Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JR

J37a83n 73R56á92ž

16. 4. 2021 19:03

Fiala je důkazem, že i profesor politologie nemusí rozumět reálné politice.

1) Babiš nemá důvod k tomu, aby sám podal demisi vlády. Takže Fialovy výzvy, aby tak učinil nemají žádnou váhu a jen tím ventiluje vlastní pocit bezmoci

2) Když Sněmovna vysloví vládě nedůvěru a tím donutí Babiše podat demisi, tak je jisté, že Zeman si opozici vychutná a výsledkem bude, že současná vláda bude fungovat dál jako vláda v demisi a nic se nezmění. A to Fiala dobře ví

3) Předčasné volby se uskuteční jen když prezident obdrží usnesení Sněmovny, že se Sněmovna rozpouští . Že takové usnesení 120 hlasy Sněmovna přijme, má nulovou pravděpodobnost protože mnoha poslancům je jasné, že se do Sněmovny po nových volbách nedostanou a nebudou chtít se předčasně odstřihnout od stabilního relativně vysokého příjmu a možností přivydělat si zákulisně. A to Fiala také ví.

Jestli ovšem Fiala reálné politice rozumí, tak jsou zcela nepochopitelná jeho teatrální gesta.

1 0
možnosti
MV

Už předvánocemi ,když Babiš vypadal sešle a unaveně, jsem říkal ať jim to Babiš hodí na hlavu ,byl jsem zablázna.Ale alespoň by se ukázalo jak je ta demagogická opozice jednotná. Dnes už je pozdě.

0 0
možnosti
Foto

;-) Figury na šachovnici. Politiky. A snahy promýšlet tahy dopředu. Např., pokud by páprlament rozpustil sám sebe, a nebyl ještě nový voleb. zákon, převzal by fci senát. Komu by to asi mohlo vyhovovat? A co by asi tak učinil M.Z. Variant nespočet, výsledky nejisté. Vláda by však musela pokračovat do doby ustavení nové. A kdo chce DOOPRAVDY za současného stavu v ,,kovidiádě",,přepřahat"?;-)

0 0
možnosti
JR

J69a17n 25R63á72ž

16. 4. 2021 19:33

V tom článku je jedna nesprávnost: Pan Nováček tam uvádí, že prezident sněmovnu podle Ústavy rozpustit může, ale nemusí. Od roku 2009 platí Ústavní zákon č. 319/2009 Sb., podle kterého prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců. Tímto textem nemá prezident prostor pro nějaký úhybný manévr. Ovšem u Zemana si nemůžeme být ničím jistí.

0 0
možnosti
JS

Ten , kdo vyvolá pád vlády to ve volbách projede a tak hloupý Fiala asi není. Nikdo jiný to neudělá. Opozice musí být úplně zoufalá, protože to vypadá , že zase budou v opozici. Pokud se ovšem nestane něco neočekávaného. Tím nemyslím Faltýnkovi zápisky, toho AB klidně obětuje nebo uklidí do pozadí.

0 0
možnosti
JR

J45a62n 96R69á94ž

16. 4. 2021 18:22

Fiala dělá vše proto, aby nás přesvědčil, že je opravdu hloupý.

2 0
možnosti
JP

J79a21n 66P79a81v52l51í42k

16. 4. 2021 13:55

To jsou takové rádoby moudré úvahy. V současné situaci, kdy vláda již nemá většinu ve sněmovně, je povinností opozice jednat tak, jak to zamýšlí koalice Spolu. Pokud této povinnosti nedostojí, nebude to opozice, ale jakýsi spolek, který funguje pouze do počtu ve Sněmovně. Státník musí mít odvahu jít také do střetu, kde není jistý výsledek, pokud je přesvědčen, že koná správně. Jenom tak se mohou věci posunovat pozitivním směrem. Pokud jde u současnou situaci, prezident Zeman má již vládu plně pod svojí kontrolou, takže ty námitky, že si vyrobí vládu podle svého gusta, jsou liché. On už ji má a je to katastrofa. A věci se mohou pohnout jenom při jednání, i s prezidentem. Pštrosí politika je k ničemu.

