Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"Tato doba už je ale dávno pryč a už ani jeden Afričan, ani občan oněch tehdy kolonizátorských zemích, který by ji pamatoval, nežije."

Pane autore, to máte dost krátkou paměť. Spousta afrických zemí dosáhla nezávislosti v 60. letech (většinou po válce za nezávislost) a různá zvěrstva se tam páchala ještě po válce. Např. https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/velka-britanie-anglie-spojene-kralovstvi-mau-mau-kena-povstani-rebelie.A130606_153826_zahranicni_ipl. Portugalské kolonie získaly nezávislost a r. 1975 a Zimbabwe v r. 1980.

0 0
možnosti

Musím s úsměvem reagovat na některé diskutéry, kteří se tu snaží vyzdvihnout své "morální uvědomění" poukazem na to, jak "odolali" vábení stát se členy KSČ. Komunističti papaláši totiž moc dobře věděli, koho oslovit a komu členství nabídnout a umožnit mu tzv. pohodlnější život (koho tedy považovali za přece jen dost "důvěryhodného a uvědomělého", tedy "svého člověka", a u koho by bylo členství naopak zcela nežádoucí. Ti druzí jim byli natolik trnem v oku, že místo nabídky členství, o které již z podstaty věci a své přirozenosti nikdy nestáli, proti nim použili "svých metod" včetně donášení od členů nebo tzv. nečlenů, kterým tak dali možnost o něco si vylepšit svůj kádrový profil ve prospěch svůj a svých blízkých. Koneckonců totalitní slovní projevy, černobílé vidění, nálepkování a kádrování těch s jinými nežli mainstreamovými názory je u nich i zde v diskusích přímo do očí bijící...

Ono totiž vůbec nebylo výjimkou, že mnozí nečlenové, nyní se v prsa bijící, že nikdy nebyli v KSČ, napáchali ještě více podrazů nežli formální členové KSČ.

Jako vždy bezpartijní a před 1989 "neuvědomělý občan" naší tehdejší socialistické společnosti o tom vím své...

4 2
možnosti

Zajímavá sebereflexe.:-P

3 0
možnosti

Četl jsem diskusi pod mým vláknem. Shrnutí: Cením si toho, že p. Kroupa nic nemaže. Necením si dvojího metru, který zejména jeho podporovatelé uplatňují.

2 0
možnosti
Foto

To ne i o tom, že vsadili na Rusko ale o tom, že se chovají stejně jako se často chová Evropa pokud se týká konfliktů v Africe. Jinak řečeno jak pomáhala Ukrajina, ale i EU...při válečných konfliktech v Africe. Takže jejich přístup ke zcela racionální. Je to válka, kterých je co bylo po světě jen v tomto století mnoho a nijak to nevybočuje z toho co je ve světě ( bohužel) naprosto běžné, jeny to vnímáme jinak, protože najednou je to blízko a bezprostředně se nás to dotýká.

A pokud se jedná o ekonomiku tak spíš než na Rusko se orientují na Čínu, která v Africe mohutné investuje, a řídí se tak dle postojem Číny.

Tedy pardon, alebas blog je trošku mimo.

2 0
možnosti
Foto

PS. Ten zájem Číny dle vás jen i nerostné bohatství je další váš nesmysl. Když pominu, že i západ vydrancoval či se dalo tak Číně jde spíš o odbyt svých produktů než o suroviny a o vytvoření technologické závislosti.

1 0
možnosti

J43o46s79e33f 38N14i89k41l

24. 6. 2022 14:43

To bude asi tím, že na začátku minulého století byly v Africe pouze dva samostatné státy (Libérie a Etiopie), zbytek kontinentu byl rozparcelován mezi koloniální mocnosti: Spojené království, Francii, Španělsko, Portugalsko, Belgii, Itálii a Německo. Do konce šedesátých let min. století se většina zemí Afriky "formálně" osvobodila a nastalo období "neokolonialismu", jinými slovy "svobodné" afr. země zůstaly hospodářsky naprosto závislé na původních kolonizátorech, takže pro ně "samoobsluha" - no, nedivte se. To také nabyl "dobrý kůň"... a koně je potřeba čas od času vyměnit...;-D

1 1
možnosti

J28o42s49e85f 84N20i55k90l

24. 6. 2022 15:01

Pane Zieglere, někde mám chybu?

0 0
možnosti
Foto

pokud byste do toho nemontoval ty Rusy, tak by to byl dobrý článek. Za tento názor na Afriku jsem si nedávno odstál dva dny.

2 4
možnosti
Foto

Zieglere, když už tak krásně mínusujete, zkuste si zjistit kdo ke komu mluvil. Nevšiml jsem si, že by to byla videokonference kde by bylo připojeno i Rusko. Je mi teda jasné, že máte problém s chápáním, ale zkusit jsem to musel.

3 3
možnosti
Foto

Jestli to nebude tím, že Afričané nemají dostatečně demokraticky vyvinutý mozek a ty jejich schránky rozumu si ještě dokážou pamatovat a pamatované použít.

1 5
možnosti
Foto

Tak to aby si už v těch svých schránkách rozumu udělali hodně místa, protože, to, co si budou muset pamatovat po kamarádství s Rusem, se jim tam ani nebude chtít vejít...

3 1
možnosti

No já teda nevím ale lidé kteří si pamatují rok třeba 1977 nebo 1975 nebo 1960 ještě žijí.

0 0
možnosti
Foto

Není třeba si pamatovat události, stačí si něco přečíst o historii Afriky. Z kolonizátorů se dá snad pochválit jen Německo.

0 1
možnosti

Nabízí se rada, že když Africe západní svět nevoní, ať příště směřuje kroky imigrantů do Ruska.:-)

5 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS