Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Když vaří chlap, aneb Guláš z hovězí kližky...

15. 01. 2010 11:00:08
Já snad neznám chlapa, co by neměl rád guláš. Znám plno chlapů, co ho umí vařit. Znám jich ale i plno, co ho uvařit neumí. Tak ti, ať kliknou na tenhle článek...

Guláš, jak známo, patří, takříkajíc k „rodinnému stříbru" a tak se recepty na něj dědí z generace na generaci. Zdědil jsem ho po babičce a dělám ho docela jednoduše - žádné extrabuřty... Uznávám obecně známý fakt, že nejlepší je ten z hovězí kližky. Kližka je druh masa, který má rád málokdo, ale podle mě se dobrý guláš z ničeho jiného snad ani dělat nedá. Osobně ho mám rád, navzdory přiblblým nařízením Evropské unie, když je hezky rozleželý - to znamená tak druhý až třetí den po jeho uvaření. To je ale věc osobní chuti. Tak jdeme na to...

GULAS1.jpg

Hlavně to chce kousek hezké hovězí kližky - asi tak 1 kg...

Nakrájejte si nahrubo hodně cibule - asi tak tři. Rozetřete 3 - 4 stroužky česneku se solí a maso si nakrájejte na kostky. Já osobně nikdy u guláše nic z masa nevyřezávám a nevyhazuju. Kližkovaté kousky jsou žádoucí. Je to zdravé na klouby, tak proč se toho vzdávat a potom mít bolavá kolena že ano... U kližky je jen trochu obtíž v tom, že ať máte nůž sebeostřejší, jde to ztuha.

Bojujte!

GULAS2.jpg

Vyhráli jste!

Potom si dejte cibuli, spolu asi s 1/3 kostky másla, do hrnce a na mírném stupni, při přiklopené pokličce, duste. Je důležité hned o začátku dusit pod pokličkou, aby cibule neztratila svou jedinečnou chuť. Po chvilce ji promíchejte, ať se Vám nepřichytí ke dnu hrnce. Spolu s máslem ji dávám do hrnce od začátku proto, že se cibule potom spíše nepřipálí, než když ji přihodíte na rozpálené máslo. Neptejte se mě proč to tak je, protože to nevím. Ani moje babička to asi nevěděla, ale vždycky to tak dělala a dělala dobře...

GULAS3.jpg

Cibule spolu s máslem jdou na plotnu...

Když je cibule zesklovatělá, přihoďte k ní maso.

GULAS4.jpg

Přišel čas přidat maso...

Hned zase přiklopte pokličku a chvíli poduste. Po chvilce se „zatáhne" bílkovina, což vypadá asi takhle -

GULAS5.jpg

Na mase se zatáhla bílkovina...

To je důležité pro chuť masa. Potom teprve přistupte ke kořenění. Přidejte špetku pepře, drceného kmínu asi kávovou lžičku a v dlani rozmělněte asi polévkovou lžíci majoránky. Promíchejte, přiklopte a zase nechte minutku prohřát. Potom teprve všechno osolte. Zase nechte chvilinku provařit. A je čas na papriku. Stáhněte hrnec z plotny a přidejte asi 3 - 4 kávové lžičky sladké mleté papriky. Podle nátury a toho, jestli budou, nebo nebudou jíst jídlo i děti, je možno jednou tou lžičkou, hrábnout i do papriky pálivé. Stále mimo plotnu vše dobře promíchejte. Mimo plotnu proto, aby se Vám paprika nepřipálila, to by Vám potom jídlo zhořklo. Tenhle postup nepodceňujte, to je právě ta „alchymie" zvaná - guláš.

GULAS6.jpg

Mimo plotnu přidejte mletou papriku...

Hrnec vraťte na plotnu, přidejte větší část rozetřeného česneku a zase pod pokličkou, za občasného míchání, na mírném stupni, vařte dál. Pokud postupujete správně a dusíte stále pod pokličkou, tak v podstatě nemusíte ani moc podlévat vodou (když už, tak je lepší vývarem). Tajemství dobrého guláše je také v tom, že je podlévaný jen minimálně a vlastně se celou dobu vaří ve vlastní šťávě.

V této fázi já osobně přeliju obsah hrnce do „papiňáku", kde vařím asi 30 minut (podle tuhosti masa - poznáte při krájení) od natlakování. Pokud papiňák nemáte, tak musíte počítat s delší dobou vaření - kližka je tužší maso! Odměnou za delší úpravu v obyčejném hrnci, je ale o trochu lepší chuť, takže záleží jen na Vás a Vašich časových možnostech - a na vybavení kuchyně...

