále mimo plotnu vše dobře promíchejte. Mimo plotnu proto, aby se Vám paprika nepřipálila, to by Vám potom jídlo zhořklo. Tenhle postup nepodceňujte, to je právě ta „alchymie" zvaná - guláš.

GULAS6.jpg

Mimo plotnu přidejte mletou papriku...

Hrnec vraťte na plotnu, přidejte větší část rozetřeného česneku a zase pod pokličkou, za občasného míchání, na mírném stupni, vařte dál. Pokud postupujete správně a dusíte stále pod pokličkou, tak v podstatě nemusíte ani moc podlévat vodou (když už, tak je lepší vývarem). Tajemství dobrého guláše je také v tom, že je podlévaný jen minimálně a vlastně se celou dobu vaří ve vlastní šťávě.

V této fázi já osobně přeliju obsah hrnce do „papiňáku", kde vařím asi 30 minut (podle tuhosti masa - poznáte při krájení) od natlakování. Pokud papiňák nemáte, tak musíte počítat s delší dobou vaření - kližka je tužší maso! Odměnou za delší úpravu v obyčejném hrnci, je ale o trochu lepší chuť, takže záleží jen na Vás a Vašich časových možnostech - a na vybavení kuchyně...

Pokud vaříte dál v papiňáku, tak po těch 30 - ti minutách opět guláš přemístěte zpět do „obdělávacího" hrnce, kde ho doděláte. Ať už jste vařili v papiňáku, nebo stále v hrnci, další postup je stejný. Přidejte 2 polévkové lžíce kečupu, ten zbytek rozetřeného česneku a prohřejte. Podle potřeby (vždy jen trochu!!!) podlijte vodou (nebo vývarem) a posypte povrch guláše asi třemi polévkovými lžícemi polohrubé mouky. Ihned promíchejte, ať se vám neudělají hrudky a přilijte vodu (vývar) do požadovaného množství omáčky. Konzistence musí být spíše hustší. Ochutnejte a popřípadě potřeby dosolte. Aby měl guláš „říz", přidávám pár kapek octa. Pozor ale!!! Opravdu jen pár kapek, které si odměřte mimo hrnec na malou lžičku. Jestli tam dáte té kyselosti moc, tak si na mě nestěžujte!!!

No a zbývá už jen povařit asi deset minut (pod pokličkou) a jste u konce dnešní alchymie.

GULAS7.jpg

Takhle nějak by to v hrnci na konci vaření mělo vypadat...

GULAS8.jpg

Chlapská klasika...

Dobrou chuť!!!

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 15.1.2010 11:00 | karma článku: 39.84 | přečteno: 118728x

Další články blogera

Vladimír Kroupa

Hledám na Západě toho, kdo chce válku. Zn. Marně…

Nějak tomu nerozumím. Podle zpráv a informací z Ruska, Číny, nebo Běloruska, prý Západ nemyslí na nic jiného než jak rozpoutat válku, na to, že nejpozději zítra budou státy Rusko, Čína a Bělorusko ze strany Západu napadeny...

22.9.2022 v 13:50 | Karma článku: 27.73 | Přečteno: 681 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Začátek ruské mobilizace – konec začátku Putinova pádu…

Sir Winston Churchill mi snad odpustí, že jsem trochu překroutil jeho citát z Druhé světové války. Ruský prezident Putin si to ale „zaslouží“...

21.9.2022 v 12:52 | Karma článku: 32.71 | Přečteno: 1050 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Jestli se Rusové rozzlobí, tak prý budou zlí…

To, že jde o národ v podstatě zlý, jak stádo čertů, to krom skalních proruských rekt-alpinistů, už u nás ví snad každý. Že lžou druhým i sami sobě, to víme taky. Jo, a ještě to, že se mají čeho bát...

13.9.2022 v 13:45 | Karma článku: 30.85 | Přečteno: 948 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Omezenci žijí jen ve městech…

To je jasný fakt, pro který jsou nepopiratelné důkazy. No řekněte, umí snad běžný Pražák zabít, stáhnout a vykuchat králíka? Umí si snad Pražák převléci své značkové sako za umatlané montérky? Neumí, omezenec jeden...

9.9.2022 v 12:38 | Karma článku: 21.28 | Přečteno: 1101 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Gabriela Bretschneiderová

Nesmíš se bát a nesrážej druhého

Hudrování a nadávání si, to se nemusíme učit, to umíme. Ale odnaučit se, to je velký oříšek plný práce a vědomého řízení myšlenek i emocí.

29.9.2022 v 21:19 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 72 |

Ladislav Jakl

Schengen zkrachoval

V lucemburském městečku Schengen stojí v malém parčíku tři železné dvojpylony s krásnými pěticípými hvězdami. Vhodnější monument dohody o světlých zítřcích si nelze představit.

29.9.2022 v 18:49 | Karma článku: 32.02 | Přečteno: 581 | Diskuse

Milan Čierny

Za tajemstvím Těšínska V. díl

Troufám si tvrdit, že v Českém Těšíně nebude člověka, který by nevěděl, nebo něco nezaslechl o těšínské hvězdárně, i když ta už je dlouhodobě pro veřejnost uzavřena.

29.9.2022 v 15:49 | Karma článku: 5.59 | Přečteno: 112 | Diskuse

Jiří Herblich

Potravinová soběstačnost v minulosti a dnes

Kdo chápe základní principy člověka, pochopí i tuto úvahu. Nikdo není dokonalý, přesto je na člověku aby se o ní snažil.

29.9.2022 v 11:50 | Karma článku: 4.80 | Přečteno: 363 | Diskuse

Kristýna Hajská

Jsem úspěšná žena!

To mi řekl průvodčí ve vlaku. Viděl na lítačce, že mám zaplacený kupón na tři měsíce. Přelétl pohledem má tři úhledná zavazadla. A řekl: Všechno vidím, jste úspěšná žena! Věřím, že si mne pamatoval z dřívějších dob...

29.9.2022 v 8:07 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 271 | Diskuse
Počet článků 2167 Celková karma 36.25 Průměrná čtenost 3074

Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více

Najdete na iDNES.cz