3 1
možnosti
Foto

Ten, kdo dělá všechno pro předčasné voleby, když nemá volební zákon, navíc šest měsíců před řádnými volbami není státník, ale "stádník"... A dojede na to. Čert vem, co je či není opozice "povinná" dělat, tady by měl být na místě především rozum a pragmatismus. A jak to vypadá (a nepíše se mi to opravdu snadno...), z opozice mají nejvíce pragmatický přístup Piráti a Starostové...

1 0
možnosti
SB

Jednu úvahu jsem do této diskuse napsal, ale napíši ještě jeden postřeh. To už nebude úvaha, to už bude faktická poznámka.

Jmenování nové vlády by mohlo Babišovi pomoci ještě v jedné věci: Mohlo by mu pomoci k funkci předsedy poslanecké sněmovny po příštích volbách.

Zákon totiž stanoví, že nikdo nesmí vykonávat více než jednu ze čtyř základních funkcí: prezident republiky, předseda vlády, předseda senátu a předseda poslanecké sněmovny.

A vláda, která dovládne do voleb, potom ještě vládne nadále v demisi. A v tu chvíli se volí předseda poslanecké sněmovny. Tudíž do té funkce nemůže být zvolen předseda vlády, jelikož by rázem měl dvě z těchto čtyř funkcí. To byl případ Paroubka, když se v zákulisí dohodlo, že ODS bude mít premiéra a ČSSD předsedu poslanecké sněmovny. Jenže Paroubek ještě vládl v demisi, takže provizorně zvolili Vlčka, který měl podle dohod odstoupit po jmenování nové vlády, kdy už Paroubek nebude premiérem a bude moci být tím předsedou poslanecké sněmovny zvolen. Avšak Vlček jim vypálil rybník, protože odmítl odstoupit.

Pokud by po volbách bylo takové složení poslanců, že by zase bylo nutné nějaké kšeftování s funkcemi, tak právě demise vlády a jmenování nové s jiným premiérem by umožnilo, aby Babiš byl předsedou sněmovny.

0 0
možnosti
SB

AHOJ !

Vláďo, píšeš o své obezřetnosti k Hradu, k Babišovi a ke komunistům a lituješ, že opozice tolik obezřetnosti nemá.

A neměl bys tedy cítit obezřetnost i vůči opozici?

Vůči neobezřetným je nutno cítit obezřetnost.

Intrikán ti může způsobit škodu svými intrikami, a proto je obezřetnost na místě, neobezřetný člověk ti může způsobit škodu svou neobezřetností neboli hloupostí.

Proto by ses měl mít na pozoru před oběma.

1 0
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, že předčasné volby už nejsou z časových důvodů prakticky možné, nedává vyslovení nedůvěry vládě v tomto čase žádný smysl. (Pokud by předčasné volby měly proběhnout začátkem července, musely by politické strany odevzdávat své kandidátní listiny už začátkem května, tj. za necelé tři týdny.) Vyslovení nedůvěry vládě by jen vyvolalo chaotickou situaci, kdy by prezident Zeman mohl jmenovat zcela svévolně svoji vlastní vládu a zbavit tak před volbami premiéra Babiše politické odpovědnosti.

1 0
možnosti
Foto

A právě to by mohlo v konečném důsledku Babišovi paradoxně pomoci ve volbách.

0 0
možnosti
LK

L55u10b32o42š 16K29r76i11m65l

16. 4. 2021 12:37

Pane Kroupo, ač s Vaším blogem souhlasím, tak prosím nepište bludy šířené Hradem, že volební zákon musí podepsat prezident. V otázce ústavních zákonů, kde je nutný souhlas obou komor a není možné přehlasování, nemá prezident právo veta a na jeho podpisu nezáleží. Zákon vyjde vy sbírce zákonů a platí.

0 0
možnosti
Foto

Díky za info, to se přiznám jsem nevědělR^

0 0
možnosti
  • Počet článků 2182
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3086x
Bývalý bouřlivák, bývalý rváč, bývalý voják štěstěny, bývalý kalič, bývalý spisovatel. Současný pozorovatel všedností i jinakostí, na které se dnes ze svého skladu vzpomínek dívá úplně jinak, než jak se na ně díval v těch bývalých, bouřlivějších dobách...

 Dum Spiro Spero... 

 

                                

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Co právě poslouchám