Pokud vaříte dál v papiňáku, tak po těch 30 - ti minutách opět guláš přemístěte zpět do „obdělávacího" hrnce, kde ho doděláte. Ať už jste vařili v papiňáku, nebo stále v hrnci, další postup je stejný. Přidejte 2 polévkové lžíce kečupu, ten zbytek rozetřeného česneku a prohřejte. Podle potřeby (vždy jen trochu!!!) podlijte vodou (nebo vývarem) a posypte povrch guláše asi třemi polévkovými lžícemi polohrubé mouky. Ihned promíchejte, ať se vám neudělají hrudky a přilijte vodu (vývar) do požadovaného množství omáčky. Konzistence musí být spíše hustší. Ochutnejte a popřípadě potřeby dosolte. Aby měl guláš „říz", přidávám pár kapek octa. Pozor ale!!! Opravdu jen pár kapek, které si odměřte mimo hrnec na malou lžičku. Jestli tam dáte té kyselosti moc, tak si na mě nestěžujte!!!

No a zbývá už jen povařit asi deset minut (pod pokličkou) a jste u konce dnešní alchymie.

GULAS7.jpg

Takhle nějak by to v hrnci na konci vaření mělo vypadat...

GULAS8.jpg

Chlapská klasika...

Dobrou chuť!!!

Další moje recepty najdete po kliknutí - SEM

Autor: Vladimír Kroupa | pátek 15.1.2010 11:00 | karma článku: 38.88 | přečteno: 103488x


Další články blogera

Vladimír Kroupa

Agresivita řidičů prý stoupla…

Alespoň podle posledních statistik policie České republiky za letošní rok tomu tak prý je. Sám jsem si toho za poslední měsíce za volantem všiml a nejsem sám, i známí, se kterými jsem si na toto téma povídal, si myslí to samé...

22.5.2018 v 14:35 | Karma článku: 40.24 | Přečteno: 4786 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Bývalí občané Východního Německa prý mohou žalovat Česko. To se na to podívejme...

Těch případných žalobců ze strany bývalých východních Němců je prý až 18 tisíc. Jde o dobu, kdy ještě jak u nás, tak v DDR vládli komunisté prostřednictvím socialismu...

18.5.2018 v 10:32 | Karma článku: 40.40 | Přečteno: 2971 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Kdo může za kůrovce? A kdo bude jednou moci za daleko větší problém…?

Dnes je velmi aktuální otázka, dokonce na vládní úrovni, kdo je odpovědný za přemnožení kůrovce v našich lesích. Viník se hledá napříč politickými stranami, napříč bývalými vládami, ale viník je jen jeden...

17.5.2018 v 11:35 | Karma článku: 37.09 | Přečteno: 1363 | Diskuse

Vladimír Kroupa

Představte si, že máte velmi, velmi krásnou a milovanou ženu…

... která je nejen krásná, ale i milá, chytrá, obětavá, prostě je to ŽENA z rodu nejlepších. A co je hlavní - je před Bohem i před lidmi Vaše...

16.5.2018 v 10:23 | Karma článku: 40.60 | Přečteno: 2168 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Libuse Palkova

Rajtovat na býkovi zvládne každá ženská

Dámy jestli si chcete zarajtovat na pořádným bejkovi, máte jedinečnou šanci, lákal moderátor přítomné dámy, pocucávající pivo. A hned to předvedl-jen jednou rukou, v druhé měl mikrofon, a vydržel to celých 40 sekund. Pak se svalil

24.5.2018 v 20:39 | Karma článku: 9.85 | Přečteno: 402 | Diskuse

Klára Tůmová

Já sem ten boxérista, víte?

Středa, je ho tam třeba. Nebo taky krizový den v půlce týdne, což je při nutnosti být v sedm ráno na place a fungovat vysoce pravděpodobné.

24.5.2018 v 18:12 | Karma článku: 10.69 | Přečteno: 328 | Diskuse

Helena Vlachová

Maturita na draka

Andrej Babiš umí bezesporu hospodařit, divím se proto, že nechává jako bývalý ministr financí utíkat tolik peněz ze státního rozpočtu

24.5.2018 v 13:50 | Karma článku: 26.24 | Přečteno: 790 | Diskuse

Martin Tuma

Kauza Aktip aneb vy naděláte ...

Co svět světem stojí, platilo a platí, že peníze i jiné statky plynule proudí od hloupějších lidí ke těm chytřejším. A je jedno, jestli zrovna jdete k šamanovi, koupíte si homeopatika anebo navštívíte psychosomatika z Aktipu.

24.5.2018 v 13:22 | Karma článku: 16.34 | Přečteno: 519 | Diskuse

David Vlk

Zničí GDPR českého živnostníka?

" Davide, jsem v háji, nemáme vyřešenu GDPR. Tresty prý budou kruté, až půl miliardy." Vychrlila na mě manželka, když ráno přišla do práce.

24.5.2018 v 12:40 | Karma článku: 40.24 | Přečteno: 3417 | Diskuse
Počet článků 1791 Celková karma 35.52 Průměrná čtenost 2672

Dum Spiro Spero... Tulák po hvězdách, kalič, fotograf, bývalý voják štěstěny, příležitostný herec, rybář, spisovatel. Hoďte mě vlkům a vrátím se, jako vůdce smečky...

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

více




Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.